Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
EB, Specjal
Collapse
X
-
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: jasna słomka; klarowny [3]
Piana: niezbyt spora; biała; średnioziarnista; redukuje się szybko do mizernego dywanika [3.5]
Zapach: bardzo niewyraźny; przelotnie można wyczuć nuty chmielowe; nic szczególnego o nim powiedzieć nie można [3.5]
Smak: na pierwszym planie dominuje głównie dość mocny chmiel co osobiście mi w piwach przeszkadza; goryczka wyraźna aczkolwiek nie jest wybitnie mocna; ciut wodniste [3.5]
Wysycenie: jakoś mało tego gazu; pracujących bąbelków jak na lekarstwo a i na języku ciężko je wyczuć [3.5]
Opakowanie: etykieta ładna i wyraźna; wszystkie informacje zostały zawarte; dedykowany kapsel [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.525]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Przyjemny dla oka złoty kolor. [4.5]
Piana: Nie byłą za wysoka i trwała, też nie. [3.5]
Zapach: Dość zdecydowany - zgrabna mieszanka chmielu i słodu. [4]
Smak: Wyrazisty - wytrawny chmiel, trochę aromatu oraz słód. Jak dla mnie za dużo słodu i smak jest nieco przyciężkawy. [4]
Wysycenie: Przecietne, ale wystarczajace do spokojnego wypicia szklaneczki. [3.5]
Opakowanie: Firmowa szklanka. [4]
Uwagi: Dawno nie piłem. Niezła piwo, ale raczaj na wieczory, grilla, niż do wypicia w upał.
Moja ocena: [3.95]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ladny, klarowny, złocisty kolor [4.5]
Piana: Średniopęcherzykowa, niezła [4]
Zapach: Słaby chmielowy, nic specjalnego [3.5]
Smak: Gorzki piwny chmielowy smak, przeciętny. [3.5]
Wysycenie: Dobre nasycenie, podtrzymujące pianę, przyjemnie szczypiace w język [4.5]
Opakowanie: Estetyczna etykietka, dedykowany kapsel, brak informacji o browarze, tylko "grupa Żywiec", inaczej, wszystkie informacje są [4]
Uwagi: Piwo przeciętne, da się wypić, ale.... jak mam możliwość, wybiorę inne.
Moja ocena: [3.675]Nic lepszego od Brackiego :)
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ładny lekko bursztynowy [3.5]
Piana: Całkiem przyzwoita, utrzymała sie doś długo [4]
Zapach: W zapachu dominuje chmiel, przebija sie nutka słodowa. [4]
Smak: Dominuje chmiel poza nim ciężko coś wyczuć. Trochę czuc słód, ale nie za mocno [3.5]
Wysycenie: przyzwoite, cały czas obecne małe bąbelki [4]
Opakowanie: Opakowanie charakterystyczne, chyba niezmienione od lat. Szkoda że w opisie podali tylko "Grupa Żywiec". [4]
Uwagi: Kiedyś jak byłem nad morzem bardziej mi smakowało.
Moja ocena: [3.775]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: słomkowy, jasny [4.5]
Piana: średnioziarnista, szybko opada zostawia ślady na szkle [3]
Zapach: chmielowy, przyjemmny [3.5]
Smak: słodowo, chmielowy, przeważa słód [4]
Wysycenie: słabe [3]
Opakowanie: dosyć estetyczne ale zbyt ciemne, nie rzucające się w oczy [3]
Uwagi: piwo dobre w letnie upały jak również w inne pory roku
Moja ocena: [3.65]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasno zloty, wydaje mi sie że trochę za jasny jak na 12 [3.5]
Piana: Drobnopęcheżykowa, gęsta wysoka utrzymuje się przez ok 2 min po czym stopniowo opada pozostawiając niklą warstewkę. [4]
Zapach: Slodowo-chmielowo-kwiatowy. [3.5]
Smak: Początkowo słodowe pózniej wyraźna, przyjemna goryczka tak jak lubie. [4]
Wysycenie: Umiarkowane [4]
Opakowanie: Czarna etykieta z bialym napisem z daleka widoczna na półce pośród Tatr i innych "żywców", dedykowany kapsel, minus za brak ekstarktu i miejsca uwarzenia. [3.5]
Uwagi: Kupione w Polo Markecie, powrociły wspomnienia z wakacji w Łebie gdzie sie tym piwkiem delektowałem.
Moja ocena: [3.775]Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty. [4.5]
Piana: Kilkucentymetrowa czapa utworzyła się bez żadnych sztuczek. Opadała dość szybko. Mało i średnio ziarnista. [2]
Zapach: Stara, mokra ściera do podłogi. Do dna kufla nie wyczułem żadnej poprawy. [1]
Smak: Kwaśnawo-gorzkawe (nie goryczkowe, tylko gorzkie) pozostawiające lekką cierpkość. W końcowym posmaku pojawia się jeszcze leciutka słodkość i coś słodowego. [3]
Wysycenie: W sumie bez większych zastrzeżeń. Nie jest mocno nagazowane. [4.5]
Opakowanie: Zmieniona zawartość alkoholu 6,0% obj. [3]
Uwagi: 0,5l butelka za 2,75 zł. W kategorii cena/jakość daję 3/5 pkt. Może kiedyś to piwo powtórzę i wystawię lepsze oceny. Bo to, co teraz spożywałem, odrzucało swoim zapachem i wyraźnie kwaśnym posmakiem.
Moja ocena: [2.35]Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo jasny kolor. Jest on zaskoczeniem dla mnie, bo piwo zawiera 4,65% wagowo. Jest to kolor jasnego pilsa, ale nie taki powinien być. Czyżby jakieś dodatki? [3]
Piana: Jasna piana o średniej wielkości i niezbyt stabilna. Trudno utworzyć klasycznego grzybka. Jakiś czas się utrzymuje, ale za mało. Osadza się jednak na szkle. [2.5]
Zapach: Dominują nuty kwaskowe. I niestety nie zachęcają do picia, nie mówiąc o degustacji. Co gorsza nie świadczą one o zepsuciu piwa, a jedynie o jego charakterystyce aromatycznej. [1.5]
Smak: Ta kwaskowość obecna jest również w smaku, szczególnie w smaku głównym, co nie świadczy o wysokiej jakości piwa. Pierwszy smak jest mocno ściągający, koncentryczny i nie jest to żadna złożona goryczka chmielowa. Z czasem smak ten łagodnieje i zostawia lekko gorzkie zakończenie. Nie jest to piwo wytrawne, bo pewna słodycz jest wyczuwalna, i też nie gorzkie, trochę nijakie. Nierówne jest to piwo, a ta nierówność jeszcze poniżej średniej przyzwoitości. [2]
Wysycenie: Nasycenie jest dobre, równomierne i właściwe. Tylko niewiele ono zmienia. [3.5]
Opakowanie: Dane jedynie o zawartości alkoholu. Ekstrakt owiany jest tajemnicą. Całość wizualna jest dość spójna, ale napisy na medalach: oryginalna receptura, długa historia warzenia, gwarantowana (niewidoczne) jakość. [3.5]
Uwagi: Warka z datą przydatności do spożycia: 06.11.2009
Moja ocena: [2.075]
Comment
-
-
Specjal - Żywiec SA
Albo mam złudzenie albo koncern wyprodukował piwo, które się nadaje do spożycia.
Trafiłem na puszki z datą ważności: 11-12-2009 , otwieram, piję a to smakuje jak piwo - miły słód z delikatną goryczką, bez efektów ubocznych typowych dla przemysłowego piwa.
Czy ktoś też coś takiego zauważył?
Może to dlatego że teraz scena sugerowana jest 2,70 a z tego co pamiętam to kosztowało - 2,20
Specjala piję czasami, jak nie ma w sklepie nic poza koncernówką (czyli prawie zawsze), ale zwykle niczym nie odbiegał od Żywca, Warki, Tyskiego itp, czyli lekko śmierdział, a tym razem nic z tych rzeczy.Do piwka zamiast papieroska - www.snus.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Snus Wyświetlenie odpowiedzi[...] ale zwykle niczym nie odbiegał od Żywca, Warki, Tyskiego itp, czyli lekko śmierdział, a tym razem nic z tych rzeczy.
Faktem jest natomiast, że trafiają się partie Specjala znakomite. Tak czy inaczej, najpopularniejszego napoju na Pomorzu, będę bronił jak dziewictwa córki/siostry/itp...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jablon Wyświetlenie odpowiedziSpecjal zawsze się czymś wyróżniał.Do piwka zamiast papieroska - www.snus.pl
Comment
-
Comment