BOSS, Koźlak Eksportowy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • talar
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.10
    • 3

Ocena z ARTomatu

Kolor: ładny, ciemny, nieprzenikliwy [4.5]
    Piana: Ładna, gęsta, brązowawa, ale nietrwała. [3.5]
    Zapach: Kawowy. [4]
    Smak: Smak jak dla mnie trochę za bardzo palony, poza tym mankamentem reszta bukietu dobrana prawidłowo. [4]
    Wysycenie: Niezbyt mocne [4]
    Opakowanie: Takie sobie, brak informacji o składnikach. [4]
    Uwagi: Jak dla mnie zawartość alkoholu jest większa niż deklarowane 5,6%. Ktoś juz przede mną miał podobne odczucia. Wiem jak mój organizm reaguje na alkohol i to piwo jest imho zdecydowanie mocniejsze.

Moja ocena: [3.975]

Comment

• grzech
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.04
      • 4592

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ciemny, smolisty. [5]
      Piana: Wysoka, beżowa, trwała, dodatkowo ładnie pozostawała na ściankach szklanki. [5]
      Zapach: Mocny, przypalony, karmelowy. [5]
      Smak: Spora wytrawność, palone posmaki, karmel nie tak drapieżny jak w porterach, podobnie jak zapach - nieco słodkawy, lekko "kawowy". [4.5]
      Wysycenie: Gazu wystarczyło do końca picia. [4]
      Opakowanie: Przeciętne, nieco siermiężne. No, i czy to jest koźlak? [3.5]
      Uwagi: Pomijając problemy z zakwalifikowanie piwa do konkretnego gatunku, muszę stwierdzić, że było pyszne.

Moja ocena: [4.675]

Comment

• kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

Zacznijmy od tego, że nie lubię koźlaków, a to piwo bardzo mi posmakowało. Wniosek, nie jest to stylowy kozioł.

Piana: średnioobfita, beżowa
        Kolor: bardzo ciemny, niemal czarny.
        Zapach: przyjemny, palony.
        Smak: przyjemna kawa, trochę acetonu, generalnie wszystko bardzo przyjemne, tylko mało koźlakowe.
        Opakowanie: zbyt ubogie, oszczędne, zgrzebne, no... słabe po prostu.

Geneza tego piwa jest zdaje się taka, że jest to rozcieńczony Black Boss Porter i to czuć. Smakuje bardziej jak lekki porter angielski czy stout, niż bock.
        blog.kopyra.com

Comment

• wedge7
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.01
          • 217

Ocena z ARTomatu

Kolor: czarny nie przenikliwy pod światło [5]
          Piana: gęsta i ciemna; szkoda że nietrwała [4]
          Zapach: wyraźny; palona kawa [5]
          Smak: lekko słodkie z wyraźną goryczką; dominują nuty palone (kawa); bardzo dobre piwo [5]
          Wysycenie: ok ale mogłoby być go trochę więcej [4]
          Opakowanie: etykieta poprawna; kapselek "Piwo Polskie" - szkoda że nie dedykowany [4]
          Uwagi:

Moja ocena: [4.8]

Comment

• docent
            • 2002.10
            • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Niewiele ustępuje swemu mocniejszemu bratu, boss porterowi. Podoba mi się ten ciemny mahoń, właśnie takiego koloru oczekuję po koźlakach. [5]
            Piana: Kolor przepiękny, beżowy. Niestety piana bardzo szybko zanika po nalaniu, choć na początku utworzyła gęstą i obfitą kołderkę. [3.5]
            Zapach: Zdecydowanie uboższy niż boss porter. Czuć karmel ale już wanilii czy orzechów jak w porterze tu nie uświadczysz. Mimo wszystko jak najbardziej przyjemny. [4]
            Smak: Zaskakująco pełny, pozbawiony wodnistosci której można byłoby sie spodziewać. No i nie słodki co mi bardzo odpowiada. Leciutko palony, taki półwytrawny. Niestety pod koniec pojawia się dziwna cierpkość, jak mi się wydaje biorąca się z utlenienia piwa. [4]
            Wysycenie: Obawiam się, że to piwo wygazowuje się trochę zbyt szybko. [4.5]
            Opakowanie: Stylistyka etykiety jest wg mnie infantylna i "niskokosztowa" a ten muflon to już kompletna porażka. Brawo dla browaru za szczerość i przyznanie na kontretykiecie że to rozcieńczony porter. [3.5]
            Uwagi: Mimo że wszyscy wiemy jak powstaje to piwo i że stylistycznie nie zasługuje na miano koźlaka to dla mnie wygrywa ze swym bezpośrednim konkurentem z Bielkówka (ktory zresztą też mija się ze stylem Jedyną poważną wadą jest cena niewiele odbiegająca od ceny "ojca" portera ale jak jest mus uważania na procenty to dlaczego nie wybrać własnie "koźlaka".

Moja ocena: [4]
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• MarcinKa
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2005.02
              • 2736

Chyba coś im się w tej Witnicy pomyliło i Portera nalali zamiast Koźlaka. Piwo oleiste, bardzo wyraziste w smaku, ciężkie. Alkoholu nie czuć w smaku (w Porterze też go się nie wyczuwa). Mocno idzie do głowy. Jeśli to nie jakaś pomyłka, to zmiana na bardzo dobre i napewno bliżej stylu Koźlaka (coś w stylu Węgierskich Baków). Trzeba tylko parametry na butelce zmienić. Nie wierzę, że to co piłem miało 5,8%.
              To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• piowen
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2007.09
                • 207

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
                Chyba coś im się w tej Witnicy pomyliło i Portera nalali zamiast Koźlaka.
                Panie! Podaj datę ważności i zaraz polecę wykupić całą partię
                "Nie każde piwo to Żywiec "- całe szczęście.

Comment

• MarcinKa
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2005.02
                  • 2736

2009.12.27
                  Last edited by MarcinKa; 2009-06-09, 00:17.
                  To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• granat862
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.12
                    • 945

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
                    2009.12.27
                    Koziołek z ta sama datą, co kolegi, mi równiez bardzo ta warka przypomina portera.
                    Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• gumol37
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.05
                      • 9

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemno-rubinowy klarowny , w moim guście [4.5]
                      Piana: beżowa, przyjemna, średnioziarnista, po 40 minutach jeszcze troszkę jej jest [4.5]
                      Zapach: wyrazisty, mocno palony, przyjemny [5]
                      Smak: mniam mniam, pełny, mocno palony, zzuć moc i goryczkę [5]
                      Wysycenie: mogło by być większe, choć jest przyzwoite [4]
                      Opakowanie: Szklana butelka bez fajerwerków - bo po co. wyraźna etykieta, tylna przyklejona krzywo - i to mi się podoba - ręczna robota... [5]
                      Uwagi:

Moja ocena: [4.875]

Comment

• ergie
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.05
                        • 1041

Zawiera przeciwutleniacz i jest sztucznie witaminizowane (witamina C). Po co ta witamina, wie ktoś może?
                        Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                        ------------------------------------------------------------------
                        Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• kopyr
                          • 2004.06
                          • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie Wyświetlenie odpowiedzi
                          Zawiera przeciwutleniacz i jest sztucznie witaminizowane (witamina C). Po co ta witamina, wie ktoś może?
                          No właśnie jest to przeciwutleniacz. E-300. Ale jak to brzmi "piwo witaminizowane".
                          blog.kopyra.com

Comment

• ergie
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.05
                            • 1041

na kontrze pisze o witamienie c + przeciwutleniaczu
                            Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.

Comment

• Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

Ta kontra?
                              "Zaw. wit. C; E300 - przeciwutleniacz."
                              czyli zawiera witaminę C; inaczej E300, która jest przeciwutleniaczem...

PS/EDIT: http://pl.wikipedia.org/wiki/E300 :
                              "Kwas askorbinowy jest przeciwutleniaczem i jako taki jest stosowany w przemyśle spożywczym, podobnie jak jego sole i estry. Symbole stosowane do oznaczenia tych związków:
                              * E300 - kwas askorbinowy"
                              Last edited by Seta; 2009-09-18, 14:56.

Comment

• ergie
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.05
                                • 1041

Ok niech wam będzie, ale dla mnie ta składnia tekstu oznacza dwie odrębne substancje
                                Last edited by ergie; 2009-09-18, 19:23.

Comment

Przetwarzanie...
                                X