Tyskie, Dębowe Mocne

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnozłocisty,klarowne [5]
    Piana: beżowa, drobna, gęsta, zwarta, długo się utrzymuje, osadza się na szkle w niedużej krzaczkowatej ilości,jest tak trwała,żepiwoze szklankiwypołema pianka nadal jest ok 7cm wysokości [5]
    Zapach: mocny,przyjemny, bardzo słodowy z lekkim chmielowym aromatem [5]
    Smak: mi to piwo zawsze smakowało i będzie chyba smakować mimo koncernowego pochodzenia,pełne w smaku,dobrze wyczuwalna goryczka połączona z mocnym słodowym akcentem,po każdym łykupozostaje miły goryczkowy posmak w ustach [4.5]
    Wysycenie: bez zarzutu [5]
    Opakowanie: pucha bez zarzutu,charakterystyczny dąb w ciemnej tonacji [5]
    Uwagi: każdy ma swoje gusta ale Dębowe jest dla mnie jednym z lepszych mocnych piw w kraju

Moja ocena: [4.8]
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• draqla
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.01
      • 3

Mocarz z Dębem

strasznie dobre piwo, mocne na głowie, skutki szczególnie odczuwa się rano, nie należy pić tego piwa z innymi piwami, po rano się mści

Comment

• docent
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Przy takim ekstrakcie powinien być zdecydowanie ciemniejszy niż tylko jasnozłoty. [3]
        Piana: Średnioziarnista, przeciętność, choć w kategorii polskich mocnych to i tak dobrze, że w ogóle jest... [3]
        Zapach: Słodowy, typowy dla mocarzy. Nie jest to mój ulubiony zapach...Plus za to że nie czuć alkoholu. [3.5]
        Smak: Zaskakująco przyzwoity. Zapach sugerował mocną słodowość tego piwa, ale w smaku tego nie się nie wyczuwa. Piwo jest zaskakująco zrównoważone. Czuć moc ale nie znajduję tu spirytusowego posmaku. [4]
        Wysycenie: Dla mnie zbyt małe ale to typowe w tej kategorii piw... [3]
        Opakowanie: To piwo z pomysłem, fajna nazwa, fajne reklamy w TV. Ale minus za bzdury z 'długim ważeniem'. Chyba o leżakowanie im chodziło... [4]
        Uwagi: Nie przepadam za polskimi mocnymi ale 'Dębowe' to na pewno czołowka krajowych produktów tego typu.

Moja ocena: [3.625]
        Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2006-01-14, 11:27.
        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• lukasek
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.01
          • 15

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemny mocny kolor [5]
          Piana: stoi dośc długo , ale ... [4]
          Zapach: nie śmierdzi [5]
          Smak: świetnie uwarzony mniam mniam [5]
          Wysycenie: wystarczające [5]
          Opakowanie: nic dodac nic ująć [5]
          Uwagi: tylko ta reklama w TV jest dla idiotów - OBRÓBKA WALCA

Moja ocena: [4.9]
          ---------------
          Ocena usunieta z rankingu.
          Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
          Art, Admin

---------------

Comment

• rotmistrz
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.06
            • 469

Ocena z ARTomatu

Kolor: złotawy, klarowny [4]
            Piana: gęsta,kremowa, trwała, drobnopęcherzykowa, pozostawiała ślad na szkle po każdym łyku [4]
            Zapach: aromat chmielu ze słodyczą, ciekawy [3.5]
            Smak: mocny, zdecydowany, choć słaba goryczka, [4]
            Wysycenie: przyzwoite, piwo pracowało cały czas [4]
            Opakowanie: puszka, informacje poprawne, kolorystyka zbyt ciemna [3.5]
            Uwagi:

Moja ocena: [3.8]

Comment

• zAjkA
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.12
              • 1089

Ocena z ARTomatu

Kolor: Spodziewałem się czegoś więcej niz tylko złotawo bursztynowej barwy. Z takim kolorem byłoby dobre ale na 12-tkę. [3.5]
              Piana: Mizerna acz kolwiek nie tak kiepska jak w niektórych tanich marketowych piwkach. W moim przypadku utrzymywala się ok 2min poczym opadła nie pozostawiając po sobie żadnych śladów. Mimo swej grubopęcherzykowości to sukces że tyle się utrzymywala. [3]
              Zapach: Taki nijaki. Dziwnie słodowy przeplatający się z chmielem. JEdynie to go ratuje. [2.5]
              Smak: Standardem w tym piwie jest posmak nie wyważonej przekombinowanej goryczki. Zawsze gdy to wyczuwam kojarzy mi się to z zepsutą goryczką. Zamiast przyjemnej chmielowej głebi mamy do czynienia z jednym płaskim niecosztucznym goryczkowym posmakiem który pozostawia niemiłe wspomnienia. [2.5]
              Wysycenie: Ogólnie ok aczkowliek daje sie nieco we znaki. [4]
              Opakowanie: Przyznam że stare logo podobało mi się bardziej niż to nowe. Dąb widoczny na puszce zawsze będzie mi się kojarzył z Konstancinem. [3]
              Uwagi: Podchodziłem do tego piwa niejednokrotnie szukając przekonania. Niestety takowego nie znalazłem i nie mam zamiaru dłużej go szukać. Nigdy mi to piwo jakoś specjalnie nie smakowało. Wniosek jaki mi się nasuwa to tylko taki że najlepsze mocne koncernowe piwo to Okocim Mocny a do Reginy jeszcze dużo mu brakuje.

Moja ocena: [2.7]
              Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

• domeq
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2006.04
                • 46

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasno-mahoniowy. [4]
                Piana: Gęsta, wolno opadająca, i wysoka. Pozostawila slady na kuflu. [4]
                Zapach: Zbożowo alkoholowy, plus dziwna nutka czegoś... kwaśnego? [3.5]
                Smak: Na poczatku uderza lekka kwaskowatosc, pozniej czuc slod. Chmiel pozostawia lekka przyjemna gorycz. Gdyby nie leciutka kwasowatosc, byloby w mojej ocenie wyjatkowo dobre. [4]
                Wysycenie: Odpowiednie. Na poziomie srednim, i bardzo dobrze, jest to piwo po ktorym sie nie odbija. [3.5]
                Opakowanie: Nie zaciekawe, czarna puszka plus czerwone, biale oraz zlote kolorki majace formowac sie w jakis obrazek, po calej powierzchni. Wszystkie potrzebne informacje sa. Bez polotu. [2.5]
                Uwagi: Calkiem dobre, w moim guscie, jednak ta kwaskowatosc... odroznia ona to piwo od pozostalych.

Moja ocena: [3.725]

Comment

• zetko
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2005.03
                  • 28

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo poprawny ciemny złocisty [4]
                  Piana: obfita, drobnoziarnista i nawet wmiare długo się trzyma [4]
                  Zapach: przyjemny chmielowy, nie czuje sie alkoholu tak jak w przypadku wiekszości konkurencji. [4]
                  Smak: musze się przyznać że z mocnych piw to jest moje ulubione, jest chmielowe ale zarazem też lekko słodkawe, bardzo przyjemnie się je pije. [4.5]
                  Wysycenie: w sumie bombelków jest wystarczająco ale mogło by być ciutkę wiecej [3.5]
                  Opakowanie: opakowanie bardzo pasuje do piwa, ukazuje moc piwa nie tylko napisem ale i swoim wyglądem [4.5]
                  Uwagi:

Moja ocena: [4.2]
                  zetko

Comment

• pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemno zloty, jak dla mnie moglby byc ciut ciemniejszy [4]
                    Piana: Dlugo sie trzyma, gesta, nie pozostawia kozucha [4.5]
                    Zapach: Nie za mocny, ale obecny [4]
                    Smak: Lekko slodkawe ale nie tak jak Warka Strong, kasztelan, lech czy krolewskie. oleiste, zaakcentowana goryczka, wyczuwalny udzial slodu. te cechy sprawiaja ze piwo to stawiam wyzej niz wyzej wymienione mocne [4]
                    Wysycenie: idealnie, nie gryzie w jezyk, komponuje sie ze smakiem [5]
                    Opakowanie: widac od razu na polce, ale denerwuja mnie bajki o dlugim warzeniu. Nowa szata jak zwykle nieco gorsza.. [4.5]
                    Uwagi: Dobre napewno wroce, charakterystyczny smaczek, nie czuc mocy, da sie wypic takze w cieply letni dzien. Tansze od Okocima mocnego, nadaje sie na odskocznie od lecha i kujawiaka

Moja ocena: [4.125]

Comment

• maniek_pl
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2006.01
                      • 22

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny bursztynowy, aczokolwiek lubie troszkę ciemniejsze [4.5]
                      Piana: Początkowo zapowiada się na duża, ale szybko znika [3.5]
                      Zapach: Jak dla mnie troche za slodkawy, za malo tu zapachu goryczki [4]
                      Smak: Trochę za slodkie [3.5]
                      Wysycenie: W sam raz, nic dodac nic ując [5]
                      Opakowanie: Bardzo ładne opakowanie, bardzo charakterystyczne [5]
                      Uwagi:

Moja ocena: [3.875]
                      Piwo z rana jak śmietana

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 24014

proszę o bardziej konkretne i szczegółowe opisy smaku i zapachu
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• lzkamil
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.01
                          • 3611

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnozłoty/jasnobursztynowy [5]
                          Piana: po nalaniu z góry spora i sztywna, średnio trwała [4]
                          Zapach: taki po prostu chmielowy bez żadnych ciekawych akcentów, nawet całkiem intensywny [3.5]
                          Smak: pierwsze łyki prosto z lodówki były całkiem fajnie słodowo-treściwe z lekką goryczką (myślałem że dam 4) ale potem się weszła jakaś taka kwaśnawa nuta trochę nie na miejscu, mimo to wypijalne [3]
                          Wysycenie: umiarkowane [4.5]
                          Opakowanie: podany ekstrakt, nie podane miejsce warzenia, kupa marketingowych ściem, graficznie kiepskie [2.5]
                          Uwagi: cena 0.90€ w polskim sklepie w Utrechcie

Moja ocena: [3.425]
                          Lepszy jabol pod okapem
                          niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19294

zakupiłem dziś w Realu na przecenie (z powodu delikatnego pogiecia puszki opaćkania jej przyschniętym piwem, ale w terminie spożycia) i męczę się strasznie. piany ZERO, gazu odrobinę, smak jakiś taki nijaki. jak ktoś się może tym zachwycać??

Comment

• Jimmy_jb
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.11
                              • 911

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bragiel
                              (...)
                              Z drugiej jednak strony , zważywszy że jest to strong-to jak na strongi jest nawet nie najgorsze. Da się wypić dwa, a to rzadkość w przypadku piw 7 procentowych.
                              Zapach -bez rewelacji , piana również.
                              Generalnie wystawiam temu piwu ocene 4.
                              Przesadzasz. 4 za to że można wypić dwa? Litości... Mi przy takim kryterium ciężko byłoby znaleźć piwo na mniej niż 4.
                              I nie obrażaj "strongów". Jest w naszym pięknym kraju sporo świetnych piw mocnych - także mających powyżej 7 procent.
                              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• bolek1970
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.12
                                • 179

No cóż, masówka "całą gębą". Kilka lat temu sporo tego piłem, a teraz ktoś mi sprezentował sześciopak i męcze się z nim od kilku dni. Ostatnie dwa smakowały mi najbardziej, a to dzięki dobremu schłodzeniu. W innych brak piany, nasycenia i ogólnie płaski smak dawały się we znaki. Plus to brak alkoholowych nut i słodkiego posmaku. Nawet przyzwoita goryczka, no i kolor idealny dla gatunku. Powiedzmy, że trójczyna jest tu zasłużona, bo do zlewu nie wylałem, a wielu doznań smakowych nie wydobyłem.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez bolek1970; 2006-11-13, 10:34.

Comment