Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Jako samozwańczy fachowiec od koelschów stwierdzam, co następuje
Piwo ma rzeczywiście charakterystyczny posmak owocowy, który osobiście uważam za najbardziej charakterystyczny dla tego gatunku, jednak posmak ten jest dość daleko w tle. Dość mocno czuć charakterystyczną Bierhallową słodowość, która w pilsie i dunkelu mi pasuje, ale w tym koelschu nie. Być może gdyby owoce były silniejsze...
Piwo jest rzecz jasna mętne. Co ciekawe, w kolońskim browarze restauracyjnym podawali klarowne. Mnie mętność nie przeszkadza, ale niewykluczone, że to ona odpowiada za dominującą nutę słodową.
Ja nie jestem fachowcem od koelschów chociaż parę mam na koncie ale to piwo zupełnie mi nie przypomina żadnego z pitych przeze mnie butelkowych piw/beczkowych jak dotąd nie było okazji/
Jakbym nie wiedział,że to koelsch to bym uznał, że to pszeniczniak albo półpszeniczniak co nie zmienia faktu, że piwo świetne tak z wyglądu jak i ze smaku.
Chyba najbardziej mętne z dotychczasowych piw Bierhalle, które miałem okazję kosztować, z piękną pianą.
Smak owocowo-kwaskowy ale z wyrażną nutą chmielowej goryczki.
Kolor: Jasnozłoty, mętny. [5] Piana: Średnioziarnista, średnioobfita, utrzymująca się jednak przez cały czas picia piwa. [3.5] Zapach: Cytrusowo-kwaskowy, bardzo specyficzny. [4] Smak: Lekko kwaskowy, bardzo orzeźwiający z intrygującym chmielowym posmakiem. Zdumiewa łagodność i jedwabistość tego piwa. Mimo niewielkiego udziału słodu pszenicznego piwo to ma zaskakująco pszeniczny charakter. Pod koniec ujawnia się specyficzny ziołowy posmak. Generalnie rewelacja. [5] Wysycenie: Idealne. [5] Opakowanie: Skoro to koelsch to powinien być w szklaneczkach 200 ml. Na szczęscie nie jest, co oszczędza nam czas oczekiwania na następne... [5] Uwagi: Jedno z niewielu piw oferujących tak bogate i zmienne doznania smakowe. Ze smutkiem przyjąłem info o wstrzymaniu serwowania tego piwa
Kolor: Jasnozłoty, mętny. [5] Piana: Średnioziarnista, średnioobfita, utrzymująca się jednak przez cały czas picia piwa. [3.5] Zapach: Cytrusowo-kwaskowy, bardzo specyficzny. [4] Smak: Lekko kwaskowy, bardzo orzeźwiający z intrygującym chmielowym posmakiem. Zdumiewa łagodność i jedwabistość tego piwa. Mimo niewielkiego udziału słodu pszenicznego piwo to ma zaskakująco pszeniczny charakter. Pod koniec ujawnia się specyficzny ziołowy posmak. Generalnie rewelacja. [5] Wysycenie: Idealne. [5] Opakowanie: Skoro to koelsch to powinien być w szklaneczkach 200 ml. Na szczęscie nie jest, co oszczędza nam czas oczekiwania na następne... [5] Uwagi: Jedno z niewielu piw oferujących tak bogate i zmienne doznania smakowe. Ze smutkiem przyjąłem info o wstrzymaniu serwowania tego piwa
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Kolor: dojrzałego zyta, metny [5] Piana: z poczatku duża, gęsta, drobna, pod koniec niestety zostały tylko drobne resztki, osadza się na szkle w ładne krązki [3.5] Zapach: mocny, intensywny, bananowo-owocowy, chmielowy [5] Smak: w samku zdaje sie być bardzo leciutkie, czuć dobre nachmielenie oraz owocowe nutki, które są najmocniej wyczuwalne na języku, czegoś mi brakowało w tym piwie, tego wrażenia pełności dającego poczucie, że jest jak smietanka [4] Wysycenie: jak dla mnie mogłoby by być ciut wieksze [4.5] Opakowanie: jak wszytskie produkty Bierhalle zdecydowana 5 [5] Uwagi: jak dla mnie kolejne bardzo dobre piwko, nie jest aż tak doskonałe jak inne ale z czystym sumieniem moge je polecić kazdemu
Comment