Królewskie, Pełne

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • witkowskiartur
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.03
    • 561

No dobrze, od razu mówię, że moja ocena może być nie do konca obiektywna, bo królewskie to moje ulubione piwo, co zreszta jest potwierdzone w dzienniku.
    Kolor piwa jest prawie idealny, chociarz wolę piwa o nieco intensywniejszym kolorze. Po schłodzeniu do odpowiedniej temperatury piana potrafi się utrzymać prawie do końca kufla (w zależności jak kto szybko pije) zapach lekki chmielowy. W smaku lekko goryczkowe, bardzo orzeźwiające. Po szybkim przelaniu w kufel prawie cały gaz skupia się w pianie i piwo nie jest zgazowane.
    Dla mnie jest to najlepsze piwo z ogólnodostępnych marek. Mogłoby być trochę tańsze w Warszawie ze względu na bliskość browaru.

Moja ocena: [4.475]
    KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

Comment

• sopista
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 1747

Długo nie pijałem, gdyż w bardzo krótkim czasie trafiały się zupełnie różne piwa różniące się od siebie jakby warzyły je dwa różne browary.
      Po ostatniej giełdzie w Wwie ( a i dzień wcześniej) pite z kija bardzo mi smakowało.
      Kupiłem sobie zatem wczoraj buteleczkę i jedno co mogę powiedzieć
      to to, że znów piłem je z przyjemnością.
      Acha, znów ma 5,7% obj. przy 12 ekstraktu (przejściowo było 6 i 12,5).

Comment

• grzech
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.04
        • 4592

Powróciłem po raz kolejny do Królewskiego, dostępnego w mej miejscowości. Kolor jasny, bardziej adekwatny dla piw lekkich. Piana nawet dobra, dośc trwała z przyjemną dla oka koronką w trakcie picia. Nasycenie gazem bez rewelacji, ale mieściło się w normie. Zapach, hm... był jakiś, ale za słaby abym go określił. Smak takoż nie atakował mych kubków zbyt mocno: goryczka, lekkie aromaty słodkawo-chmielowe (naprawde bardzo lekkie). Ale i tak było lepsze od beczkowego wypitego w Warszawie. Tamto miało tylko gaz , niską temperaturę i trochę goryczki.

Moja ocena: [3.575]

Comment

• woli
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.10
          • 121

Bardzo dobre świerze prosto z browaru.Orzeżwiające,typowy warszawski smak,smakuje świetnie w większej ilości.
          Polecam

Moja ocena: [4]
          ---------------
          Ocena usunieta z rankingu.
          Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
          Art, Admin

---------------

Comment

• burar
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.09
            • 238

FCJP świeże
            Grodziski Browar Domowy

Comment

• iommi
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.07
              • 1522

woli napisał(a)
              Bardzo dobre świerze prosto z browaru.Orzeżwiające,typowy warszawski smak,smakuje świetnie w większej ilości.
              Polecam

---------------
              Hmmm, typowy warszawski smak... Cóż, spróbowałem znowu i wciąż mnie nie przekonuje. Ale może tu właśnie jest pies pogrzebany? Drgawek dostaję, kiedy mam się udać do stolicy (służbowo oczywiście), to może ja jestem zwyczajnie na wawę uczulony?

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• Pogoniarz
                † 1971-2015 Piwosz w Raju
                • 2003.02
                • 7971

Kolor-można podciągnąć pod jasno-złoty
                Gaz-słabiutki.Na poczatku parę bąbelków i to wszystko.
                Piana-ładna, bialutka, obfita ale chwilowa niestety.zostawia minimalna obwódkę na szklance
                Zapach-jakiś słodkawy choć i czuję kwaskowatość;sam nie wiem...
                opakowanie -ładna butelka ,etykiety ,krawatka i kapsel na wysokim poziomie
                Smak-jakieś płaskie,troszeczkę słodkawe z każdym łykiem coraz bardziej cierpkie.
                Nie podchodzi mi.

Moja ocena: [3.075]

Prawie jak Piwo
                SZCZECIN

Comment

• Pogoniarz
                  † 1971-2015 Piwosz w Raju
                  • 2003.02
                  • 7971

Pogoniarz napisał(a)
                  Kolor-można podciągnąć pod jasno-złoty
                  Gaz-słabiutki.Na poczatku parę bąbelków i to wszystko.
                  Piana-ładna, bialutka, obfita ale chwilowa niestety.zostawia minimalna obwódkę na szklance
                  Zapach-jakiś słodkawy choć i czuję kwaskowatość;sam nie wiem...
                  opakowanie -ładna butelka ,etykiety ,krawatka i kapsel na wysokim poziomie
                  Smak-jakieś płaskie,troszeczkę słodkawe z każdym łykiem coraz bardziej cierpkie.
                  Nie podchodzi mi.

Moja ocena: [3.075]
                  Oj przepraszam dopiero teraz doczytałem co napisane na etykiecie(kontrze).Mianowicie zawartość alk.zmalała do 5.5%.Proszę oczywiście ARTA o połączenie tego tematu.

Prawie jak Piwo
                  SZCZECIN

Comment

• bury_wilk
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.01
                    • 2655

Staram się być "lokalnym patriotą", ale w przypadku "Królewskiego" nie mogę. Nie wiem, co w tym piwie jest nie tak, ale jeśli nie jest świeżutkie, prosto z beczki, a beczka prosto z browaru, to pić tego się nie da. Wygląda łądnie, bo i kolor zgrabniutki i piana może być i bombelki lecą, ale więcej atutów jakoś nie dostrzegam. No może jeszcze tylko to, ze mieli swego czasu fajne reklamy. W smaku jest ochydne, w zapachu też. Nadaje się tylko na "ciężkie" i oszczędne imprezy, ale i wówczas tylko jako piwo kolejne, a nie broń boże pierwsze. Chcecie, to pijcie. Ja wysiadam.

Moja ocena: [1.9]
                    Lubię kiedy się zieleni
                    Lubię jak się piwo pieni...

...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

Comment

• iron
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.08
                      • 6717

Oj nie podoba mi się.
                      Kupiliśmy sobie z Małążonką w poniedziałek parę butelek Królewskiego, coby się odstresować po jeździe samochodem po oblodzonej stolycy i ...

niestety piwo z tej warki (termin ważności - kwiecień 2004) jest zbyt mocno gazowane, przez co jest prawie bezsmakowe (smak wraca pod koniec kufelka, gdy tenże kufelek był już opuszczony przez gaz)

Pytanie - czy jest to jednorazowa wpadka, czy świadomy efekt majstrowania przy recepturze przez panów (panie?) z Heńka, coby upodobnić Króla do przegazowanego Żywca - czyli jedynego wzorca jaki znają w Grupie Żywiec

Aha - piwo miało 5,5% alkoholu.
                      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                      Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• Małażonka
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 4602

...termin ważności: maj 2004, ale poza tym, niestety, wszystko się zgadza

Comment

• Krzysztof
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.04
                          • 1689

Pytanie - czy jest to jednorazowa wpadka, czy świadomy efekt majstrowania przy recepturze przez panów (panie?) z Heńka, coby upodobnić Króla do przegazowanego Żywca - czyli jedynego wzorca jaki znają w Grupie Żywiec

Nadinterpretacja......
                          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                          www.twojmalybrowar.pl

Comment

• Małażonka
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.03
                            • 4602

Krzysztof napisał(a)
                            Nadinterpretacja......
                            Mamy nadzieję...Rozumiem, że następna warka nie będzie nadmiernie nagazowana.

Comment

• iron
                              • 2002.08
                              • 6717

Krzysztof napisał(a)

Nadinterpretacja......
                              No i muszę z radością przyznać rację Krzysztofowi - była to jednorazowa nieudana warka. Wczoraj pite Królewskie z terminem ważności do sierpnia, miało juz nagazowanie w normie i smak jak dawniej.
                              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                              Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• zythum
                                • 2001.08
                                • 8305

Jak dawniej to znaczy od kiedy jest to "dawniej" bo Królewskie od mniej więcej dwóch lat smakuje (nawet u Teresy) tak samo jak cała reszta piw wielkokoncernowych. Wiem, że Twój szowinizm lokalny nie pozowoli tego przyznać ale taka jest niestety prawda.
                                To inaczej miało być, przyjaciele,
                                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                                Królowie banków, fabryk, hut
                                Tym mocni są, że każdy kradnie
                                Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

Przetwarzanie...