szostak napisał(a) ...Ale jest czas, kiedy lubelskie piwo jest naprawdę dobre; świeże prosto z beczki...
Jak najbardziej sie zgadzam. Jeżeli ktoś ma ochotę na dobrą PERŁĘ to tylko w firmowej knajpie na ulicy Bernardyńskiej w Lublinie- tam gdzie miescił się niegdyś browar, a obecnie jest biurowiec browaru. PERŁa z butelki czy puszki, a szczególnie MOCNA faktycznie jest bardzo przeciętna.
Piłem beczkowe, niedaleko od Lublina czyli prawie "prosto od krowy" i rzeczywiście jest lepsze od butelkowego (puszkowego nie kupuję).
Butelkowe kupiłem dla nowego wzoru etykiety ( inna też butelka - lekko bańczasta ). Piwo ma lekki słodkawy posmak ( 7,8 % ) i dobrą goryczkę. Pianę miało dobrą, jak na piwo o tej mocy, dobre gazowanie , ładny bursztynowy kolor. Ustępuje "Dębowemu" , ale jest na przyzwoitym poziomie (3+).
Do kolekcji kapsel z czarną obwódką ( jasne ma zielony pasek).
Adres : www.perla.pl
Moja ocena: [3.5]
--------------- Ocena usunieta z rankingu. Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
Art, Admin
---------------
Najlepsze Lubelskie i nie tylko Lubelskie piwo. Caly rok mozna pic. I chyba tak zrobie!!!
Moja ocena: [5]
--------------- Ocena usunieta z rankingu. Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
Art, Admin
---------------
Moja ocena: [4.325]
Art, Admin
---------------
Ja z kolei nie polecam. Piwo mocno przeciętne. Nieznacznie ustępuje Jagielle czy Warce, a Lwówek bije ja na kilka długości.
Zapach ma dosyć przyjemny, ale słodki posmak jest moim zdaniem zbyt silny. Piana marna, bardzo szybko opadająca. Dam trójkę i ani ułamka punktu więcej.
ART napisał(a) w czym ustępuje Jagielle czy Warce i czym bije ją Lwówek na kilka długości?
Warka i Jagiełło nie mają tak mocnego słodkiego posmaku, zdarza się im natomiast mieć lepszą pianę. Natomiast Lwówek, co już czytałem na forum, i co potwierdzam, co prawda zalicza się do piw mocnych, ale jest od pozostałych (wszystkich) zdecydowanie lepszy pod względem oryginalnego smaku i barwy. Zapach Lwówka rewelacyjny nie jest, ale zły też nie; po prostu w normie.
Najsmacniejsze z mocnych piw na rynku polskim. Zdecydowanie lepsze od Perły Pils. Polecem z oficjalnego PUBu przy browarze na ul. Bernardynskeij w Lublinie. Zdecydowane w smaku, z goryczka co jest zadko spotykane w takich piwach...polecam
Moja ocena: [3.725]
Art, Admin
---------------
to jest dobre piwo. Polecam. Dobry tradycyjny smam, przyjemny zapach.
Moja ocena: [4.85]
Art, Admin
---------------
Całkiem smaczne piwo! Piana przeciętna, barwa ładna, smak słodowy, ale przyjemny. Może nie jest to za dobry opis, ale jakoś nie mam weny. Pojawiło się we Wrocławiu więc pewnie w zimię będe po nie sięgał od czasu do czasu!
www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD
Kolor - taki średni bursztyn, dość ładny, trochę może za jasny jak na piwo mocne.
Piana - niska, rzadka, raczej szybko znikająca.
Gaz - trochę go za mało, drobne pęcherzyki unoszą się głównie przy poruszaniu kuflem.
Zapach - słodowo-chmielowy, nie za ostry.
Smak - hmmm, początkowo przyjemnie słodkawy, potem pojawia się wyraźna goryczka. Niestety, w miarę opróżniania kufla, w jamie ustniej pozostaje nieciekawy, trochę gorzki posmak.
Opakowanie - niestety, puszka, co mogło ujemnie wpłynąć na smak. Wzornictwo na przyzwoitym poziomie, ale niezbyt charakterystyczne.
Piwo takie sobie, ale chętnie spróbowałbym jeszcze z beczki.
kolor w porównaniu z degustowanym przed chwilą strzelcem mocnym ciekawszy
gazu też jakby więcej smak nijaki lekko
kwaskowy wyczuwalny alkohollekka goryczka piana bardzo słabaszybko opadazapach lekko chmielowy
Raczej nie jestem zwolennikiem mocnych piw, ale odwiedzając Województwo Podlaskie postanowiłem spróbować tego piwa. Wrażenia całkiem pozytywne. Niezbyt goszkie, nie czyć mocno dużej zawartości alkoholu. Ładny ciemnawy kolor i piana, która moim zdaniem troche za szybko zniknęła. Puszka mało oryginalna. Niestety piwo nie do picia w dużych ilościach. Po jednym mocnym z chęcią wróciłem do zwykłego pilsa.
Comment