Vifling, Eichendorff Stark

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23932

    Vifling, Eichendorff Stark

    Piwo gotowe do oceny
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • antoś
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 213

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Bursztynowy,klarowny,matowy [3]
    Piana: Średnioziarnista,trwała,zostawia ładny kożuszek. [3.5]
    Zapach: Stęchło-ścierkowy,niedobry [1]
    Smak: Słodowo-goryczkowy,bez posmaku alkoholu,z typowym dla Prochowic posmakiem. [2]
    Wysycenie: Słabe,bardzo leniwe bąbelki. [2.5]
    Opakowanie: Butla 0,5l,na etykiecie popiersie śląskiego poety Josepha Freiherr Von Echand,warzone na zlecenie Jurgena Fritza/Niemcy-info na kontrze. [2.5]
    Uwagi:

    Moja ocena: [1.9]

    Comment

    • adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9865

      #3
      Ocena z ARTomatu

      Kolor: Lekko mętnawe, jasne-bursztynowe. [3]
      Piana: Zanikająca szybko, dziurawiejąca. Do końca pozostawia niewysoki piersiceń przy ściankach. [3]
      Zapach: Antoś ma rację - ten zapach nie jest przyjemny. Coś jakby stara piwnica [1]
      Smak: Znów Antoś ma rację - tu występuję coś co można określić "posmakiem prochowickim". [2]
      Wysycenie: Dobre. [4]
      Opakowanie: Gdyby nieco dopracować grafikę byłoby całkiem fajne. [3]
      Uwagi: Liczyłem na coś innego po przeczytaniu etykiety - powołują się tam na tradycję itd itp. Szkoda.

      Moja ocena: [1.95]
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

      Comment

      • robox
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.11
        • 8188

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
        Smak:tu występuję coś co można określić "posmakiem prochowickim".
        Chyba mają problem z wodą i można to nazwać, to samo, co kiedyś odczuwał browar w Legnicy, "Zemsta Kaczawy".

        Comment

        • kloss
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 2526

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robox
          Chyba mają problem z wodą i można to nazwać, to samo, co kiedyś odczuwał browar w Legnicy, "Zemsta Kaczawy".
          Oni nie mają problemu z wodą.Oni mają problem z piwem.
          Przy obecnej technologii wodę można przerobić bez problemu.
          Z tą samą wodą ten browar potrafił robić dobre piwo, ale mu się chyba odechciało jakiś czas temu.
          To piwo jest wyrażnie słodowe ale w jakiś nieznośny, niby kwaskowy sposób.
          Ten sam efekt jest w Eichendorff Pilsener chociaż słabszy, ale w Vifling Pils go nie ma.

          Comment

          • kloss
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 2526

            #6
            Otworzyłem trzecią dziś butelkę Starka i akurat w tej nie ma za grosz kwasku.
            Piwo jest nadal słodowe ale o dziwo sympatycznie.
            Dodatkowo dość harmonijne i goryczkowe.
            Po prostu nic nie rozumiem.Piwa były z tej samej partii.Mogły mi się zdarzyć zaburzenia smaku ale nie w takim stopniu.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Ja miałem identyczną sytuację z Viflingiem Pilsem. Kupiłem kilka butelek, z tego 2, które wypiłem od razu - "no to, po porostu mistrzostwo świata jak mawia Janas, następne było już trochę gorsze. z kolei ostatnie dałem kumplowi, który stwierdził, ze takiego shitu dawno nie pił. Niestety podejrzewam, że problem leży w tym, że piwa z Viflinga są wrażliwe na warunki przechowywania, bo te 2 pierwsze piwa były na bank z lodówki, pozostałe już raczej nie. A wiadomo jakie warunki panowały w sklepach w licpu tego roku.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • adam16
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.02
                • 9865

                #8
                Czasem tak bywa. Czynników które mogą mieć wpływ na zmiany smaku piwa z tej samej partii produkcyjnej jest sporo. Niestety większość nie świadczy najlepiej o browarze. Wystarczy, że butelka np nie będzie porządnie domyta.
                Browar Hajduki.
                adam16@browar.biz
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                Comment

                • kloss
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 2526

                  #9
                  Sprawa różnego smaku wyjaśniła się przy odklejaniu etykiet.Na kontrę niemiecką jest bardzo dokładnie naklejona polska tak, że bez przyglądania nie widać.Na 3 kontrach polskich-wierzchnich jest ta sama data przydatności 18.10 ale na niemieckich jest inaczej.Na dwóch była data 27.09 a na jednej 18.10.Pomieszali piwa z różnych partii nalepiajac ręcznie nowe kontry.Przy okazji "przedłużyli" termin przydatności.To samo przy pilsenerze-tyle,że tam "przedlużyli" trwałość z 17.08 do 18.10. dzięki czemu nie wiedząc o tym piłem piwo przeterminowane.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X