Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie
Wyświetlenie odpowiedzi
BOSS, Koźlak Eksportowy
Collapse
X
-
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemny, pod światło rubinowy [5]
Piana: bardzo trwała, aż się zdziwiłem, bardzo drobniutkie pęcherzyki (prawie nie wdoczne) - mógłbym powiedzieć, że taka delikatna [5]
Zapach: palony, karmelowy, kawowy, bardzo przyjemny [4.5]
Smak: smak trochę uboższy niż zapach, lekko wyczuwalny palony, karmelowy, troszkę kwaskowaty [4]
Wysycenie: w sam raz [4.5]
Opakowanie: bez fajerwerków, wyraźny napis koźlak [4]
Uwagi: ogólnie nie lubię ciemnych piw, a to jakoś mi posmakowało, mam wrażenie że smakuje podobnie do portera którego piłem jako ostatnie ciemne piwo, czyżby porter?
dodam, że piłem to piwo jako drugie po pilsie
partia 21.02.2009 r.
Moja ocena: [4.35]Pozdrawiam
Artur
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Na pierwszy rzut oka czarny, pod światło bardzo głęboka czerwień. [5]
Piana: Jest jej akurat tyle ile powinno, beżowej i gęstej. Niestety tylko przez krótką chwilę. [3.5]
Zapach: Intensywny, podobny do zapachu świeżego chleba razowego. Jest i paloność i karmelowość. [4.5]
Smak: Ciemne słody - troszkę ostre, troszkę kwaskowe, intensywny smak palonego ziarna. Delikatna goryczka. W tle delikatne karmelowo-owocowo-wytrawne posmaki. Smak jest pełny, ale piwo zdaje się lekkie, oczekiwałem czegoś trochę konkretniejszego (choć wodniste na pewno nie jest). [4.5]
Wysycenie: Ciut za duże, ale trwałe. [4]
Opakowanie: Etykieta w stylu "odwal sie", nie podano ekstraktu, kapsel "Piwa Polskie" - do mnie NAPRAWDĘ nie przemawia. Gdyby nie dobre opinie z forum nie kupiłbym tego piwa. [2.5]
Uwagi: Świetne piwo. Akurat takie, jakie lubię.
Moja ocena: [4.3]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ładna ciemna barwa. [4.5]
Piana: Przy nalewaniu bardzo potężna, potem opada dość szybko opada ale trochę jej zostaje. [4]
Zapach: Kawowo-karmelowy podobny jak w porterach. [4]
Smak: Przy pierwszym łyku dominują dość mocno smaki kawowo-karmelowe, z czasem pojawia się także goryczka. W tale jakby można wyczuć pewne jakby owocowo-wytrawne smaki. [4.5]
Wysycenie: Średnie, było by lepiej gdyby było trochę większe. [4]
Opakowanie: Dosyć przeciętne niczym się nie wyróżnia. [3.5]
Uwagi: Jest to naprawdę fajny ciemniak, mniej więcej taki jak lubię, jedyny minus za podszywanie się pod koźlaka. Ale naprawdę warto spróbować to piwo, ja przy okazji powtórzę.
Moja ocena: [4.2]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo dojrzała wiśnia. [4.5]
Piana: Jasno kremowa, stosunkowo gęsta i utrzymująca się bardzo długo. [4.5]
Zapach: Średnio intensywny, porterowy. Słabo wyczuwalny palony słód na rzecz czekolady. [4]
Smak: Delikatny palony z wychodzącym na pierwszy plan posmakiem popiołu jednak dużo bardziej przyjemnym niż w Smokach z Fortuny. Zaraz po przełknięciu pojawia się słodkawość o lekko czekoladowym zabarwieniu po chwili dochodzi do głosu lekki posmak kawowy. Goryczka dość mocna zharmonizowana z resztą smaków. Jest to piwo bardzo orzeźwiające jednak nie podobne do koźlaka, bardziej przypomina rozcieńczonego portera i jeśli była by to prawda to i tak smakuje lepiej od swego mocniejszego brata z Witnicy. [4.5]
Wysycenie: Jak dla mnie odpowiednie dla tego piwa. Nie za mocne ale sprawiające, że piwo jest orzeźwiające a piana utrzymuje się długo. [5]
Opakowanie: Bardzo przeciętne i zrobione na wzór większości innych koźlaków. Niestety nie ma podanej informacji na temat zawartości ekstraktu. [2.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.25]Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedzinie podobne do koźlaka
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedziI w związku z tym smak oceniłeś na 4,5? Intrygujące...Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedziNie ma w tym nic intrygującego. Jak mi coś smakuje to oceniam wysoko, jak nie smakuje to daję niższą notę, a czy jest zgodne ze stylem to już sprawa drugorzędna. Sam zresztą Koźlakowi z Bielkówka dajesz 5,0 a też nie jest on piwem zgodnym ze stylem.
Koźlak Boss jest piwem dobrym, ale nie jest koźlakiem, co zresztą sam przyznajesz, dlatego tak mnie zdziwiła Twoja ocena. Masz jednak do niej pełne prawo, podobnie jak ja mam prawo się z nią nie zgadzać
Comment
-
-
To piwo moim zdaniem pokazuje pięknie stan polskiego "małego" piwowarstwa.
Czyli: sprzeczności, meandry, potknięcia
Piwko akurat nawet dobre, ale nie koźlak /stąd raczej przypadkowy muflonik na ecie/.
Szczęście w nieszczęściu to to, że po niemiecku nie napisali, że to bock (ale to może być przypadek)
Na krawatce gwiazdka z datą - tu bardzo subtelne nawiązanie do historii browaru Stern
i na szczęście rezygnacja z głupawej nazwy BOSS /oczywiście nie jest to konsekwentnie przestrzegane przez browar/
Etykieta wielu osobom się nie podoba, ale moim zdaniem na szczęście jest przejrzysta /tylko nietrafiona, bo nie koźlak/.
Mam wiele sympatii do browaru w Witnicy, bo to w końcu jeden z ostatnich historycznych browarów na terenie dzisiejszej Polski.
Uważam, że piwa z Witnicy (całokształt) to solidna II liga /i to bez obrazy, bo jestem krytyczny wobec większości naszej myśli piwowarskiej/, a ich porter oceniam nawet wyżej - może stanowić ciekawostkę nawet na arenie międzynarodowej.
I tenże koźlak mógłby być ciekawostką, ale bardziej jako:
pionierski produkt piwowarów z Witnicy, może: "light porter" (tylko nie biały porter )
Zresztą, czy każdy porter musi być tak silny? W końcu nie musi to być porter bałtycki, może śródlądowy?
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ciemny rubinowy. Pod światło ciemnowiśniowy. [4.5]
Piana: Beżowa, drobnopęcherzykowa, opada do niewielkiej warstewki z mocno zaznaczoną obręczą. Zostawia lekkie ślady na szkle. [3.5]
Zapach: Bardzo słodki, przyjemny. Czuć karmel i nuty alkoholowe. [4]
Smak: Słodko kwaskowaty, zakończony przyjemną paloną, karmelową goryczą. Smaczne. Później lekko czuć alkohol. [4]
Wysycenie: Drobne, odpowiednie. [4.5]
Opakowanie: Muflon zamiast koźlaka. Proste jak inne etykiety z Witnicy. [3]
Uwagi: Nawet jeśli to nie koźlak i tak smakowało. Warka z datą 15.09.10
Moja ocena: [3.95]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kwadri Wyświetlenie odpowiedziWarka z datą 15.09.10 [/url]][/FONT]
Comment
-
Comment