Moje nabyłem w Rzeszowie. Nie zgadzam się z Piecią, Okocimskie Mocne jest lepsze. Piast jest zbyt gładki, poza wyraźną goryczką trudno domacać się w nim czegoś specjalnego. Choć zły nie był.
Szukałem, szukałem i znalazłem!
Niezłe piwo. Ja raczej nie przepadam za mocnymi piwami, ale do tego na pewno wrócę (o ile uda mi się gdzieś kupić)
Kolor - ładny, choć jak na mocne piwo nieco za jasny.
Nasycenie - dobre
Smak - cóż, tu ocena jest chyba najbardziej subiektywna. Ja nie lubię piw wyraźnie słodkich, a takie są często piwa mocne. Pijąc to piwo zdziwiłem się. Wyraźna goryczka, brak słodyczy. Piwo mocne, a smakuje jak niezły pils. No i nie śmierdzi alkoholem.
Piana - średnio/gruboziarnista, dość szybko opadła.
Zapach - wg mnie ciekawy, bez nut słodyczy.
Opakowanie - ładne, dopracowane
Piana bardzo przyzwoita, trzyma się ładnie. Miły dla nosa zapach. Barwa zbyt jasna jak na piwo typu mocnego. Smak początkowo stonowany, jednak im dalej pijemy, tym bardziej wyczuwalna jest moc, a i gorycz wydaje się większa. Nie jestem zwolennikiem mocnych piw, lecz to jest całkiem przyzwoite.
Po nalaniu zwraca uwagę piękna, puszysta piana, która utrzymuje się bardzo długo i dodatkowo zostawia pierścienie na ścianach szklanki. Piana i opakowanie to największe zalety tego piwa, bo w smaku jest słodkawe, z lekkim alkoholowym posmaczkiem, którego nie lubię. W zapachu również da się wyczuć lekką słodką nutę.
W Świnoujściu dostępne od dłuższego czasu w butli i puchatku.
Bardzo przyzwoite piwko , może trochę je faworyzuję przez wzgląd na Magnum , które było moją krwią za dobrych czasów.
Ale mimo wszystko piwo zasługuje na miano SOLIDNE. Stawiam je obok Dębowego i Okocimia Czarnego.
Obawiam się jednak , że będzie gorzej...
Andro z wyspy jednej takiej.
http://www.bahama.uznam.net.pl/
Po nalaniu bardzo się pieni, kożuch utrzymuje się do ostatniego łyku! Zapach nieszczególny-słodkawy z mocną nutą alkoholu. Smak słodkawo-chmielowy przechodzący następnie w smak wódczany! Bąbelki słabe, co akurat lubię, kolor bursztynowy, trochę za jasny! Puszka i butelka pierwsza klasa!
Ogólnie nienajgorsze piwo, dobre po jakimś tłustym daniu, zimową porą!
Moja ocena: [3.175]
--------------- Ocena usunieta z rankingu. Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. Piwo nie jest warzone od kilku lat.
Art, Admin
---------------
Comment