Jagiełło, Origo beer (piwo ekologiczne)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jarek191
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.02
    • 85

    #16
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Ładny bursztynowy kolor. [4]
    Piana: Na początku trochę poźniej brak. [2.5]
    Zapach: Zapach dośc przyjemny chmielowo-słodowy. [4]
    Smak: Smak słodkawy, z wyraźną nutką chmielową. Na długo pozostaje w ustach. [4]
    Wysycenie: Na początku troche poxniej nic. [2.5]
    Opakowanie: Mogłoby byc trochę lepsze, ale nie jest złe. Plus za informacje na kontretykiecie i firmowy kapsel dostosowany kolorem do etykiety. Etykiety na piwach tej serii podobne graficznie różnią się kolorem. Na półce widac, że to ten sam browar. [4]
    Uwagi: Zakupione w Wa-wie w D.H. Tarchomin

    Moja ocena: [3.775]

    Comment

    • Jarek191
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.02
      • 85

      #17
      Fajna szklanka, kufli nie robią ?

      Comment

      • MarcinKa
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2005.02
        • 2737

        #18
        Ocena z ARTomatu

        Kolor: Kolor w sam raz na 12. Lekko wpadający w bursztyn. Piwo klarowne. [4.5]
        Piana: Średniej wielkości, niejednorodna. Szybko redukuje się do trwałego kożucha. Pozostawia ślady na ściankach kufla. [3.5]
        Zapach: Wyraźnie za słaby. Dominuje chmiel, słodowość pod spodem. A we wszystkim charakterystyczna nuta dla Jagiełły. [3.5]
        Smak: Jest słód, jest chmiel i posmak zielonej butelki. Nuty Jagiełły również wyraźne. Żelazowy smak, jak u JAcksona, też wyczułem. Goryczka na koniec średnio mocna. W posmaku goryczkowe. Oryginalny, dobry smak, ale rewelacji nie ma. [3.5]
        Wysycenie: Początkowo za mocne. Przeszkadzało w smakowaniu piwa. Później, gdy osłabnie, jest o wiele lepiej. [3]
        Opakowanie: Opakowanie ciekawe i w odpowiedniej kolorystyce do piwa ekologicznego. Jest cała seria, kapsel firmowy w dopasowanej kolorystyce, zawartość ekstraktu podana. Tylko ze starannością naklejania etykiet jest nienajlepiej. [4]
        Uwagi: Takie sobie niezłe piwo z małego browaru. Posiada swój znak rozpoznawalny w postaci nuty charakterystycznej dla browaru. Jeśli ktoś zna piwa z Jagiełły to może w ciemno rozpoznać. Nadaje się do częstego picia.

        Moja ocena: [3.55]
        To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

        Comment

        • Manieklbl
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.10
          • 100

          #19
          Drogie coś u was to piwo, może dlatego, że większa odległość (jestem z lublina, 80km od Chełma). Piwko zakupiłem za 2,50 i jestem zadowolony, choć różnica w smaku pomiędzy nim a Jagiełło Mocne za 1,80 jest znikoma.

          Comment

          • Manieklbl
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.10
            • 100

            #20
            Ocena z ARTomatu

            Kolor: Burszynowy, ładny. [5]
            Piana: Utrzymuje się dość długo, średnio gęsta. [4.5]
            Zapach: Zapach typowo chmielowy [4]
            Smak: Słodowo- goryczkowy, bardzo pozytywny, pozostawia goryczkowy posmak na długo po spożyciu. Krotko mówiąc bardzo dobre, choć dość drogie. [4.5]
            Wysycenie: Identyczne jak w każdym piwie Jagiełły, czyli lekkie, takie jakie lubię. [5]
            Opakowanie: Bezzwrotna zielona 0,5l, dość drogie jak na Jagiełłę- 2,70, dane podane, jednak zaskakujący napis piwo ekologiczne nie jest wyjaśniony, zapewne kolejny chwyt marketingowy na ekologie. Etykieta wygląda bardzo ładnie. [4.5]
            Uwagi: Cena dość wysoka jak na Jagiełłę, ale warto

            Moja ocena: [4.375]

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Manieklbl
              Opakowanie: Bezzwrotna zielona 0,5l, dość drogie jak na Jagiełłę- 2,70, dane podane, jednak zaskakujący napis piwo ekologiczne nie jest wyjaśniony, zapewne kolejny chwyt marketingowy na ekologie. Etykieta wygląda bardzo ładnie. [4.5]
              Uwagi: Cena dość wysoka jak na Jagiełłę, ale warto
              Ludzie co was opętało? Jakie drogie? Drogie to by było, jakby było po piątaku. Zrozumcie, że małe browary produkują drożej niż koncerny. Ich piwo z definicji powinno być droższe, a wy byście chcieli za 1,50zł?
              blog.kopyra.com

              Comment

              • delvish
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.11
                • 3508

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Manieklbl
                zapewne kolejny chwyt marketingowy na ekologie.
                No akurat Jagielle ciężko to zarzucać. Zerknij kilkanaście postów wyżej na post szefunia.
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Manieklbl
                Uwagi: Cena dość wysoka jak na Jagiełłę, ale warto
                I to jest najważniejsze. IMO jak na aktualne ceny surowców to cena 2,7 zł za 0,5l Origo jest niska.
                Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2008-09-07, 19:07.
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                Comment

                • szefunio
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.01
                  • 481

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Manieklbl
                  jednak zaskakujący napis piwo ekologiczne nie jest wyjaśniony, zapewne kolejny chwyt marketingowy na ekologie.
                  Origo jest warzone z ekologicznego słodu i chmielu (z certyfikatami). Do tej pory było jedyne w Polsce, ale już niedługo pojawi się konkurencja...

                  P.S. Można już kupić słód ekologiczny w Polsce, w słodowni w Strzegomiu.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez szefunio; 2008-09-08, 09:00.
                  Robię to co lubię - produkuję piwo.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio
                    Origo jest warzone z ekologicznego słodu i chmielu (z certyfikatami). Do tej pory było jedyne w Polsce, ale już niedługo pojawi się konkurencja...

                    Jak bardzo na smak wpływa słód ekologiczny?
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                      Jak bardzo na smak wpływa słód ekologiczny?
                      Tak bardzo, jak konsument w to wierzy. Im bardziej wierzy, tym bardziej wpływa.
                      Z moich doświadczeń, z niemieckimi piwami ekologicznymi, wynika, że to zawracanie gitary. Z drugiej strony jeśli jest na to klient, to dlaczego nie wykorzystać trendu. Warto tylko oprócz ekologicznych surowców, zastosować tradycyjną technologię (nie tylko na etykiecie ).
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • szefunio
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.01
                        • 481

                        #26
                        Do niedawna technologia też była tradycyjna (otwarte kadzie)
                        Robię to co lubię - produkuję piwo.

                        Comment

                        • majkl
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.01
                          • 2

                          #27
                          Jeśli jej efektem ubocznym jest niesamowity smród fermentacji to przejeżdżając obok browaru Jagiełło moge to potwierdzić, niemniej jednak w Chełmie o dziwo bardzo cięzko je a obok browaru przejeżdżam zwykle latem i zapominam wstąpić po Origo, którego i tak większość idzie na 'eksport' do środka kraju, czy ktoś zatem wie, gdzie można nabyć Origo w Warszawie, gdzie aktualnie studiuję?
                          Ostatnia zmiana dokonana przez majkl; 2009-01-11, 11:19.

                          Comment

                          • żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

                            #28
                            Sprawdź w Carrefourach, np. w Galerii Mokotów. Bywa też w sklepie ze zdrową żywnością w tejże Galerii, ale prawie dwa razy drożej.

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 24005

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika majkl
                              Jeśli jej efektem ubocznym jest niesamowity smród fermentacji to przejeżdżając obok browaru Jagiełło moge to potwierdzić, niemniej jednak w Chełmie o dziwo bardzo cięzko je a obok browaru przejeżdżam zwykle latem i zapominam wstąpić po Origo, którego i tak większość idzie na 'eksport' do środka kraju, czy ktoś zatem wie, gdzie można nabyć Origo w Warszawie, gdzie aktualnie studiuję?
                              Zapach fermentacji nie jest wyczuwalny poza (właściwie dowolnym) browarem. Chyba że masz na myśłi fermentujące/psujące się na wolnym powietrzu młóto, które nie zostało odebrane przez rolników
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • tfur
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2006.05
                                • 1313

                                #30
                                jakiś czas temu widziałem w hali mirowskiej, ale to już z pół roku minęło.
                                veni, emi, bibi

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • heckler
                                  Czechy, Dobšice, Za Sokolovnou 9,Dráteník PUB
                                  heckler
                                  Nieopodal Znojma w miejscowości Dobšice funkcjonuje firmowy lokal browaru Dráteník. Do dyspozycji gości spory ogródek piwny, niestety tylko z jednym parasolem, więc trochę słabo. Lokal składa się z jednej , gustownie urządzonej sali i znajduje się w piwnicy. Na kranach zastaliśmy pięć...
                                  2023-07-11, 07:09
                                • darekd
                                  AleBrowar, Tower of Cats
                                  darekd
                                  India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
                                  I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

                                  Są jeszcze parametry i skład:
                                  Ekstr. 15%
                                  Alk.6,2%

                                  w składzie...
                                  2025-02-12, 23:00
                                • darekd
                                  Browar Zakładowy, Sezon Grzewczy
                                  darekd
                                  czyli koźlak z syropem klonowym.

                                  Ekstr. 16%
                                  Alk. 7%

                                  Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...
                                  2024-12-07, 01:25
                                • Javox
                                  Van Pur, Edelmeister Weizenbier
                                  Javox
                                  Ekstrakt 11.8*, alko 5.2%, IBU 18.

                                  Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                  Lacing - nie za dużo.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - zamglony, jasny pomarańczowy.
                                  Aromat - słaby
                                  Smak - lekko słodkawe, nuty słodkiego banana, mini goryczka. W aftertaste...
                                  2024-11-18, 21:17
                                • darekd
                                  Urban Chestnut Brewing Company Deutschland, Hallertauer Helles Vollbier
                                  darekd
                                  Urban Chestnut to browar z amerykańskiego St. Louis, założony w 2010 r. przez Bawarczyka Floriana Kuplenta, którego filozofią jest łączenie piwowarskiego nowego i starego świata.
                                  Idąc za ciosem w górnobawarskim Wolnzach (w sercu chmielarskiego regionu Hallertau) od 2015 r. mają następny...
                                  2024-11-02, 02:04
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...