Krajan, Nakielskie Ciemne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • woosaa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.07
    • 1554

Ocena z ARTomatu

Kolor: rubinowy,pod swiatło wpadający w ciemną wiśnię [4.5]
    Piana: gęsta,z początku ciemnawa z biegiem czasu robi się coraz jaśniejsza [4.5]
    Zapach: wybitnie słodowy,mozna nawet napisać że słodkawy [4]
    Smak: dużo słodu,przez co smak jakby cukierkowy,lekka nutka karmelkowa z ułamkiem goryczki,co nawet mi smakuje w zimowe dni [4]
    Wysycenie: nie za duże,ale pasujące do ciemnego piwa [4]
    Opakowanie: b.przyzwoite i pasujące do ciemnego piwa,szkoda że czarny kapsel [4]
    Uwagi: Dzięki wymianie na siewierskim zlocie z pirackąmuzą.Jak je spotkam,to na pewno będzie do powtórzenia.PZDR

Moja ocena: [4.075]
    mb WOS

Comment

• granat862
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.12
      • 945

Ocena z ARTomatu

Kolor: Hebanowo rubinowy, pod światlo piękny rubin. [4]
      Piana: Drobnopęcheżykowa gęsta, średniowysoka powoli opada do cienkiej warstewki pozostawia ślady na szkle, koloru jasnobeżowego. [4]
      Zapach: Złożony, wyczuwam paloną slodowość, karmel i trochę alkohol. [3.5]
      Smak: Złożona słodowa słodkość, z delikatnym karmelowym posmakiem jak na ciemne mało wyraźne, można powiedzieć że płytkie, ale i tak smaczne i będę do niego wracał. [3.5]
      Wysycenie: Średniowysokie. [4]
      Opakowanie: Etykieta wyrazista, wszystkie dane podane czarny kapsel. [4]
      Uwagi: Piwo może trochę zbyt płytkie jak na ciemne ale będę do niego wracał. Zwłaszcza że trochę rozgrzało mnie po ciężkim dniu pracy na deszczu

Moja ocena: [3.625]
      Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• pw13
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.07
        • 41

Piwo faktycznie ma słabą, szybko opadającą pianę. W smaku zaskakująco (przynajmniej dla mnie) lekkie i delikatne, spodziewałem się nieco innych wrażeń po piwie tego koloru. A kolor przyjemny, ciemny i głęboki. Przyjemne piwo, dobre na wieczorne odprężenie

Comment

• ergie
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.05
          • 1041

Kolor: czerwono-brązowy, ładny [4,5]
          Piana: zniknęła szybko jak w coli (porównanie nie bez przyczyny o czym na końcu) [1]
          Zapach: dla mnie brak zapachu, piwo piłem jak zwykle nie schłodzone, w innych przypadkach daje po nosie aż miło, tutaj nicość [1]
          Smak: sztuczno-słodkawy, na pewno nie piwny (nadmienić muszę że lubię piwa z niewielką, bądź żadną goryczka ale oczekuję w zamian czegoś więcej niż smaku Polokokty) [1]
          Wysycenie: bardzo niskie praktycznie bąbelki zniknęły razem z zpianą[1,5]
          Opakowanie: krawatka bardzo ładna, reszta nieciekawa - kolejny twór dziecka Corela + goły kapsel [2,5]
          Uwagi: to co dyskwalifikuje w moich oczach ten napój jest użycie sztucznego barwnika E150c

moja ocena: 1,92
          Last edited by ergie; 2009-09-08, 17:37.
          Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
          ------------------------------------------------------------------
          Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

W 99 % zgadzam się z wnioskami i opiniami ergie aczkolwiek zamknąłbym to w zdaniu: kwas chlebowy z procentami.
            Mnie też dobija ten E >>> Karmel amoniakalny (E 150c) – barwnik brązowy, dodatek aromatyczny, otrzymywany w wyniku działania amoniaku na cukier. Odradza się częste spożywaniecyt. za wiki

Comment

• zgroza
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2008.03
              • 3606

Przeciętny ciemniak, trochę wodnisty, mało słodowy, mało palony.
              Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• wrednyhawran
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2010.07
                • 1784

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny, pod światło wiśniowy. Całkiem ładny, nieco mętny. [4]
                Piana: Słabiutko. Niewysoka i nietrwała, zniknęła po chwili od nalania, opadła do kożuszka, który w krótce zaginął bez śladu. [2]
                Zapach: Pierwsze skojarzenie - Bearnard z Kniei. Lekki, trochę karmelowo-palony. Zwiastuje piwo ciemne ale leciutkie. [3.5]
                Smak: Bardzo smaczne. Słodycz z dodatkiem kwaskowej razowej chlebowości, piwo nie jest bardzo treściwe, ale wodnistym też bym go nie nazwał. Jest w sam raz przy swoich parametrach. Na końcu pojawia się goryczka, nieco cierpka, ale niezła. Ogólnie to chyba najlepsze piwo Krajana z jakim przyszło mi obcować, obok Irlandzkiego. Wiem też już, jaka jest oryginalna nazwa Bearnarda z Kniei [4.5]
                Wysycenie: Tu jest zupełnie w porządku. Współgra z piwem. [5]
                Opakowanie: Całkiem ładna etykieta, choć lepiej powiedzieć charakterystyczna. Na kontrze wszystkie informacje są, skład lakoniczny, ale co tam. Brak dedykowanego kapsla mnie smuci. [3.5]
                Uwagi: Nakielskie Ciemne = Bearnard z Kniei. Jakiś czas temu piłem Bearnarda i teraz mi się przypomniał. Sprawdziłem i jest. Te same parametry - miałem nosa Jedno i drugie piwko mi smakowało, ale bez rewelacji, jednak to chyba najlepszy twór Krajana od dawna.

Moja ocena: [3.85]
                Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                Małe Piwko Blog
                Małe Piwko Blog na facebooku
                Domowy Browar Demon

Comment

• pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

Gdzie kupiłeś tego Krajana? Gdzieś w Toruniu?

Comment

• wrednyhawran
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2010.07
                    • 1784

Dziewczyna przywiozła mi z Gdańska, chyba ze "Smaku". W Toruniu nigdy go nie widziałem.
                    Małe Piwko Blog
                    Domowy Browar Demon

Comment

• pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

Dzięki za info U mnie też już dawno wybył ze sklepów więc się zapytałem bo fajnie by było spróbować niektórych piw ostatni raz.

Comment

• wrednyhawran
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2010.07
                        • 1784

A czemu ostatni? Coś się dzieje z Krajanem?
                        Małe Piwko Blog
                        Domowy Browar Demon

Comment

• pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

Podobno zaprzestał warzenia.

Comment

• wrednyhawran
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2010.07
                            • 1784

To faktycznie trzeba by się wybrać do Nakła i wykupić resztki ku pokrzepieniu serc
                            Małe Piwko Blog
                            Domowy Browar Demon

Comment

• pioterb4
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 4322

Słodkie i puste, niestety ale spore rozczarowanie. takimi ciemniakami Krajan rynku raczej nie podbije.

Comment

• wpadzio
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2011.06
                                • 2654

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo mocna herbata malinowa z miedzianym kolorytem. Klarowny. Barwnik E150c podano na etykiecie. [3.5]
                                Piana: Beżowa. Szybko niknąca w oczach. Nie zdążyłem się jej przyjrzeć, chyba była drobnoteksturowa... [2]
                                Zapach: Dominuje słodycz, może i zmieszana z słodami nieco. Bo ja wiem...? [3]
                                Smak: Bardzo słodkie jest to piwo. Bardzo nikła palona słodowość. Praktycznie niewyczuwalna goryczka. Trochę mi przypomina dosładzany syropem glukozowo-fruktozowym podpiwek. Finisz bardzo rozmyty, wodnisty. Nie przekonuje mnie zupełnie. [2.5]
                                Wysycenie: Wysycenie duże, z tendencją do zbyt wysokiego. Organizm się broni przed namiarem gazu. Piwu raczej by takie nie pasowało, z tym napojem nawet współgra. [3]
                                Opakowanie: Całkiem estetyczne. Dobry dobór kolorów. Zgrabna krawatka. Ekstrakt podany. Znacznie gorzej ze składem (słód jęczmienny i barwnik). Kapsel czarny. Ode mnie [4]
                                Uwagi: Jak na piwo o takim ekstrakcie (14blg) to spora pomyłka. Z piwa nie ma ani smaku, ani zapachu ani nawet piany. Ma za to fajoską słodkość i zdradliwy brak wyczuwalnego alkoholu, co może pomóc w otumanieniu w niecnym celu niejednej białogłowy Nie poznałem jeszcze wszystkich produktów Krajana po come backu, ale przed Nakielskim Ciemnym raczej przestrzegam.

Moja ocena: [2.775]
                                Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                                Serviatus status brevis est
                                3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

Przetwarzanie...
                                X