Bierhalle Katowice, Weizen

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

Ocena z ARTomatu

Kolor: Tak mętnego piwa jeszcze nie widziałem! Pomimo to nie miało drożdżowo-szarego odcienia, było ślicznie jasno żółte, kompletnie nieprzejrzyste. [5]
    Piana: Całkiem ładna, sztywna i śnieżnobiała, ale dość szybko opada. Został kożuszek i kręgi na szkle. [4]
    Zapach: Dość intensywny, silnie bananowo-goździkowy, czuć też trochę zapachu drożdży. [4.5]
    Smak: Bardzo przyjemny, dużo smaku bananów, troszkę goździków, raczej za dużo goryczki. Lekkie posmaki cytrusowe. Treściwe. [4.5]
    Wysycenie: Naprawdę ideał - nie zwraca na siebie uwagi ani przesadą ani niedomiarem, idealnie komponuje sie z tym piwem. [5]
    Opakowanie: Jedno litrowy kufel - sam w sobie bardzo przyjemny, ale duży minus za wyszczerbioną krawędź, jak stwierdził mój kolega (z zawodu barman), z którym byłem w browarze "nie mieli prawa podać piwa w tak zniszczonym szkle, bo można sobie usta pociąć". Wystrój lokalu bardzo przyjemny - dodatkowo trafiliśmy akurat na warzenie kolejnej warki [4]
    Uwagi: Bardzo dobre piwo, naprawdę nie ma się do czego przyczepić, ale tez niczym specjalnie nie zaskakuje. Klasyczna pszenica.

Moja ocena: [4.475]
    Last edited by TomX; 2009-06-22, 16:44.

Comment

• toto
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.12
      • 949

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnożółty, mętny [5]
      Piana: dość obfita, trwała, z tendencją do powstawania dużych bąbli, oblepia szkło. Jak na pszenicę mogłoby być jej więcej [4]
      Zapach: dominują goździki, banan w tle. Te fenole jednak średnio przyjemne. [3.5]
      Smak: wyraźnie bananowy, z początku lekko kwaskowy, po chwili wyraźnie słodowe, z silnymi akcentami chlebowymi i drożdżowymi. Bardzo gładkie. [5]
      Wysycenie: wystarczające [4]
      Opakowanie: bączek 0,33 l, złoty goły kapsel, biała naklejka, są wszystkie dane poza ekstraktem. Całość w gustownym czteropaku. [3.5]
      Uwagi: partia 19, trwałość do 20.05.2010. Dobra pszenica.

Moja ocena: [4.25]

Comment

• Promil03
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.10
        • 2833

Cholernie dobra warka #54 z datą do 15.08.2011. Wersja butelkowa. Silne banany i goździki. Ładny kolorek i trwała piana. Najlepsze z trójki: pszenica, pils, marcowe.
        Zakupione na wynos. Co ciekawe tylko w kartonowym nosidełku po 4 lub 6 sztuk. Szkoda, że wziąłem 2 marcowe zamiast pszenicy. Cena 5 zł. Polecam.

Comment

• Dagna
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.09
          • 31

Miałam okazję gościć w katowickiej Bierhalle 18.01.2012 i muszę przyznać, że się nieco rozczarowałam. Nie wspominając o cenie (20zł/l) to niestety, ale pomijając kilka pierwszych łyków, z każdym następnym weizen smakował mi coraz gorzej. Z początku przyjemne delikatne aromaty banana i goździka, jednak później przebijała się jakaś niechmielowa goryczka i jakby wodnistość. Być może trafiłam na jakąś felerną warkę. Co do koloru i piany nie mam zarzutów. Oceniłabym na mniej więcej 2,5/5.

Comment

Przetwarzanie...
          X