BOSS, Koźlak Eksportowy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemny, mahoniowy, pod swiatło intensywnie bordowe. [5]
    Piana: ładna, gęsta, kremowa, średniotrwała, ale nie ideał. [4.5]
    Zapach: karmelowo-słodowy, z akcentami palonym oraz charakterystyczny niuch jak porterka z Bossa. [4.5]
    Smak: fajny, ale dla mnie za słodki. goryczka gdzieś daleko w tle. poza tym miałem wrażenie, że pije karmelka, a nie piwo o balingu 13. [4]
    Wysycenie: przyzwoicie dobre [4.5]
    Opakowanie: ładne z motywem kozła (trafi do kolekcji) [4.5]
    Uwagi: pogoniarz, dzięki!

Moja ocena: [4.325]

Comment

• brzeczka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.12
      • 373

Osobiście jestem zawiedziony. Jako, że mam stały dostęp do portera uważam, że piwo to jest, jak słusznie zauważył Abernacka, produktem ubocznym warzenia portera. W smaku ma tyle samo słodyczy przy jednoczesnym "odwirowaniu z konkretów smakowych" i lepkości.
      Generalnie smaczne piwo, ale liczyłem na coś nowego, a nie odchudzonego portera (właśnie jestem po lekturze koźlaka). Na ubogim w ciemniaki rynku krajowym to i tak duży sukces.

Comment

• e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19269

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        ...
        Smak: fajny, ale dla mnie za słodki. goryczka gdzieś daleko w tle. poza tym miałem wrażenie, że pije karmelka, a nie piwo o balingu 13. [4]
        po drugim podejściu wydaje mi się już mniej słodsze, albo nuty palone są bardziej wyraźniejsze. szkoda tylko, że takie lekkie, bo mógłbym ocenę za smak podnieść.
        Last edited by e-prezes; 2006-03-04, 13:11.

Comment

• Czapayew
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.10
          • 1966

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemny, lekko wpadający w bordo [5]
          Piana: wonna, dośc długo się utrzymuje [4]
          Zapach: delikatna, acz wyraźna nuta słodowa [4]
          Smak: rozczarowanie - smak jest nijaki, pozbawiony charakteru, momentami bliżej mu do KARMI niż koźlaków [3]
          Wysycenie: dobre [4]
          Opakowanie: mało oryginalna i mało czytelna etykieta, kapsle goły - można było się bardziej wysylić [3.5]
          Uwagi: Ostatnie piwo z paczki od makiego - rozczarowało. Ten kto poznał witnickiego PORTERA będzie się spodziewał po tym piwie o wiele więcej, a tu - rozczarowanie

Moja ocena: [3.625]
          "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
          www.piwnekapsle.net

Comment

• Regent
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2002.10
            • 512

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny rubinowo-brązowy [4.5]
            Piana: Piękna, trwała, kremowa [5]
            Zapach: przyjemny, łagodny, delikatnie przypalany [4]
            Smak: Świetny, tyle że to nie klasyczny Koźlak tylko raczej piwo ciemne. Bardzo łagodny świetnie skomponowany, karmelowy, lekko przypalany, wydaje się trochę za słodki [4.5]
            Wysycenie: nie mam zastrzeżeń [5]
            Opakowanie: Poprawne [4]
            Uwagi: Gdybym miał być skrupulatny to musiałbym to piwo ocenić bardziej negatywnie, gdyż tak lekkiego "Koźlaka" to jeszcze nie piłem. Trafniejsze byłoby określenie, że jest to piwo ciemne, bo jak go porównać np. do śp. KOŹLAKA z Krotoszyna. Tak więc traktuję to piwko, jako wyśmienite piwo ciemne.

Moja ocena: [4.375]
            Mniej alkoholu w piwach !!!
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• jaro109
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.11
              • 71

dzisiaj wypatrzyłem go w "muszkieterach" w częstochowie i zakupiłem jeden + zapasowy. wieczorkiem w końcu popróbujem.

Comment

• Pogoniarz
                † 1971-2015 Piwosz w Raju
                • 2003.02
                • 7971

Ocena z ARTomatu

Kolor: Według mnie rubinowy,no może ciemne bordo. [4.5]
                Piana: Ładna,jasno brązowa,trwała,zbita,gęsta.Sporo czasu się utrzumuje,pozostawia obwódkę do końca. [4.5]
                Zapach: Intensywny chyba palonej kawki,zmieszanej z karmelem. [4.5]
                Smak: Na podniebieniu pojawia się lekka goryczka,przechodzi w posmak palonej kawy,potem w lepką słodycz.Dla mnie mniam ,mniam [5]
                Wysycenie: Pod światło widać jak pracują pęcherzyki,dla mnie prawie idealne. [4.5]
                Opakowanie: Dość czytelne etykiety, w miarę ładne,minus za nazwę(wiadomo dlaczego) i brak podanej zawartości ekstraktu. [3.5]
                Uwagi: Według mnie,to teraz najlepsze ciemne piwo warzone przez nasze browary(choć Diament też jest/był) smaczniutki.Oczywiście to z prawdziwym Koźlakiem nie ma nic wspólnego.

Moja ocena: [4.65]

Prawie jak Piwo
                SZCZECIN

Comment

• kentaki
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.10
                  • 452

Ocena z ARTomatu

Kolor: Super rubin, może wiśnia, ładny klarowny. [5]
                  Piana: Ładna ale nietrwała. Drobne pęcherzyki zostawiają ślad na szkle. [3.5]
                  Zapach: Palony, słodowy, trochę karmelowy, jakaś orzeźwiająca nutka, przyjemny. [3.5]
                  Smak: Smaczne, idealnie dopracowane proporcje palonego i karmelowego słodu oraz chmielu. Fajny posmaczek w ustach. [4.5]
                  Wysycenie: Idealne jak na ciemniaczka. [5]
                  Opakowanie: Etykiety przyzwoite, brak informacji o ekstrakcie, goły kapsel [4]
                  Uwagi: Bardzo fajne ciemne piwko, trochę za słabe jak na koźlaka. Taka słabsza wersja portera witnickiego, te same smaczki. Polecam sympatykom ciemniaków i nie tylko. Zakupione w Intermarche za 2,99 zł.

Moja ocena: [4.075]

Comment

• Kropka_Tutek
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2006.02
                    • 20

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo przyjemny, ciemny kolor - w przeźroczystym szkle zachęca do picia. [4.5]
                    Piana: Kolor ok, trwałość nienajgorsza - ale mogłaby jednak wolniej opadać. [4]
                    Zapach: Tak, ten zapach od razu kojarzy się z dobrym, ciemnym piwem - nic dodać, nic ująć! [5]
                    Smak: Dobry smak ciemnego piwa - z lekka nutą słodu, ale nie za słodki :-), raczej w typie wiejskiego, razowego chleba.
                    Niestety troszeczkę czuć smak alkoholu. [4.5]
                    Wysycenie: Moim zdaniem odpowiednie, nie ma denerwującego (zwłaszcza w ciemnym piwie) nadmiaru bąbelków (nadmiar powoduje lekko kwaśny smak - błe), ale nie jest to też soczek bez gazu. [4.5]
                    Opakowanie: Całkiem ładna etykietka, w ciemnej tonacji pasującej do ciemnego piwa. Szkoda, że brak informacji o ilości ekstraktu. Kapsel "goły", bez opisów - poważny błąd! [4]
                    Uwagi: Degustacja takiego piwa to duża przyjemność - dobrze że jest, brawo dla browaru!

Moja ocena: [4.6]

Comment

• Lacriferno
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.07
                      • 783

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brunatny, niemal czarny, pod światło ciemna wiśnia. [5]
                      Piana: Piękny beżowy kolor, ale nietrwała. Po pewnym czasie zostają tylko nikłe ślady na powierzchni. [3]
                      Zapach: Intensywny z akcentami palonymi na pierwszym planie, silnie przebija się kawa. [4.5]
                      Smak: Silne nuty kawowe i palonego słodu, delikatny karmel oraz przebijająca się lekka słodycz. Brak alkoholowych posmaków. Goryczka dość mocna, ale zarazem na tyle delikatna, by nie zakłucać smaku piwa. [4.5]
                      Wysycenie: Dla ciemnego piwa w sam raz. Nie za mocne, ale wyraźnie czuć na języku pracę bąbelków. [5]
                      Opakowanie: Etykieta czytelna i estetyczna, choć mniejsze napisy nieco się zlewają. Brak informacji o ekstrakcie i goły kapsel. [3.5]
                      Uwagi:

Moja ocena: [4.35]

Comment

• Bombadil13
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 2479

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemno mahoniowy niemal czarny, pod światło brązowy, bardzo ładny, nie daje maxa bo brak mi w nim rubinowych refleksów (ale się czepiam) [4.5]
                        Piana: beżowa; skromna bezpośrednio po nalaniu, a do tego ginie momentalnie, pozostawiając na powierzchni zaledwie drobniutkie kwiatuszki [2.5]
                        Zapach: karmelowo- słodowy z akcentami palonymi, bardzo zachęcający [5]
                        Smak: lekka chmielowa goryczka, ozdobiona nutkami palonymi (kawowa goryczka) i okraszona karmelowym słodem, całośc długo utrzymuje się w ustach... rozkosz; wszystko w idealnych (przynajmniej jak dla mnie proporcjach) [5]
                        Wysycenie: dla mnie bomba, w sam raz [5]
                        Opakowanie: koził jest jakiś muflonowaty (ale ja się nie znam więc nie ma się co czepiać), nie ma za to danych o ekstrakcie (chyba dlatego, że na eksport), kapsel także nie firmowy jeno czarny, alecałość sprawia miłe wrażenie, wszystko eleganckie i ładne [4.5]
                        Uwagi: piwo otrzymane od maki
                        Piwo wyśmienita, idealnie wyważone proporcje smakowe: czuć karmel ale nie za słodkie, czuć paloność ale nie zabija ona innych smaków- super;
                        szkoda, że tak świetne piwo ma taką słabą pianę

Moja ocena: [4.7]
                        Poszukuję

Comment

• MarcinKa
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2005.02
                          • 2736

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny jak w porterze. Pod światło wiśnia. [4.5]
                          Piana: Koloru kawowego. Początkowo dużo grubych bąbli. później robi się jednorodna i trzyma długo. [4]
                          Zapach: Ładny karmelowo słodowy, leciutko palony. Za słaby. [4]
                          Smak: Bardzo dobry. Tak jak zapach taki karmelowo słodowy delikatnie palony. Słodki. Po przełknięciu leciutko palony posmak. Całościowo leciutko wodniste, za mało treściwe. [4]
                          Wysycenie: Słabe, ale w sumie w ramach stylu może być. [4]
                          Opakowanie: Bardzo ładne kolorystycznie. Parametry są. Brak firmowego kapsla i nazwa nieodpowiednia. [4]
                          Uwagi: No cóż, bardzo dobre ciemne piwo, ale dlaczego się Koźlak nazywa? Zdecydowanie deklasuje Palone, Hebana, Ciemne z Krajana. Jedyny mankament to ta leciutka wodnistość, której w Słowackich ciemnych nie ma, mimo, że są lżejszymi piwami.
                          Tak jak Regent, przymknąłem oczy na nieodpowiednią nazwę, bo jak bym traktował jako koźlaka to za smak musiał bym obniżyć.

Moja ocena: [4.025]
                          To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• rotmistrz
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.06
                            • 469

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnoczerwony, klarowny [4.5]
                            Piana: początkowo wysoka i gęsta koloru kawy z mlekiem,siada szybko pozostawiając gruby kożuszek na powierzchni piwa [4]
                            Zapach: słodowo - owocowy, z akcentem palonego karmelu [4]
                            Smak: wspaniały, nie wyczuwalna goryczka, z nutą słodu i palonego karmelu, [4.5]
                            Wysycenie: piwo pracowało przez cały okres konsumpcji, umirkowani [4]
                            Opakowanie: etykiety ciekawe kolorystycznie, brak pełnych danych o piwie, psuje wygląd tylko czysty kapsel [3.5]
                            Uwagi:

Moja ocena: [4.2]

Comment

• Cube666
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.12
                              • 70

Ocena z ARTomatu

Kolor: Piękny głęboko wiśniowy. [4]
                              Piana: Na poczatku bardzo solidana za czasem zanikła, pozostał cieniutki kożuszek. [4]
                              Zapach: Lekko wyczuwalny zapach kawowo-karmelowy. [4]
                              Smak: Przyjemny lekko słodkawy z lekką goryczką ale zdecydowanie za mało intensywny. [4]
                              Wysycenie: W normie. [4]
                              Opakowanie: Czarno-czerowna tonacja..bez rewelacji, minus dodatkowo czarny kapsel. [3.5]
                              Uwagi:

Moja ocena: [3.975]
                              Prace archeologiczne wykonywane w połowie lat 80. XX wieku "wykazały niezbicie, że pierwszym zrywem ludowym w naszych dziejach było obalenie reakcyjnego reżimu marionetkowego władcy Popiela, idącego na smyczy zachodnioniemieckiej, przez postępowy nurt plebejski, reprezentowany przez rękodzielnika Piasta", a ów Piast posłużył się do likwidacji Popiela myszami domowymi, dlatego też Komitet Obchodu Założenia Kruszwicy postanowił ufundować pomnik przedstawiający Zwycięską Mysz Postępu i Tradycji.

Comment

• Borysko
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.02
                                • 1144

Ocena z ARTomatu

Kolor: Według mnie barwa nieco zbyt ciemna, choć podejrzewam że mieści się jeszcze w "ciemnej" granicy stylu. [4.5]
                                Piana: Pienistość dosyć słaba. Piana tworzy się niezbyt wysoka i niezbyt zwarta, po minucie zanika do postaci obrączki. [3]
                                Zapach: Oprócz barwy najmocniejsza strona tego piwa. Zdecydowana przypalona karmelowość, nieco słodowości. Zapach pasujący wg mnie do koźlaka. [4]
                                Smak: Jako, że producent nazwał piwo koźlakiem, więc oceniam je jako koźlaka. I w tej kategorii to porażka. Zbyt silnie wyczuwalna paloność, zbyt słaba karmelowość. Oczywiście niski ekstrakt robi swoje i piwo jest po prostu wodniste, przypomina raczej ciemną dwunastkę. Niestety w smaku ewidentnie nie jest to koźlak. Szkoda [3]
                                Wysycenie: Gaz ulotnił się nieco zbyt szybko [3.5]
                                Opakowanie: Butelka bezzwrotna, brzydka etykieta, czarny kapsel. Słabiutka trója. Gdyby nie krawatka i kontra dałbym 2. [3]
                                Uwagi: Gdyby na etykiecie nie było określenia koźlak, to moja ocena byłaby wyższa. W kategorii ciemnych lagerów dałbym średnią 4. Największym mankamentem tego trunku jest wodnistość i zbyt zdecydowana paloność. Szkoda, bo zapach zapowiadał coś lepszego....

Moja ocena: [3.45]

Comment

Przetwarzanie...
                                X