Belgia, Wojak Super Mocne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Garrota
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.12
    • 46

mając w pamięci zwykłego Wojaka podchodziłem do Mocnego z dużą dozą ostrożności a tu zaskoczenie . Piwo całkiem przyzwoite. Nie dorównuje Kaperowi ale wypić można bo jak na mocne nie jest zbyt słodkie. Orły go pić nie muszą...niech się dręczą swoim

Comment

• Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn. Bardzo ładny! [5]
      Piana: Brudzi szkło. Szybko opada do postaci korzuszka. Jak na tą moc super. [4]
      Zapach: Mocno słodowy, w tle chmiel. Bardzo intensywny. Mi się bardzo podobał. [4.5]
      Smak: Intensywny, słodki. Bardzo wyraźne nuty alkoholowe. Praktycznie brak goryczki - największy minus. Na koniec czuć lekką kwaskowatość. Szkoda. [3]
      Wysycenie: Dość trwałe, poprawne, ale jakieś "ciężkie" - szkodzi na żołądek... [3.5]
      Opakowanie: Pełne informacje. Razi tylko wielkie info o promocji. [4.5]
      Uwagi: Kupiłem na mecz Polska-Rosja, bo to pewnie jedna z ostanich możliwości opisania tego piwa. Trochę go jednak będzie szkoda...

Moja ocena: [3.825]

Comment

• Garrota
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.12
        • 46

Oj szkoda. Obok Kaperka to czołowe polskie piwo z parafii wzmocnionych

Comment

• e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

Jedyne co mi w nim nie odpowiada to nazwa. Od razu określa grupę docelową. Taki Maximator brzmi zdecydowanie lepiej, a szkodzi tak samo
          Last edited by e-prezes; 2007-10-22, 20:56.

Comment

• MarcinKa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.02
            • 2736

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor ładny, jasny bursztyn. Na pewno w takim piwie jak Super Mocne bardziej odpowiednie byłoby coś ciemniejszego. [4]
            Piana: Przeciętna. Średniej wielkości. Dość szybko zredukowała się do kożucha, który już wolno ewoluował do resztek. Do końca pozostawiała ślady na ściankach kufla. [3]
            Zapach: Jak na tak mocne piwo to zupełnie niezły. Słodowy, mocny z alkoholem pod spodem. Wyczuwa się, że piwo jest naprawdę mocne, ale nie ma zapachu jak piwo z kieliszkiem wódki. [4]
            Smak: Przeciętny smak. Mocny słód z alkoholem po chwili. Na koniec jakby gdzieś majaczyła lekka goryczka. Posmak alkoholowo słodowy. Smak jest zdominowany przez moc (nie alkohol). Słodowość jest wyraźna i alkohol nie jest tak odrzucający jak w np. w Imperatorze. Może nie szlachetny jak w niektórych piwach, ale znośny. Smakuje to jak przeciętne Super Mocne, a nie jak piwo z wódką. [3.5]
            Wysycenie: Jest cały czas i to nawet nie najgorsze. Typowo jak to w Super Mocnych piwach, raczej słabe. [4]
            Opakowanie: Graficznie nie jest rewelacyjnie. Niemniej opakowanie jest staranne, jest jednym z serii (nie najładniejszym), parametry podane. No i przede wszystkim jest seria dedykowanych kapsli. [4]
            Uwagi: Piwo przeciętne, w swojej klasie, ale spokojnie pijalne. Raczej jednak tylko dla tych którzy tolerują taki voltaż.

Moja ocena: [3.7]
            To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• rotmistrz
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.06
              • 469

Ocena z ARTomatu

Kolor: bursztynowy, klarowny [3.5]
              Piana: biała, gruboziarnista, szybko siadła pozostawiając dziurawy kożuszek [2.5]
              Zapach: intensywny aromay słodu w tle przebijają sie nuty owocowe [3.5]
              Smak: goryczka szcypie w język, lekkie posmaki owocowe, [3.5]
              Wysycenie: slabe, pod koniec konsumpcji brak gazu [2]
              Opakowanie: czarno zlote tło biało-zlote napisy, informacje o piwie pełne, [3]
              Uwagi:

Moja ocena: [3.3]

Comment

• toto
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2006.12
                • 949

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnożółto-bursztynowy. Wcale nie tak ciemny jak sugeruje zawartość alkoholu. [3]
                Piana: Średnio obfita, drobno lub średnioziarnista, prawie brak tendencji do łączenia się w większe bąble.. Zwolna opada, ale cały czas utrzymuje się dywanik. Oblepia szkło. [4]
                Zapach: Dość intensywny, zdecydowanie słodowy, z wyraźnymi nutami alkoholowymi. [3.5]
                Smak: Zdecydowanie alkoholowy, słód (całkiem przyjemny) w tle. [2.5]
                Wysycenie: Bąbelki cały czas lecą intensywnie, czuć też go wyraźnie w ustach. Trochę za duże jak na tak mocne piwo. [3]
                Opakowanie: Butelka tyska. Etykieta czarna ze złotymi akcentami, w kształcie typowo kielecka (z wypustkami). Prezentuje się nieźle. Kapsel dedykowany (Wojak). Wyraźnie podkreślony alkohol, brak ekstraktu. Adres producenta w Poznaniu, choć na etykiecie napis Browar Kielce. Brak składu ("zawiera słód jęczmienny"). Chwalą się głębokim odfermentowaniem (?). [3]
                Uwagi: Czegóż chcieć od tak mocnego piwa? Nie jest kiepskie, co na tle wyrobów konkurencji w tym segmencie nieźle rokuje sprzedaży tego piwa.

Moja ocena: [3.075]

Comment

• skitof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2007.11
                  • 2484

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor ciemnego złota, szkoda że nie wiemy ile ekstraktu ma to piwo - obecnie nie jest on podawany. [4]
                  Piana: Piana jest średniotrwała i średniogęsta [2.5]
                  Zapach: Wyraźnie chmielony zapach z domieszką słodu w tle [3]
                  Smak: Alkohol wprost ściąga usta, czuć go wszędzie i jest dominujący. W piwie jednak nie o to chodzi, nawet jeśli to mocne piwo. Rzeczywiście to "super mocna jednostka elitarna z wyrazistym smakiem o naturalnej mocy" alkoholu. [2]
                  Wysycenie: Równie wyraziste. [3]
                  Opakowanie: Za brak informacji o ekstrakcie minus, ale plus za podanie browaru, który warzy to piwo (Kielce). Poza tym nazwa i ogólny look wpisują się w militarną stylistykę wielu polskich piw. [3.5]
                  Uwagi:

Moja ocena: [2.625]

Comment

• Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

Zakładając że MarcinKa był ostatnim, który pił "belgijskiego" Wojaka mamy średnią ocenę 3,67 przed przejęciem i 3,0 po... Ot ciekawostka!
                    Last edited by Seta; 2008-10-18, 23:11.

Comment

• petrus33
                      Gość
                      • 2008.01
                      • 888

Wczoraj miałem okazję wypić dwie butelki tego piwa.
                      Ładny kolor bursztynu, piana też w miarę prawidłowa, chociaż szybko znika.
                      Smak niezbyt piwny, słodkawy. Goryczka ledwo wyczuwalna. To co mnie od razu odrzuciło to bardzo wyrażna nuta alkoholowa. Niestety te 9% zabija praktycznie całą przyjemność picia piwa. Czuć to w każdym łyku W mojej ocenie piwo kiepskie jakościowo, ale po cenie 1.69zł za butelkę niewiele finezji można się spodziewać.
                      Przetrwałem dwie flaszki, ale jest to moje ostatnie spotkanie z tym piwem. Browarek dobry dla tych, którzy chcą szybko i tanio się sperfumować !!! Typowy mózgotrzep, a szkoda, bo można było zrobić dużo lepsze.
                      pozd

Comment

• lesnyczlowiek
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.01
                        • 1

Witam serdecznie, jest to mój pierwszy post, szkoda że zaczynam od oceny tak marnego produktu (ciężko nazwać to piwem)
                        W posiadaniu butelki znalazłem się dość przypatkowo. A po jej otwarciu, w zapachu dominuje woń może jeszcze nie spirytusu, ale mocno alkoholowa. Ale to i tak była cisza przed burzą, jaką miałem w gardle.
                        Coś paskudnego. Woda ze spirytysem o z lekka nutą piwną. Prawie nigdy mi się to nie zdarza, ale resztka do zlewu. To co wypiłem faktycznie spełniło zadanie, bo czuć alkohol we krwi.... Ale także zgagę.
                        Stanowczo ODRADZAM!!

Comment

• disease
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.08
                          • 80

Kolor: jasny bursztyn [4.5]
                          Piana: średnioziarnista, trochę jak w Faxe Extra Strong [4]
                          Zapach: podejrzanie słodkawy jak bardziej wytężyć nos okazuje się że to specyficzny aromat chmielu [3.5]
                          Smak: raczej konkretny chociaż jak na piwo tej mocy nie aż tak intesywny. Trochę przypomina Faxe Extra Strong [4.5]
                          Wysycenie: idealne [5]
                          Opakowanie: kapsel z gwiazdkami super, etykietka mogłaby być lepsza ale ujdzie [4]
                          Uwagi: dobre piwo, jedno z lepszych o tym woltażu. Cena też w miarę przystępna.

Comment

• disease
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.08
                            • 80

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasny bursztyn [4.5]
                            Piana: średnioziarnista, trochę jak w Faxe Extra Strong [4]
                            Zapach: podejrzanie słodkawy jak bardziej wytężyć nos okazuje się że to specyficzny aromat chmielu [3.5]
                            Smak: raczej konkretny chociaż jak na piwo tej mocy nie aż tak intesywny. Trochę przypomina Faxe Extra Strong [4]
                            Wysycenie: idealne [5]
                            Opakowanie: kapsel z gwiazdkami super, etykietka mogłaby być lepsza ale ujdzie [4]
                            Uwagi: dobre piwo, jedno z lepszych o tym woltażu. Cena też w miarę przystępna.

Moja ocena: [3.9]

Comment

• Mario_Lopez
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2009.08
                              • 991

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemno-bursztynowy, klarowne. [4.5]
                              Piana: Wysoka, jednak średnio trwała. [3.5]
                              Zapach: Słodowo-alkoholowy, jednak nie nachalny. [3]
                              Smak: Słodkawy, sycący, nie czuć alkoholu jak na jego 9% [3.5]
                              Wysycenie: Dosyć trwałe, typowe dla piw "super mocnych". [3.5]
                              Opakowanie: Nazwa okrutna, brak zawartości ekstraktu, ale także nic specjalnie rażącego na niej nie dostrzegłem, kolorystyka ciemna także typowa dla wzmnocnionych piw. [3]
                              Uwagi: Warte spróbowania, ale zdecydowanie nie do częstego picia.

Moja ocena: [3.35]
                              Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                              Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

Przetwarzanie...
                              X