Grudziądz, Grudziądzkie - dobra dziewiątka

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wedge7
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.01
    • 217

Ocena z ARTomatu

Kolor: bardzo ładny złoty [5]
    Piana: gęsta i wysoka; przez większość czasu degustacji obecna w kuflu [4.5]
    Zapach: owocowy; brak nut alkoholowych [4.5]
    Smak: jak na 9 procentowo piwo nie można w nim się doszukać posmaków alkoholu co liczy się na duży plus; niestety piwo jest odrobinę za słodkie; dominują nuty owocowe; gdzieś w le pojawia się odrobina goryczki [4]
    Wysycenie: spore; momentami zbyt duże - bąbelki za mocno odczuwa się na języku [4]
    Opakowanie: ładnie wykonane etykiety; sporo informacji; firmowy kapsel [4]
    Uwagi:

Moja ocena: [4.275]

Comment

• remfire
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1334

Piwko bardzo mi smakowało. Nie wyczuwalny smak i zapach alkoholu jaki często wytępuje w piwach tego typu. Ma natomiast swój specyficzny smak.
      Szkoda tylko ze nie będzie szybko okazji do powtórki , bo nie pojawia się w moich okolicach

Comment

• MarcinKa
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2005.02
        • 2736

Ocena z ARTomatu

Kolor: Lekko ciemniejszy od Pilsa, złoto bursztynowy. Jak na takie parametry to za jasny, ale wyjątkowo ładny. [4]
        Piana: Dość trwała, do końca pozostawi obfite ślady na ściankach kufla, złożona ze średniej wielkości pęcherzyków, biała. [4]
        Zapach: Słodowy, słodki. Trochę miodowy. Alkohol leciutko również wyczuwalny. [4]
        Smak: Słodowy, lekko słodkawy, pod smakiem czuć wyraźny alkohol ale nie sprawia on wrażenia, że do piwa dolano wódki. Słodycz jest mocna, ale nie odrzuca. Posmak słodowy, średnio mocny. [4]
        Wysycenie: Wysycenie odpowiednie. Średnio mocne i dobrze trzyma się do końca. [4.5]
        Opakowanie: Podobnie jak w przypadku Dobrego Lekkiego uważam, że kolorystyka jest ciut słabsza od czerwonych barw Niepasteryzowanego i Specjala. Ogólnie cała seria jest ładna i oryginalna. Do tego kapsel firmowy. Niestety ekstraktu brak. [4]
        Uwagi: Ciekawe piwo, inne od pozostałych super mocnych. Smak alkoholu mimo, że mocny nie przeszkadza jak w większości piw w tej klasie. Lekko się pije i całkiem przyjemnie.

Moja ocena: [4.025]
        To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• JAckson
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2004.05
          • 6123

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor całkiem ładny. Miodowo złoty, czy może jasno bursztynowy [4.5]
          Piana: Piana szybko opada do prawie pełnego nalotu. Delikatnie oblepia szkło. [3]
          Zapach: Zapach słodu karmelowego. Czuć moc alkoholową, ale pasuje do 9%. [4]
          Smak: W pierwszym momencie czuć słodycz, ale na szczęście nie czysto cukrową lecz zbliżoną do słodowej. W następnej kolejności alkohol. Moc tego piwa odczuwa się już po kilku łykach. [4]
          Wysycenie: Nasycenie raczej słabe. [3]
          Opakowanie: Opakowanie w Grudziądzkim stylu. W pierwszej chwili to '9%' na etykiecie zasugerowało mi lekkie piwo o ekstrakcie 9%.
          Kapsel firmowy. Brak podanej zawartości ekstraktu [4]
          Uwagi: Zakupione przez moją żonę w Łodzi na Pomorskiej

Moja ocena: [3.875]
          MM961
          4:-)

Comment

• Cocobango
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.04
            • 818

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn, super, taki kolorek jasnego, mocnego piwa bardzo mi się podoba. [5]
            Piana: Intensywna, srednio ziarnista, niestety nie najtrwalsza lecz pozostawia małą koronkę. [3]
            Zapach: słodko alkoholowy. [2]
            Smak: Słodko-słodowy (na szczęście owa słodycz nie utrzymuje sie zbyt długo na kubkach smakowych). Od początku nieco goryczkowe i niestety ciut alkoholowe (nie zapomnijmy jednak, że jest to piwo o mocy 9%). Brak mi tu wyraźniej zaznaczonej chmielowej nutki. Mimo wszystko całkiem przyzwoite piwo, jedno z najlepszych, polskich o takim voltarzu, jeśli nie najlepsze. [4.5]
            Wysycenie: Od początku całkiem przyzwoite, po pewnym czasie powoli słabnie lecz nie zanika zupełnie. [4]
            Opakowanie: No cóż, po prostu na 5. Przypomina mi nieco niemieckie czy czeskie (lub te z przełomu 80/90 lat). Kapsel, etykiety i krawatka ładnie ze sobą współgrają i tworzą ładną i zachęcającą całość. [5]
            Uwagi: Nie przepadam za tak mocnymi piwami. Mózgotrzepy nie pociągają moich kubków smakowych, ten jednak miło mnie zaskoczył.

Moja ocena: [3.5]

Comment

• Cocobango
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.04
              • 818

Muszę jeszcze dodać, że ja oceniam to piwo na dobrą 4, mimo iż ARTomat podsumował moją ocenę na 3,5!

Comment

• Pancernik
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9787

Ocena z ARTomatu

Kolor: Moim okiem daltonisty to właśnie jest definicja koloru BUR-SZTY-NO-WE-GO. [5]
                Piana: Piękna jest, po prostu. Jak ubita, pojawiają się większe bąble (od czasu do czasu), powoli opada, zostawiając ślad na szkle i kożuszek.... [5]
                Zapach: Wyczuwam słód i minimalne ostrzeżenie przed mocą. [4]
                Smak: Słód zwycięża moc, która jednak daje znać, choć delikatnie... [4.5]
                Wysycenie: Jak zwykle chciałbym większe, ale wtedy pewnie napój byłby "doRZynkowy"... [4]
                Opakowanie: Kapsel grudziądzki, stylistyka etykiety i spółki grudziądzka, barwa sygnalizuje konkretny napój - chyba w porządku, choć nie powala. [4]
                Uwagi: Mocne, ale dobre, na dodatek stosunkowo tanie. Polecam, bo zima idzie .

Moja ocena: [4.35]

Comment

• zAjkA
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.12
                  • 1089

Nie wiem czemu ale myślałem że juz dawno oceniłem to piwo. Dla mnie bomba. Nr. 1 wśród wszystkich piw od pułpau 9%. Piję kolejną butelkę po dłuższej przerwie spowodowanej brakiem dostaw do mojego sklepiku. Nadal trzyma fason. Polecam
                  Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

• zAjkA
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.12
                    • 1089

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy. Taki jak być powinnien. [5]
                    Piana: Utworzyła się raptem 1cm piana. Szybko opadła pozostawiając po sobie pierścień. [2.5]
                    Zapach: Gdzieniegdzie czuć palone akcenty. Obecna również woń słodyczy przeplatająca się z aromatem chmielu. [4.5]
                    Smak: Perfekcyjny. Tak powinno smakować piwo o taki woltażu. Nie czuć tu ani grama alkoholu. Kosztujemy piwa z elementami palono chmielowej goryczki. Jest również znakomita poniekąd karmeliczna słodycz. Nie ma tu żadnych nachalnych, odrzucających, niepotrzebnych posmaków. Poprostu słodko gorzka bomba. [5]
                    Wysycenie: Nie mam żadnych zastrzeżeń. Idealnie pasuje do tego piwa. [5]
                    Opakowanie: Typowa grudziądzka grafika. [4]
                    Uwagi: Zakupione za bandyckie 3,55zł. Normalnie w moim sklepie kosztuje 2,65 + kaucja. Przy danpolu niestety ździerstwo.

Moja ocena: [4.525]
                    Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

• Semper_Fidelis
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.10
                      • 78

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny, lekko ciemny bursztyn, choć spodziewałem się, że będzie ciemniejsze. [4]
                      Piana: Na początku ładna czapa, alke jak to w Grudziądzkich bywa szybko opada. [3.5]
                      Zapach: Dość intensywny, ale z dość mocną nutą alkoholową [3]
                      Smak: Trudno powiedzieć coś o smaku - al;kohol wszystko przytłumił. [2.5]
                      Wysycenie: W sam raz - nie za dużo i nie za mało. [4]
                      Opakowanie: Klasyczna w formie etykieta i kapsel Grudziądza, nazwa mówi sama o teoretycznej grupie docelowych klientów. [4]
                      Uwagi: Na ocenę w głównej mierze miał fakt BARDZO alkoholowego smaku, prawie jak wino które trochę piwem zajeżdża. Sądząc po innych opiniach mogłem akurat trafić na bardziej alkoholową partię.

Moja ocena: [3]
                      "Ergo bibamus!"

Comment

• rotmistrz
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.06
                        • 469

Ocena z ARTomatu

Kolor: bursztynowy, klarowny [4]
                        Piana: początkowo wysoka i gęsta szybko siadła pozostawiając dziurawy kożuszek [2.5]
                        Zapach: intensywny aromat słodu z domieszką owocową ciekawy, brak aromatów alkoholowych co mu dobrze wróży [4]
                        Smak: nie wyczuwalny alkohol, słodowo-owocowy jak na piwo mocne w końcowej fazie wyczuwalna goryczka łagodnie drapiąca w gardło [4.5]
                        Wysycenie: pracowało dość intensywnie przez cały okres konsumpcji [3.5]
                        Opakowanie: kolorystyka zbliżona do pozostałych etykiet piw grudziądzkich brak ekstraktu [3.5]
                        Uwagi:

Moja ocena: [4]

Comment

• Samoglow
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2007.07
                          • 606

Ocena z ARTomatu

Kolor: No tu, to już nie ma żadnych ale . Nadzwyczaj ciemne. Kolor po prostu bursztynowy. Wygląda jak półciemne. Wspaniale. [5]
                          Piana: Dość słaby element tego piwa. Jest kremowa, dość gęsta, ale szybko opada i zostawia mało śladów. [3.5]
                          Zapach: Mocno słodowy, troszkę alkoholowy, ale przy 9% to jest wybaczalne. Zachęca do degustacji. [4.5]
                          Smak: Świetne. Dość słodkie. Czuć dużo słodu. Alkohol oczywiście czuć, ale przy 9% może być znacznie gorzej. Wyjątkowo smaczne, bardzo mocne piwo. Moje ulubione obok Gotyckiego Krzepkiego i Hubala piwo z Grudziądza i chyba ogólnie wśród super mocnych. [4.5]
                          Wysycenie: Nie ma go za dużo, ale w tak ciężkim piwie wystarcza. [4.5]
                          Opakowanie: Typowa, ładna grudziądzka butelka. Nie podano ekstraktu, dlatego 4 nie 5. [4]
                          Uwagi:

Moja ocena: [4.4]

Comment

• Czomo
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2008.08
                            • 31

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, prawie ciemny [4]
                            Piana: Gęsta, jednak dość szybko zanika, i pozostaje cienka aż do końca. Pozostawia również ślad na szklance za co dodatkowy punkt [4]
                            Zapach: Bardzo miły zapach piwa, przypomina zapach piw ciemnych z Czech i Słowacji. [4.5]
                            Smak: Zaskoczył mnie prawie niewyczuwalny smak alkoholu, jak na 9%, inne piwa mają nie raz bardzo wyczuwalny alkohol. Bardziej smakuje jak delikatny ciemny porter o małej zawartości alkoholu. [4.5]
                            Wysycenie: średnie z czasem słabnie [3.5]
                            Opakowanie: Typowa butelka zwrotna, taką kupiłem. Jednak etykieta jest bardzo miła dla oka i co ciekawe ma dużo brązowego koloru. Trzcionka jest stylizowana na pisaną piórem. No i widok starego Grudziądza. [4]
                            Uwagi: Kupiłem jedno, a jak znów zawitam do Grudziądza kupie więcej.

Moja ocena: [4.35]
                            "Choć na piwko na przeciwko, tam jest mały bar, wypijemy tam piwko sam na sam"

Comment

• kopyr
                              • 2004.06
                              • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czomo Wyświetlenie odpowiedzi
                              Trzcionka jest stylizowana na pisaną piórem.
                              Człowieku, miej litość!

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czomo Wyświetlenie odpowiedzi
                              Uwagi: Kupiłem jedno, a jak znów zawitam do Grudziądza kupie więcej.
                              To radzę się pospieszyć, bo wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że browar właśnie dogorywa i wyprzedaje zapasy.
                              Last edited by kopyr; 2008-08-25, 15:59.
                              blog.kopyra.com

Comment

• Cez
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.01
                                • 1789

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                                Człowieku, miej litość!
                                No co? Miłośnik "koleji"
                                Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

Comment

Przetwarzanie...
                                X