Fortuna, Czerwony Smok

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bono_boniecki
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.10
    • 177

naprawdę dobre piwo. Dość mocno kawowe, palone w smaku, z dobrą, długotrwałą, brązowawą i drobnoziarnistą pianą. Polecam;]

Comment

• Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

Ocena z ARTomatu

Kolor: Rzeczywiście czerwony i jest to bardzo ładna, głęboka czerwień. [5]
      Piana: Bardzo wysoka, nie udało mi się zmieścić butelki "na raz" w kuflu. Niestety, później opada dość szybko. [4]
      Zapach: Silny, karmelowo-słodowo-palony. Bardzo przyjemny i bardzo pasujący do charakteru piwa. [5]
      Smak: Głęboki ziarnisto-słodowy smak, po chwili pojawiają się nuty karmelowe (choć wytrawne) i wyraźne palone. Chmielu niemal nie czuć, a szkoda, bo mógłby jeszcze więcej dać piwu, zwłaszcza aromatyczny. Nie zaszkodziłoby też ciut więcej ekstraktu, bo tu po chwili pojawia się jednak pewna wodnistość. A już najlepiej by było, gdyby z tego zasypu zrobić piwo górnej fermentacji - byłoby cudowne. [4.5]
      Wysycenie: Odrobinkę za niskie. [4.5]
      Opakowanie: Smoczysko całkiem fajne, kolorystyka spójna i czytelna. Do tego podany ekstrakt i firmowy kapselek. Nieźle. [4.5]
      Uwagi: Zakupione w łódzkim Zofmarze.

Moja ocena: [4.65]

Comment

• andszcz
        Porucznik Browarny Tester
        • 2008.07
        • 310

Niezłe piwo, kupiłem z ciekawości. Nie przepadam z ciemnymi słodowymi piwami, ale to moim zdaniem można wypić. Wolę niż ciemne z Czarnkowa
        "Nigdy nic nie ma nie" (Lech W.)

Comment

• Koszka
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.09
          • 9

Wbrew nazwie to piwo jest bardzo zbliżone do złotego smoka. Z jednym wyjątkiem-dobrze pachnie. Nazwa jest adekwatna do piwa, ale już jego określenie jako ciemne piwo jest naciągane. Toż to zakrawa na czeskie półciemne
          Do moderatora: przeniesienie do Fortuna, Czerwony Smok
          Last edited by Koszka; 2009-09-05, 15:53.

Comment

• Tapir
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.10
            • 730

Ocena z ARTomatu

Kolor: mocna herbata, pod światło ładne wiśniowe refleksy [4.5]
            Piana: z początku niezbyt gęsta, bardzo szybko znika nie zostawiając po sobie śladu [3]
            Zapach: niezbyt intensywny, słodowy, palony. [3.5]
            Smak: Zdecydowanie mniej słodkawe niż Czarne z Fortuny, wytrawne, sporo jest tu nut kawowych, wyczuwalna goryczka [4]
            Wysycenie: trochę za niskie [4]
            Opakowanie: tak jak inne Smoki na 4, plus za to, że widać je na półce [4]
            Uwagi: termin przydatności: 07/03/2010
            Nabyte w PiP za 2.39 razem z innymi Smokami, kiedyś chyba bardziej mi smakowało chociaż teraz też nie jest źle

Moja ocena: [3.75]
            Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• andszcz
              Porucznik Browarny Tester
              • 2008.07
              • 310

Niestety w legnickim PiP od dłuższego czasu brak Smoków
              "Nigdy nic nie ma nie" (Lech W.)

Comment

• gobong
                • 2005.04
                • 658

Ocena z ARTomatu

Kolor: Nie jest może całkiem ciemne, ale na ten ekstrakt może być. [4]
                Piana: Kremowa, ładnie oblepia szkło, co prawada nie za wysoka ale po wypiciu piwa zostaje na dnie. [4.5]
                Zapach: Czuć, to co powinno być czuć w piwie ciemnym, słody karmelowe, troszke i "paloność" i gdzieś w tle chmiel. [4.5]
                Smak: Tak, tak powinna smakować ciemna pełna 12 no 12,7, czuć słody karmelowe, troche "paloności", chmiel tak jak być powinno mojm zdaniem. No i brak tej sztcznej słodkości jak w czarnej fortunie. [4.5]
                Wysycenie: Nic dodać nic ująć. [5]
                Opakowanie: Wszystkie parametry podane, jest jakis pomysł, starannie wykonane, czegóż więcej trzeba [5]
                Uwagi: Kupione w Zabrzu na Paderewskiego 34, polecam sklep.

Moja ocena: [4.525]

Comment

• YouPeter
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.05
                  • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jakby trochę ciemno bitterowy. [4]
                  Piana: Stosunkowo jasna i dość rzadka. Utrzymuje się przez kilka minut po czym praktycznie znika, pozostawiając tylko niewielki okręg wokół ścianek. [3]
                  Zapach: Słodkawo-karmelowy, średnio intensywny. [3]
                  Smak: Lekko wodniste, z wyczuwalnym w oddali karmelem. Jednak na główny plan wychodzi dziwny charakterystyczny palony posmak (obecny również w Złotym Smoku - marcowe), który przypomina mi jakby popiół papierosowy. Goryczka lekko wyczuwalna, jednak dość ostra. [3]
                  Wysycenie: Biorąc pod uwagę fakt, że piwu temu brakuje pełności smaku, to nasycenie nie wypada najgorzej. Jednak jeśli piwo było by bardziej treściwe było by one zbyt duże. [4]
                  Opakowanie: Takie samo jak w przypadku innych Smoków. Ani ładne, ani brzydkie. [3]
                  Uwagi:

Moja ocena: [3.1]
                  Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• granat862
                    • 2004.12
                    • 945

Dobry ciemniaczek, posmak karmelowo kawowy, tak jak lubię.
                    Ocene zamieszczę przy drugiej buteleczce
                    Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• docent
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 5205

To piwo smakuje coraz lepiej. Tak jak napisał granat 862: karmel plus kawowość (i to bez słodyczy) czynią dla mnie Czerwonego Smoka najlepszym polskim butelkowym ciemniakiem w tej kategorii. Tak trzymać !
                      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Sexbeer
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2003.11
                        • 29

Ocena z ARTomatu

Kolor: Esencji herbacianej. Pod światło rzeczywiście ciemnoczerwony. [4]
                        Piana: Kremowa, drobnoziarnista. Szybko opada, ale w podłych ilościach trzyma się do końca [3.5]
                        Zapach: Silnie karmelowy, przyjemny [4]
                        Smak: Obecny słód i karmel, czuć też nutki kawowe. Wytrawnej goryczki reklamowanej na etykiecie jednak brak. [4]
                        Wysycenie: A tutaj bez rewelacji, czuć bąbelki, ale mogłoby ich być więcej. [3]
                        Opakowanie: Smoki to dla mnie wzór, jeśli chodzi o wzornictwo. Wszystkie informacje pięknie podane, szata graficzna serii konsekwentna i w motywach, które osobiście preferuję [5]
                        Uwagi: Smaczne piwo, z serii Smoków jak dla mnie najlepsze.

Moja ocena: [3.95]
                        "Kto wcześnie się z łózka zbiera,
                        Ten wcześnie umiera."
                        (-)Terrence Pratchett

Comment

• leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

Tuż po Świętach degustowałem buteleczkę z tej samej partii, którą oceniałem w sierpniu i niestety wyczuwalny był DMS i posmaki metaliczne. Dziwny jest ten świat...

Comment

• granat862
                            • 2004.12
                            • 945

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemno brunatny, lekko rubinowy [4]
                            Piana: Nikła, i błyskawicznie znikła. [2.5]
                            Zapach: Przyjemny palony, aromaty karmelowe i kawowe. [4]
                            Smak: Karmelowo kawowe, początkowo lekko słodkawe potem lekka cierpkość. [4]
                            Wysycenie: Średniowysokie, pasuje. [4]
                            Opakowanie: Utrzymane w czerwonej tonacji. [4]
                            Uwagi:

Moja ocena: [3.85]
                            Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• gobong
                              • 2005.04
                              • 658

Nie wiem dlaczego taka dziwna opinia o pianie w tym piwie. Co jak co ale piana w nim zawsze była i to taka beżowa drobnoziarnista oblepiajaca szkło. Odkąd na śląsku bez problemu to piwo można kupic to sięgam po nie często i jak dla mnie to ciemne pełne piwo nr.1 w tym kraju.

Comment

• zgroza
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2008.03
                                • 3605

Lekko słodkawe, dość smaczne. Lubiane przez znajomych, mnie zasmakowało, ale nie będę do niego wracał, bo wybitne nie jest.
                                Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

Przetwarzanie...
                                X