Perła, Mocna

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jarek191
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.02
    • 85

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny bursztyn [4]
    Piana: Niezauważalna. na początku trochę poźniej brak. [2.5]
    Zapach: Zapach alkoholowo - słodowy. Z leciutką nutką chmielową. [4]
    Smak: Smak przyzwoity. Mocno słodowy. czuć alkohol i nieco chmiel. [4]
    Wysycenie: Niezauważalne. co jakiś czas unosi się do góry jakis bąbelek. [2.5]
    Opakowanie: Opakowanie ładne. utrzymane w ciemnej tonacji. od razu widać że to piwo mocne. Wszystkie informacje zawarte na kontretykiecie. Firmowy kapsel. charakterystyczny kształt butelki. [4]
    Uwagi: Kupione w Pułtusku, kiedyś widziałem w Wa-wie ale nie pamiętam gdzie. Warto spróbować.

Moja ocena: [3.775]

Comment

• Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9793

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złotobursztynowy, dla tych parametrów cokolwiek jasny. [3.5]
      Piana: Początkowo godna, ale dość szybko została obrączka lekko brudząca szkło... [3.5]
      Zapach: Nuty chlebowo-słodowe, nie czuć mocy. To dobrze. [3.5]
      Smak: Znacznie mniej chmielowe niż klasyczna "Perła". Więcej słodu, jest na pierwszym planie, chmiel się tylko lekko wychyla, ale robi to z wdziękiem . [3.5]
      Wysycenie: Niezbyt duże, ale cały czas wyczuwalne, miłe dla podniebienia. [3]
      Opakowanie: W odróżnieniu od klasycznej "Perły" brązowa butelka. Ładne, oryginalne w formie etykieta, kontra i krawatka, ładny kapsel, pełna informacja. Widoczne na półce, mnie się podoba. [4.5]
      Uwagi: Przyzwoite piwo mocne, nie za mocne, ale konkretne. Biorąc pod uwagę w miarę dobrą dostępność, może być smaczną furtką dla smakoszy piw mocniejszych, unikających napojów typu "kombinat buduje" .

Moja ocena: [3.525]

Comment

• Gopher
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.10
        • 450

Klasyczna Perła także występuje w ciemnej butelce .
        Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát

Comment

• skitof
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2007.11
          • 2485

Ocena z ARTomatu

Kolor: Klarowny, ciemno słomkowy [4]
          Piana: Przy nalewaniu piana tworzy się bardzo obfita. Musuje przy tym bardzo i dlatego jest rozluźniona. Efektem jest dość krótka trwałość i tworzenie się pękających baniek. Krótkotrwałość piany przy piwach jasnych mocnych nie jest jednoznaczną wadą, ale efekt końcowy czyli całkowita i błyskawiczna destrukcja piany... [3]
          Zapach: Dość dobry i wyrazisty. Dominuje słodowość, niewielki chmiel w tle, ale też nuty alkoholowe i jeszcze głębiej estry owocowe. Mocna strona tego piwa. [4]
          Smak: Za mało czuć słodowości a nawet słodkości, która w mocnych piwach powinna dominować. Smak chmielu jest lekko wyczuwalny dając średnią goryczkę. Niestety alkohol jest w tym piwie za bardzo wyczuwalny. Cała sztuka polega na tym, aby alkohol w mocnych piwach nie był eksponowany, lecz zgrabnie wkomponowywał się w smaki słodowo-chmielowe [2.5]
          Wysycenie: Wysycenie bardzo wysokie czyli charakterystyczne dla piw jasnych mocnych [4]
          Opakowanie: Niezłe. Czarna Perła. Wszystkie informacje są [4.5]
          Uwagi:

Moja ocena: [3.325]

Comment

• granat862
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2004.12
            • 945

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasna slomka, według mnie jak na ten ekstrakt zdecydowanie za jasne. [2.5]
            Piana: Drobnopęcheżykowa, początkowo wysoka, szybko opada do 0,5 centymetrowej warstewki, która ku mopjemu zdziwieniu utrzymuje się przez dłuższy czas ( nie spodziewałem sie tego po jasnym mocnym) [4]
            Zapach: Wyraźny, slodowy, z delikatnymi chmielowymi nutkami. [3.5]
            Smak: Słabo wyczuwalny, slodowy z alkoholowymi nutami. [3]
            Wysycenie: Nie widać, ale czuć na języku. [3.5]
            Opakowanie: Charakterystyczna butelka, w dodatku zwrotna, wszystkie dane pdane, kapsel w takiej samej tonacji co etykieta. [4]
            Uwagi:

Moja ocena: [3.325]
            Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• grzechol24
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.02
              • 1

perełka mocna the best

A wracając do tej trójki mocnych piw.To dla mnie wygląda ona tak.
              1>tatra mocne
              2>okocim mocne
              3>perła mocna(choć nie wszystkim znane jest to piwo,ale jest dobre)

Comment

• aseco
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.07
                • 48

Piwo jasne, lekko bursztynowe, pozbawione jednak pianki. Po nalaniu do szklanki swieci golym wierzchem. W zapachu pojawiaja sie nuty slodowe, czuc tez babelki na podniebieniu. Zaskakujace jest to, ze piwo smakuje bardzo przecietnie, ale NIE alkoholowo. A to oznacza, ze moc gdzies ginie... co jest w gruncie rzeczy dosc mile.

Comment

• Mario_Lopez
                  • 2009.08
                  • 991

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, moim zdaniem odpowiedni. [4.5]
                  Piana: Kolejne piwo prawie całkowicie pozbawione piany. W każdym razie po kilku sekundach nie mam jej w ogóle, a nawet śladów po niej. [1.5]
                  Zapach: Słodowo - alkoholowo - owocowy. [3.5]
                  Smak: Słodkie, z delikatną goryczką, i dość wyraźnie wybijającym się alkoholem. [3.5]
                  Wysycenie: Całkiem spore, zapycha dość mocno. [3.5]
                  Opakowanie: Ładna puszka, w czarnej kolorystyce, jednak minus za brak ekstraktu. [4]
                  Uwagi: Było by zdecydowanie lepsze, gdyby alkohol nie dominował w smaku, a tak to pozostanie przeciętnym mocnym piwem.

Moja ocena: [3.375]
                  Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                  Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mario_Lopez Wyświetlenie odpowiedzi
                    Piana: Kolejne piwo prawie całkowicie pozbawione piany. W każdym razie po kilku sekundach nie mam jej w ogóle, a nawet śladów po niej. [1.5]
                    Albo lejesz za zimne (zapewne bo wyczuwasz alkohol, który akurat we właściwej temperaturze jest w Perle dość dobrze zakryty słodem), albo Twój sklep nie przechowuje właściwie piwa.

Comment

• żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

Albo nie umyłeś porządnie szklanki. To ma bardzo duże znaczenie.

Comment

• Mario_Lopez
                        • 2009.08
                        • 991

Rzeczywiście, może przemroziłem, bo mam dziwny zwyczaj, piwa mocne mrozić dosyć porządnie
                        Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                        Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• skitof
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2007.11
                          • 2485

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                          Opakowanie: Niezłe. Czarna Perła. Wszystkie informacje są [4.5]
                          O, widzę, że Czarną Perłę piłem już rok temu!

Comment

• e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19270

Już coś pomajstrowali z recepturą, bo piwo przestało mieć słodowy charakter a zrównało w pustości z pozostałymi koncernówkami.

Comment

• GaryFisher
                              • 2009.10
                              • 739

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny bursztyn. [5]
                              Piana: Średnioziarnista, nietrwała, zaraz po nalaniu opadła, została dziurawa firanka... która też zaraz znikła,
                              jest lepiej niż w Exporcie ale i tak porażka. [2.5]
                              Zapach: Słodowo alkoholowy, z nutą chmielu, słodkawy; Kuflowe Mocne z Namysłowa przynajmniej nie waliło tak spirytem. [2.5]
                              Smak: Słodowo-chmielowy, w smaku też mocno zalatuje alkoholem, goryczka znikoma, w tle piwnica cieplejszego nie dałoby się wypić. [2.5]
                              Wysycenie: Dosyć wysokie, pomaga alkoholowi docierać do głowy. [4.5]
                              Opakowanie: Etykieta jak w Chmielowej Pils i Export tyle że czarna, czyli jest czytelnie, nowocześnie i estetycznie;
                              dedykowany kapsel i brak info o ekstrakcie; nietypowy kształt flaszki (typowy dla Perły). [4.5]
                              Uwagi: Zakupione w: K&M Delikatesy w Starej Miłośnie
                              Degustowane: 22.05.2011
                              Data ważności: 06.07.2011
                              Soundtrack: "Long Live Rock n' Roll" by Rainbow

Moja ocena: [2.825]
                              Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Comment

• Cyssiek
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2011.05
                                • 93

Muszę powiedzieć parę gorzkich słów.

Jako że to moja ulubiona Perła i jednocześnie ulubione piwko do wypicia w barze czy gdzieśtam, tak zauważyłem, że w wakacje było świetne, to teraz... Po prostu niepijalny kwaśny syf. O co chodzi?
                                "Goolman to jest trunek boski, pisał o nim Kochanowski"

Comment

Przetwarzanie...
                                X