Piwo gotowe do oceny
Kormoran, Masuren Dunkel
Collapse
X
-
Kormoran, Masuren Dunkel
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: mahoniowy, nawet ciemno mahoniowy, bardzo ładny [4.5]
Piana: Beżowa, gęsta, o małych pęcherzykach, utrzymuje się długo i obficie osadza się na ściankach szklanki [5]
Zapach: bardzo przyjemny, delikatny zapach słodu i palonego karmelu z przewagą tego drugiego, w tle lekki zapach alkoholowy, troszkę obniżający całościową oceną [4.5]
Smak: bardzo delikatny smak, na początku wodnisty, słabo słodowy, później górę biorą kawowe nuty i odrobina karmelowej słodyczy, goryczka kawowa bardzo długo pozostaje w ustach mieszając się z chmielową goryczką. Super [5]
Wysycenie: idealne jak na ciemne piwo, gaz przyjemnie, delikatnie szczypie w język, a małe pęcherzyki powietrza nieustannie odrywają się od dna szklanki [5]
Opakowanie: sympatycze, w stylistyce przypomina olsztyńskie, choć tu zastosowano papier lepszej jakości, na etykiecie zamek w Malborku, brak danych dotyczących ekstraktu i firmowego kapsla orazzielonaq butelka nieco obniża ocenę. [4]
Uwagi: Piwo otrzymane w darze od Domu Piwa (wielkie dzięki).
Bardzo dobre piwko, szkoda, że na rynek niemiecki, moim zdaniem nie jest to to samo piwo co IRISH BEER. Jest poprostu lepsze i pełniejsze w smaku.
Moja ocena: [4.75]Poszukuję
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13Bardzo dobre piwko, szkoda, że na rynek niemiecki, moim zdaniem nie jest to to samo piwo co IRISH BEER. Jest poprostu lepsze i pełniejsze w smaku.
Pomarzyć dobra rzecz :-)
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Niemalże nieprzejrzysty bordo-brąz. [5]
Piana: Jasnobeżowa. Nierównomierna. Pomiędzy drobniutkimi pęcherzykami piany pojawiają się też większe bąble. Pozostaje do końca w postaci solidnego krążka i plam. Pozostawia ślady na pokalu. [3.5]
Zapach: Słodowo-alkoholowy. Przeżyłbym nawet jakoś brak aromatu chmielu ale zasadniczo wogóle jest za mało intensywny. [3.5]
Smak: Lekka paloność i karmelowość. Do tego jakieś kwaśne posmaczki i goryczka lekka ale długo pozostająca w ustach. [3.5]
Wysycenie: Bardzo udane. Wydobywa głębsze posmaczki z w sumie dość wytrawnego piwa. Nie zostaje na żołądku. [5]
Opakowanie: Niektórych może drażni to, że na etykiecie jest więcej treści po niemiecku i po polsku, ale ja w tym widzę raczej poszukiwanie przez browarniczki z Kormorana niszy rynkowej. Mogłyby jednak poprawić jakość grafiki i podać ekstrakt. [4]
Uwagi: W sumie piwo średnie. Ale i tak dziękuję za nie Bombadilowi13
Moja ocena: [3.675]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ptcA może to stare dobre 'Dubeltowe'?
Pomarzyć dobra rzecz :-)
za lekkie mi się jednak zdaje na bocka. no i widzę jednak podobieństwa do Irish Beera. dzięki Bombadil13!Last edited by e-prezes; 2006-08-09, 13:44.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezestu, w zagranicznym sklepie stoi jako bockbier
za lekkie mi się jednak zdaje na bocka. no i widzę jednak podobieństwa do Irish Beera. dzięki Bombadil13!
Comment
-
-
Masuren Dunkel, który piłem miał etykietę w podobnej stylistyce. Tylko zamiast napisu Olsztyńskie, Masuren Dunkel. Ten ma tylko Masuren i nie spotkałem się z taką etykietą. Obie zresztą nie są dodane do Kolekcjonerstwa.
Comment
-
-
Jak jutro będzie mi się chciało ruszyć swoje cztery litery, to może podskoczę do browaru i zobaczę czy to coś mają.
Comment
-
-
z tego co zrozumiałam w browarze, to piwo zostało zmajstrowane okazjonalnie i jest przeznaczone na eksport. W magazynie kilka kartonów jeszcze jest.
Comment
-
-
tak się zastanawiam ........... etykieta podobna jest do "Olsztyńskiego"z tą różnicą, że na "Olsztyńskiej" jest ratusz, a na Masuren jest zamek w Malborku. WIęc dlaczego to się nazywa Masuren, skoro Malbork i Olsztyn to Warmia?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cyrkonia(...) dlaczego to się nazywa Masuren, skoro Malbork i Olsztyn to Warmia?*****************************
Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!
Comment
-
-
I w koncu Mnie udalo sie To piwko Tutaj kupic
jak sama nazwa mowi Starkbier jest to piwo mocne o zawartosci Alk.6,5%
Jak sama nazwa rowniez mowi jest piwem Ciemnym ale bardzo klarownym o pieknej barwie.
Piana obfita zbita i dosc trwala.
Bardzo silna aroma palonego slodu jak dla mnie troche za duzo Karmelowe.
Troche pozniej wyczuwalna przyjemna goryczka.
Jak dla mnie bardzo dobre ozezwiajace piwo przypominajace troche Irlandzkie piwa i PORTERY
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brązowy, klarowny kolor. Taki jodynowy. Pod światło wiśniowy. [4.5]
Piana: Przeciętna. Niejednorodna, średnio duża i średnio trwała. Kolor lekko kawowy. [3.5]
Zapach: Ciemne słody, lekko słodkawy, minimalne palone nuty. Dość mocny i zachęcający. [4.5]
Smak: Na pierwszym planie nuty od ciemnych słodów. Ciekawy smak. Lekka słodycz jak w zapachu. Na koniec leciutki palony posmak. Czasem minimalna kwaskowość. [4]
Wysycenie: Trochę za grube bąble. Nie jest przegazowane, ale nagazowanie przypomina oranżadę. [4]
Opakowanie: Naprawdę ładna etykieta z zamkiem w Malborku. Kolorystycznie również jest dobrze. Minusy to niemieckie nazewnictwo, brak ekstraktu, niezadrukowany kapsel no i pojemność 0,33l. [4]
Uwagi: Dobre ciemne piwo o dość ciekawym smaku. Mniej słodkie od większości polskich ciemnych piw. Dobre, ale do Słowackich to jeszcze trochę brakuje mu.
Moja ocena: [4.15]To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Pod światło klarowny rubinowy. [4]
Piana: Obecna przy nalewaniu, potem uleciała... [3]
Zapach: Jakieś nuty piwniczno-kwaskowato-ścierkowe... [2.5]
Smak: Słód dominuje, choć akcenty palone drapią w gardle, trochę za słodkie, drapanie ustępuje w miarę spożycia.... [3.5]
Wysycenie: Wystarczające, zwłaszcza wzrokowo... [3.5]
Opakowanie: Przerzeźbiona etykieta, pseudogermańska, mnie to irytuje... [2]
Uwagi: Sympatyczne ciemne piwo, gdyby nie opakowanie pewnie częściej bym "ściemniał mazursko..."
Moja ocena: [3.05]
Comment
-
Comment