naprawdę dobre piwo. Dość mocno kawowe, palone w smaku, z dobrą, długotrwałą, brązowawą i drobnoziarnistą pianą. Polecam;]
Fortuna, Czerwony Smok
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Rzeczywiście czerwony i jest to bardzo ładna, głęboka czerwień. [5]
Piana: Bardzo wysoka, nie udało mi się zmieścić butelki "na raz" w kuflu. Niestety, później opada dość szybko. [4]
Zapach: Silny, karmelowo-słodowo-palony. Bardzo przyjemny i bardzo pasujący do charakteru piwa. [5]
Smak: Głęboki ziarnisto-słodowy smak, po chwili pojawiają się nuty karmelowe (choć wytrawne) i wyraźne palone. Chmielu niemal nie czuć, a szkoda, bo mógłby jeszcze więcej dać piwu, zwłaszcza aromatyczny. Nie zaszkodziłoby też ciut więcej ekstraktu, bo tu po chwili pojawia się jednak pewna wodnistość. A już najlepiej by było, gdyby z tego zasypu zrobić piwo górnej fermentacji - byłoby cudowne. [4.5]
Wysycenie: Odrobinkę za niskie. [4.5]
Opakowanie: Smoczysko całkiem fajne, kolorystyka spójna i czytelna. Do tego podany ekstrakt i firmowy kapselek. Nieźle. [4.5]
Uwagi: Zakupione w łódzkim Zofmarze.
Moja ocena: [4.65]
Comment
-
-
Wbrew nazwie to piwo jest bardzo zbliżone do złotego smoka. Z jednym wyjątkiem-dobrze pachnie. Nazwa jest adekwatna do piwa, ale już jego określenie jako ciemne piwo jest naciągane. Toż to zakrawa na czeskie półciemne
Do moderatora: przeniesienie do Fortuna, Czerwony SmokLast edited by Koszka; 2009-09-05, 15:53.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: mocna herbata, pod światło ładne wiśniowe refleksy [4.5]
Piana: z początku niezbyt gęsta, bardzo szybko znika nie zostawiając po sobie śladu [3]
Zapach: niezbyt intensywny, słodowy, palony. [3.5]
Smak: Zdecydowanie mniej słodkawe niż Czarne z Fortuny, wytrawne, sporo jest tu nut kawowych, wyczuwalna goryczka [4]
Wysycenie: trochę za niskie [4]
Opakowanie: tak jak inne Smoki na 4, plus za to, że widać je na półce [4]
Uwagi: termin przydatności: 07/03/2010
Nabyte w PiP za 2.39 razem z innymi Smokami, kiedyś chyba bardziej mi smakowało chociaż teraz też nie jest źle
Moja ocena: [3.75]Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Nie jest może całkiem ciemne, ale na ten ekstrakt może być. [4]
Piana: Kremowa, ładnie oblepia szkło, co prawada nie za wysoka ale po wypiciu piwa zostaje na dnie. [4.5]
Zapach: Czuć, to co powinno być czuć w piwie ciemnym, słody karmelowe, troszke i "paloność" i gdzieś w tle chmiel. [4.5]
Smak: Tak, tak powinna smakować ciemna pełna 12 no 12,7, czuć słody karmelowe, troche "paloności", chmiel tak jak być powinno mojm zdaniem. No i brak tej sztcznej słodkości jak w czarnej fortunie. [4.5]
Wysycenie: Nic dodać nic ująć. [5]
Opakowanie: Wszystkie parametry podane, jest jakis pomysł, starannie wykonane, czegóż więcej trzeba [5]
Uwagi: Kupione w Zabrzu na Paderewskiego 34, polecam sklep.
Moja ocena: [4.525]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jakby trochę ciemno bitterowy. [4]
Piana: Stosunkowo jasna i dość rzadka. Utrzymuje się przez kilka minut po czym praktycznie znika, pozostawiając tylko niewielki okręg wokół ścianek. [3]
Zapach: Słodkawo-karmelowy, średnio intensywny. [3]
Smak: Lekko wodniste, z wyczuwalnym w oddali karmelem. Jednak na główny plan wychodzi dziwny charakterystyczny palony posmak (obecny również w Złotym Smoku - marcowe), który przypomina mi jakby popiół papierosowy. Goryczka lekko wyczuwalna, jednak dość ostra. [3]
Wysycenie: Biorąc pod uwagę fakt, że piwu temu brakuje pełności smaku, to nasycenie nie wypada najgorzej. Jednak jeśli piwo było by bardziej treściwe było by one zbyt duże. [4]
Opakowanie: Takie samo jak w przypadku innych Smoków. Ani ładne, ani brzydkie. [3]
Uwagi:
Moja ocena: [3.1]Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
To piwo smakuje coraz lepiej. Tak jak napisał granat 862: karmel plus kawowość (i to bez słodyczy) czynią dla mnie Czerwonego Smoka najlepszym polskim butelkowym ciemniakiem w tej kategorii. Tak trzymać !Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Esencji herbacianej. Pod światło rzeczywiście ciemnoczerwony. [4]
Piana: Kremowa, drobnoziarnista. Szybko opada, ale w podłych ilościach trzyma się do końca [3.5]
Zapach: Silnie karmelowy, przyjemny [4]
Smak: Obecny słód i karmel, czuć też nutki kawowe. Wytrawnej goryczki reklamowanej na etykiecie jednak brak. [4]
Wysycenie: A tutaj bez rewelacji, czuć bąbelki, ale mogłoby ich być więcej. [3]
Opakowanie: Smoki to dla mnie wzór, jeśli chodzi o wzornictwo. Wszystkie informacje pięknie podane, szata graficzna serii konsekwentna i w motywach, które osobiście preferuję [5]
Uwagi: Smaczne piwo, z serii Smoków jak dla mnie najlepsze.
Moja ocena: [3.95]"Kto wcześnie się z łózka zbiera,
Ten wcześnie umiera."
(-)Terrence Pratchett
Comment
-
-
Tuż po Świętach degustowałem buteleczkę z tej samej partii, którą oceniałem w sierpniu i niestety wyczuwalny był DMS i posmaki metaliczne. Dziwny jest ten świat...
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemno brunatny, lekko rubinowy [4]
Piana: Nikła, i błyskawicznie znikła. [2.5]
Zapach: Przyjemny palony, aromaty karmelowe i kawowe. [4]
Smak: Karmelowo kawowe, początkowo lekko słodkawe potem lekka cierpkość. [4]
Wysycenie: Średniowysokie, pasuje. [4]
Opakowanie: Utrzymane w czerwonej tonacji. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [3.85]Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."
Comment
-
-
Nie wiem dlaczego taka dziwna opinia o pianie w tym piwie. Co jak co ale piana w nim zawsze była i to taka beżowa drobnoziarnista oblepiajaca szkło. Odkąd na śląsku bez problemu to piwo można kupic to sięgam po nie często i jak dla mnie to ciemne pełne piwo nr.1 w tym kraju.
Comment
-
Comment