Jagiełło, Gulden (premium beer)

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

Jagiełło, Gulden (premium beer)

Ekstrakt 12,1 blg
    Alkohol 6 % obj.
    Jest w tym piwie wyczuwalny i diacetyl i octan etylu, ale nie aż tak wiele by uznać to za wadę. Przeciwnie, te elementy, a także dobra, niemała ale też nie zalegająca goryczka czyni je bogatym smakowo.
    Piwo klasy przyzwoitego bohemiańskiego pilznera, jakich wiele w Czechach - ale to doprawdy dobra rekomendacja!

Na butelce dość atrakcyjna wizualnie, cieniowana brązowo-złota etykieta ze srebrną ramką, a na niej zarysy trzech tajemniczych medali. Na centralnym można dopatrzeć się słowa Danzig
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty. Może trochę zbyt jasny jak na ten ekstrakt. [4.5]
    Piana: Po nalaniu drobna i dość obfita. Obecna do końca w postaci cienkiej warstewki [4]
    Zapach: Delikatnie goryczkowy bez żadnych nieprzyjemnych akcentów. [4]
    Smak: Dobrze zrównoważony. Jedwabisty. Wyczuwalna bardzo delikatna goryczka. Bardzo gładko weszło mi to piwo. [4]
    Wysycenie: Idealne. [5]
    Opakowanie: Bezzwrotna, brązowa butelka. Etykieta w brązowo-złotej kolorystyce nie wywołała u mnie żadnych emocji. Na kontrze minimum informacji. Nazwa 'Gulden' głupawa. [4]
    Uwagi: Smakowało mi troszkę mniej niż Origo ale faktem jest, że jest od niego o przeszło złotówkę tańsze. Dobry pils.

Moja ocena: [4.075]
    Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2007-03-09, 16:48.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• szefunio
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.01
      • 481

Nazwa "Gulden" pochodzi od waluty używanej w okresie międzywojennym w Wolnym Mieście Gdańsk.
      Robię to co lubię - produkuję piwo.

Comment

• kony
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.08
        • 1701

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio
        Nazwa "Gulden" pochodzi od waluty używanej w okresie międzywojennym w Wolnym Mieście Gdańsk.
        A w okresie przedwspólnowalutowym w Holandii

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24004

jedno jak i drugie miejsce bardzo charakterystyczne dla piw z Pokrówki
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• szefunio
            • 2007.01
            • 481

Czymś trzeba się wyróżnić, jeśli chce się dotrzeć do klientów spoza Chełma.
            Robię to co lubię - produkuję piwo.

Comment

• kony
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.08
              • 1701

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio
              Czymś trzeba się wyróżnić, jeśli chce się dotrzeć do klientów spoza Chełma.
              Jak się chce dotrzeć do klientów spoza Chełma to trzeba się zainteresować dystrybucją.
              W Krasnymstawie oddalonym o niespełna 30 km piwo z Jagiełły można dostać tylko w nielicznych sklepach i to zazwyczaj tylko jeden rodzaj. Jak tam jestem to muszę jeździć do browaru, żeby się porządnie zaopatrzyć.
              Ostatnia zmiana dokonana przez kony; 2007-03-21, 08:49. Powód: fcjp

Comment

• Piecia
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.02
                • 3312

Ocena z ARTomatu

Kolor: niczym spośród innych "dwunastek" się nie wyróżnia - moim zdaniem ciut za jasne [4]
                Piana: spadła momentalnie - ledwie pozostawiając okrąg, nikłe ślady na szkle [3]
                Zapach: intensywny, zachęcający do skosztowania natychmiast [4.5]
                Smak: nie wiem, czy nie za łagodnie oceniam, ale posmakowało mi to piwo - wyraźna goryczka, pozostaje na języku długo po skosztowaniu, czuć chmiel - jak na "12" idealne na nadchodzącą wiosnę - cieszę się, że mam możliwość nabycia obok miejsca zamieszkania [4.5]
                Wysycenie: dobre [4]
                Opakowanie: przypomina mi dawny Grybów (jasne, że mocne) nie podoba mi się - kapsel czysty, etykieta mało wyszukana, butla bezzwrotna [3]
                Uwagi:

Moja ocena: [4.225]
                Koniec i bomba,
                Kto nie pije ten trąba !!!

Comment

• becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2002.07
                  • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: piękna, bursztynowa [5]
                  Piana: drobna, obfita, jednak dość szybko opada, nie osadza się na szkle [3]
                  Zapach: leciutki, słód + świeże szyszeczki chmielowe, bardzo mi odpowiada [5]
                  Smak: delikatne s maku, jak ja to nazywam - aksamitne, pełne, nie nasyca co jest bardzo duzym plusem, lekka chmielowa goryczka wybijająca się głównie w tylnej części języka, czegoś do końca mi brakuje ale czego to sam nie wiem.... [4.5]
                  Wysycenie: bez zarzutu [5]
                  Opakowanie: brązowa butelka, w podobnej tonacji etykieta, firmowy kapsel [5]
                  Uwagi: Jak dla mnie bardzo miłe zaskoczenie, to piwo jest jednym z lepszych w tej kategorii na naszym rynku, żałuję, że zakupiłem tylko jedną butelkę

Moja ocena: [4.6]
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• kony
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.08
                    • 1701

Bardzo porządne piwo, chyba najsmaczniejsze z dostępnych teraz w Pokrówce. Piana obfita ale bardzo nietrwała. Za to w smaku, całkiem przyzwoita "12" na lato. Gdyby tak było dostępne bliżej Poznania to na pewno w tym sezonie mógłbym sporo Guldena skonsumować.
                    Etykieta brzydka, ale to akurat w przypadku Jagiełły nie zaskakuje. Duży + za firmowy kapsel.
                    Cena w browarze 1.50 bez kaucji za porcję 0.5 litra.
                    Attached Files

Comment

• e-prezes
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19291

czy wiadomo coś o uruchomieniu sklepu internetowego w tym browarze? nie ukrywam, że skorzystałbym.

Comment

• kony
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.08
                        • 1701

Ja nic nie wiem. Jak byłem teraz to akurat całe szefostwo było za granicą i w browarze dyżurowała jedynie pani, która miała na kartce zapisane ceny i sprzedawała piwo takim oszołomom jak ja, co to się w sobotę na zakupy wybierają. Tak więc żadnych konkretnych "niusów" nie otrzymałem.

Comment

• piotrsh
                          • 2003.07
                          • 435

Ocena z ARTomatu

Kolor: bursztynowy [4.5]
                          Piana: drobnoziarnista, na początku bardzo gęsta, do końca pozostaje kożuszek [4.5]
                          Zapach: słodowy [4]
                          Smak: słodkawy, lekki, praktycznie bez goryczki [3.5]
                          Wysycenie: za małe choć w tym piwie mała ilość C02 nie razi [3.5]
                          Opakowanie: nic specjalnego [3]
                          Uwagi:

Moja ocena: [3.8]
                          Pawełek 11.12.2006 godz. 14.51

Comment

• e-prezes
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19291

szczerze powiedziawszy też trochę się zawiodłem. poprawne, ale nie na tyle by często kupować. ocena przy innym podejściu.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2007-06-08, 14:11.

Comment

• Gumczas
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.05
                              • 31

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnozłoty, głęboki - jak dla mnie ideał dla tego gatunku [5]
                              Piana: Na początek wydawało się, że będzie doskonała - gęsta i wysoka, niestety, okazała się średnio trwała. Najpierw się "skrzaczyła" a potem został jedynie cienki dywanik. [3.5]
                              Zapach: Słodowo - kwiatowy. Zachęcający [4]
                              Smak: No no, tego się nie spodziwałem Piwo jest pełne, wręcz gęste, z wspaniałym, głębokim chmielowym smakiem. Ostra, trwała goryczka, a po chwili miodowo - chlebowy posmak. Cudo. [5]
                              Wysycenie: Do końca bardzo dobre. Przyjemnie szczypie, wzmaga uczucie pełności smaku, a jednocześnie nie powoduje uczucia ciężkości na żołądku. [5]
                              Opakowanie: Najsłabsza strona tego piwa. Kapsel czarny, krzywo naklejona krawatka, kolorystyka i kompozycja etykiety absolutnie nie zachęcają do kupna. W dodatku nabyta przeze mnie butelka była pozbawiona kontry, dzięki czemu nie było żadnej informacji o zawartości alkoholu i ekstrakcie. Aż żal serce ściska, że takie pyszne piwo marnuje się w takim marnym opakowaniu. [1.5]
                              Uwagi: Zakupione w Zamościu, w sklepie sieci "Groszek", wraz z ze znaczną częścią asortymentu Jagiełły. Ogólnie, bardzo przyjemna niespodzianka, rzadki przykład "przerostu treści nad formą"

Moja ocena: [4.325]
                              99% of Evil

Comment