Piwo gotowe do oceny
Braniewo, Barkas
Collapse
X
-
Braniewo, Barkas
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Typowy pils. Zółciutki jak słomka. [4]
Piana: Drobniutka. Miałem wrażenie, że ucieknie z kufla, ale poszumiało, wzburzyło i szybko opadło. Po chwili powierzchnię piwa zdobił tylko cieniutki opłatek. [2.5]
Zapach: Praktycznie żaden. Po głębokim zaciągnięciu dotarł do mnie cieniutki, słodowy zapach. Dziwne to, bo w ogóle nie gra mi ze smakiem. [1]
Smak: Smak, który nie gra z zapachem. Cieniutki zapach sugerowałby raczej gładkie, słodowe w smaku odczucia. A tu - jak dla mnie stanowczo za dużo goryczy. I to takiej siermiężnej, biedronkowej. Po przełknięciu tył języka jest prawie bez czucia. To nie to. [2.5]
Wysycenie: Odpowiednie. Tu ocena max, bo w zasadzie niczego nie mogłem się czepić. Bąbelki utrzymują się praktycznie do końca. [5]
Opakowanie: Nie wyróżnia się w tłumie. A raczej ginie, bo ze względu na wspomniane już duże podobieństwo do Specjala można się pomylić.
Na kontrze typowy bełkocik o tradycji, recepturze i tak dalej. [2.5]
Uwagi: Zakupione w sobotę we Fromborku.
Zawiodłem się. Chyba jednak nie tego się spodziewałem. To co piłem, było cieniutkim piwem, które bardziej mi pasowało do Biedronki, a nie do tego, czego oczekiwałem po debiucie. Wnioskując po cenie (2.05 zł + kaucja), Braniewo chce ten planowany milion hektolitrów upchnąć w cenie, a nie w jakości. Niestety.
Nieprędko do niego wrócę. Ale trzymam kciuki.
Moja ocena: [2.175]Last edited by Rolek; 2006-06-05, 06:39.
-
-
Dodałem do działu Galeria fotki z porównaniem Barkasa i Specjala. Zdjęcia pokazują piwa nalane jednocześnie do pełna kufli oraz odpowiednio po nalaniu do końca zawartości butelek. Ponadto dodałem zdjęcia z porównaniem piany dla powyższych przypadków. Starałem się, by piwa nalane były tak samo, więc nalewałem jednocześnie do kufli z góry.
W smaku i zapachu nie widzę dużej różnicy. Barkas jakby sprawiał wrażenie mniej ekstraktynego, ale pewnie to jest spowodowane większym nagazowaniem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bolek1970(...)
W niedzielę będe na wybrzeżu i napewno zachaczę o jakiś sklep w Elblągu aby zapytać o piwo Barkas(...)
Comment
-
-
uważam, że to świetne piwo. zapach chmielowy ale nienarzucający się. w smaku mimo mocy delikatne ale z męskim akcentem. nie jest to gdańskie z kija pite dawno temu w gołubiu kaszubskim, ale piwowar pewnie lekko się nim inspirował. świetnie się po nim beka. człowieka opowiedzialnego za etykietę powinni natychmiast wyrzucić z pracy. trzeba chcieć znaleźć informację że to piwo z braniewa. i wcale nie musi udawać, specjala, skąd inąd bardzo fajnego piwa.
też trzymam kciuki. za to żeby się nie zepsuło.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cinew smaku mimo mocy delikatne ale z męskim akcentem
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cineświetnie się po nim beka
Comment
-
-
męski akcent - kiedyś tak moi znajomi oceniali piwo które przy połykaniu powoduje osad na kubkach smakowych w tyle języka. to zaś powodować miało mozliwość naciągnięcia dolnej wargi na brodę.
parametr - jest jeszcze jeden, bardzo ważny he, he parametr. ale jeszczcze przed 23.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: jak na ten ekstrakt, to oczekiwałem ciemniejszego. tutaj słomkowo-żółty, stanowczo za jasny! [4]
Piana: niezgorsza, na początku, przy nalewaniu spora czapa, ale stosunkowo szybko opada do 0.5 cm, średnio i gruboziarnistej (przy powierzchni piwa) piany, średnio trwała. [3.5]
Zapach: słodowy z delikatnym akcentem chmielowym, mało wyrazisty. [3.5]
Smak: no niestety, ale pod względem goryczki to nędza niesamowita! spodziewałem się bardziej wyrazistszego smaku, a nie koncernowej równowagi słodowości i lajtowej goryczki. [3]
Wysycenie: przykre, ale fatalne! po nalaniu widać dosłownie porę bąbelków. na języku też nie wiele. [2]
Opakowanie: moim zdaniem, więcej niż poprawne. estetycznie zaprojektowane z myślą o typowych konsumentach, którzy zarówno po kształcie butelki i kroju etykiety będą oczekiwać pasującego do ich upodobań piwa dla przeciętnego piwosza. [4.5]
Uwagi: pozyskane na Giełdzie w Żywcu (thx, Shlangbaum za pomoc!) trochę rozczarowuje. Na pewno wpasuje się (przy pomocy przedstawicieli handlowych) w ogólnosklepowy sort i znajdzie nabywców nie tylko na 1 raz. Szkoda jednak, że zadowoli bardziej typowych piwoszy niż smakoszy.
Moja ocena: [3.3]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty. Bywało lepiej ale często znacznie gorzej. [4.5]
Piana: WOW! Wysoki kożuszek utrzymujący się do samego końca w zwykłym lagerze. Piana biała, średnioperlista. O równomiernej konsystencji. [5]
Zapach: Ładny i intensywny zapach chmielowy. Brakuje jednak choć odrobiny słodowości. [4]
Smak: Piwo wytrawne. Z wyraźną goryczką. Nie jest złe ale takie jak setki innych piw tego typu. Niczym nie zaskakuje. [3.5]
Wysycenie: Odpowiednie. Nie za duże, nie za małe. Wyczuwalne ale nie drażniące. Utrzymuje pianę. [5]
Opakowanie: Ładna butelka a nie żadne euro. Podane są parametry piwa. Kompozycja przejrzysta i estetyczna, ale dużo obniżam za plagiat Specjala. [3]
Uwagi: Typowy przyzwoity pils. Ciąży co prawda raczej w kierunku koncerniaków niż piwa dla smakoszy ale się trzyma. Spodziewałem się czegoś gorszego. Zobaczymy za jakiś rok, co z tego wyjdzie
Dzięki Bombadil13 za mozliwość skosztowania
Moja ocena: [3.925]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Slomkowy, jasny, nie zaskakuje [4]
Piana: Z poczatku mocno się pieni, potem szybko piana opada i to nierównomiernie, do konca pozostaje warstwa 0,5 mm i ślady na szkle [4.5]
Zapach: Słaby, słodowy, typowy dla wiekszości polskich piw, jak mówili poprzednicy nie komponuje się ze smakiem. [3]
Smak: Lekka słodowość i silna gorycz to jest to co przychodzi mi na myśl. nie lubie słodkich piwek ani za bardzo słodowych, ale ta goryczka jakoś też mi się nie widzi. Piłem z butelki ale zalatywały mi jakieś metaliczne posmaki co troche mnie irytowało. Smak nie pozostaje na długo w ustach, momentalnie znika. [4]
Wysycenie: Dobry element, cały czas babelki średniej wielkości pracują, czuć w smaku, orzeźwia! [5]
Opakowanie: Z jednej strony duży plus za powrót do braniewsko-elbląskiej tradycji i przywrócenie marki Barkas, duzy minus za podrabianie Specjala. Jak na browar niekoncernowy, reaktywowany i planujący uderzyć w gusta dawnych odbiorców braniewskiego piwa to opakowanie nie jest rewelacją, przypomina koncernowy wyrob. [4]
Uwagi: Wreszcie pojawiło się w Bydgoszczy i to w wielu sklepach. Szału to na mnie nie zrobiło, ale złe też nie jest. Tylko ta goryczka jakaś taka dziwna, troche drażni. nalezy zwrócic uwage na atrakcyjna cene( w jednym miejscu widziałem puszkę po 1,95). Mam nadzieję że utrze troche nosa koncernom
Moja ocena: [3.75]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumNie jest złe ale takie jak setki innych piw tego typu. Niczym nie zaskakuje. ]Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cinejakie kolega ma na myśli "setki" piw? poproszę o kilka przykładów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumNa przykład Łomża Export, Tyskie, Okocim Jasne Pełne, Jgiełło Premium, Racibórz Odra Premium, Żnin Leszek, Grybów Góralskie, Czarnków Kolejorz, Gab Jubilat, Relakspol Bacowy Full. Reszty z setek naprawdę nie chce mi się wypisywać Z zagranicznych dodam Sarisa Premium albo Lvivskie 1715.
Umiescic Tyskie i Leszka ze Znina
w jednym worze,
to kpina...5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
Comment