Barwa: ciepłobrązowa, przejrzysta
Piana: mistrzostwo świata - gęsta, drobnopęcherzykowa, "miękka", kremowa długo utrzymująca się na powierzchni piwa
Zapach: wyraźnie słodowy, z bardzo daleko ukrytymi (ale do znalezienie ) nutami chmielowymi
Smak: deserowy. Mocny, a nawet bardzo mocny udział słodów karmelowych zaowocował wyraźną słodyczą w piwie, przez którą trudno przebić się innym nutom. Treściwe
Nagazowanie: w sam raz
Opakowanie: przyjemny, pękaty kufelek 0,4 l
Wskoczyłem wczoraj do Bierhalle na dwa piwka. Jednym z nich był Bock:
- Kolor - brunatny, nieco rozwodniony - 3,5
- Piana - wysoka, drobna, biała, piękna koronka na ścianach kufla - 5
- Nasycenie CO2 - szczypiące, ale w normie - 4,5
- Zapach - przyjemny: owocowo-drożdżowy - 5
- Smak - nieco za płaski. Spora, ale w normie goryczka, słodycz ocierająca się o ulepkowatość (ta mi się nie podobała). Brakowało mi posmaków karmelowych, przyjemnego grzania w przełyku. Ogólnie za lekki jak na mój gust - 3,5
- Opakowanie - już nieco zryćkany kufelek - 4,5.
Jak na piwo ogólnie - może być. Jak na koźlaka - nie za bardzo. Podane w odpowiedniej temperaturze, nie było za zimne.
Wskoczyłem wczoraj do Bierhalle na dwa piwka. Jednym z nich był Bock:
- Kolor - brunatny, nieco rozwodniony - 3,5
- Piana - wysoka, drobna, biała, piękna koronka na ścianach kufla - 5
- Nasycenie CO2 - szczypiące, ale w normie - 4,5
- Zapach - przyjemny: owocowo-drożdżowy - 5
- Smak - nieco za płaski. Spora, ale w normie goryczka, słodycz ocierająca się o ulepkowatość (ta mi się nie podobała). Brakowało mi posmaków karmelowych, przyjemnego grzania w przełyku. Ogólnie za lekki jak na mój gust - 3,5
- Opakowanie - już nieco zryćkany kufelek - 4,5.
Jak na piwo ogólnie - może być. Jak na koźlaka - nie za bardzo. Podane w odpowiedniej temperaturze, nie było za zimne.
"Rozwodniony" kolor ... ciekawe
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki. www.twojmalybrowar.pl
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
"Rozwodniony" kolor ... ciekawe
W oderwaniu od reszty stwierdzenie rzeczywiście pozbawione byłoby sensu,ale w odniesieniu do "brunatności" sensu pozbawione nie jest.Dla mnie oznacza jasny odcień,chociaż mocno nieprecyzyjnie.
Ja mam takie pytanie. Jak się ma cena 10 pln za 0,4 l Koźlaka z Bierhalle w stosunku do piw renomowanych browarów sprowadzanych z Belgii ? Czy to nie paranoja ? Przecież za 10 zł to można sobie kupić niemal dowolne piwo 0,4 l z Belgii z browaru z kilkusetletnią tradycją warzenia. To ten browar z Belgii ma takie niskie koszty warzenia i wszelkie ceny cła , podatków przy imporcie są takie niskie, że jak się podobne piwo robi w Polsce to tyle kosztuje ?
Kolor: rubinowy, klarowne [5] Piana: jasnobeżowa,drobna,dość zwarta, za szybko opada (być może jest to kwestia zbyt niskiej temperatury w jakiej piwo jest podawane),osadza się na szkle w minimalnej ilości [4] Zapach: przyjemny, owocowy, dość intensywny [5] Smak: zdecydowany, mocne goryczkowe nutki połączone ze śladpowym słodowym posmakiem wymieszane z doskonałą goryczką - choć smak wyczułem tak do końca dopiero pod koniec picia, jeszcze raz twierdzę, piwo za zimne [5] Wysycenie: bez zarzutu [5] Opakowanie: już w firmowym kuflu, bez zarzutu [5] Uwagi: kolejne doskonałe piwo z Bierhalle choć cena za 0,4 jest zdecydowanie za duża, no i ta temperatura..
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Kolor: Kolor - brunatny, nieco rozwodniony. [3.5] Piana: Piana - wysoka, drobna, biała, piękna koronka na ścianach kufla. [5] Zapach: Zapach - przyjemny: owocowo-drożdżowy. [5] Smak: Smak - nieco za płaski. Spora, ale w normie goryczka, słodycz ocierająca się o ulepkowatość (ta mi się nie podobała). Brakowało mi posmaków karmelowych, przyjemnego grzania w przełyku. Ogólnie za lekki jak na mój gust. [3.5] Wysycenie: Nasycenie CO2 - szczypiące, ale w normie. [4.5] Opakowanie: Opakowanie - już nieco zryćkany kufelek. [4.5] Uwagi: Oceniałem to piwo już wyżej. Teraz wkleiłem wcześniejsze noty do Artomatu.
Wczoraj miałem okazję spróbować kolejnej odsłony bocka, mi bardziej smakuje niż poprzednia warka, bardziej delikatny w smaku choć czuć jego moc, nie szczypie w język tak jak było to poprzednim razem.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Kolor: Głęboki, ciemnobursztynowy. [5] Piana: Jedwabista, początkowo wielce obfita. Niestety w połowie kufla pozostaje jedynie cienka warstewka. [4.5] Zapach: Nie narzucający się, delikatnie słodowy ale podkreślony fajnymi owocowymi nutami. [4.5] Smak: Kompleksowy, początkowo zaskakująco wytrawny. Gdzieś w połowie piwa zaznacza się delikatna słodycz. Piwo wielce treściwe, z całym bogactwem posmaków owocowych wyczuwalnych szczególnie przy pierwszych łykach. W porównaniu do poprzednich degustacji ta warka nabrała już charakteru i na szczęscie straciła irytującą mnie, dominującą słodycz. [5] Wysycenie: Idealne. [5] Opakowanie: Jak zwykle świetnie chociaż mógłbym się przyczepić do powściągliwości piwowarów Bierhalle co do częstszego i dłuższego uchylenia wieka nad gotującą się brzeczką [5] Uwagi: Chciałbym spróbować tego koźlaka jeszcze za tydzień rozkoszując się kolejnym tygodniem leżakowania na jego koncie ale to chyba był ostatni poniedziałek kiedy był dostępny...
Comment