Piwo gotowe do oceny
Haust, Belgijskie Ale
Collapse
X
-
Haust, Belgijskie Ale
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak
-
-
No to jak gotowe, to jedźmy
Piwko przywiezione ze spotkania browarników w Zielonej przez Jerzego, nalane "z kija" do butelki, zatem zapewne nieco ucierpiało, ale*:
Kolor: herbaciany, klarowne
Piana: u mnie praktycznie brak, ale* to właśnie może być z powodu wtórnego nalewania
Nagazowanie: niemal niewidoczne zapewne ze względów j.w., ale* w język lekko szczypie.
Zapach: słodkawy, głównie słodowy, karmelowy, ale* lekki.
Smak: i tu pokazuje się brak sharmonizowania z zapachem: mocno gorzkie chmielowo, daleko w tle nuta słodyczy, ale* jak na moje postrzeganie piw belgijskich za małe. Bardzo orzeźwiające, dzięki mocnej goryczce, ale* brakuje mi zdecydowanie nut owocowych i słodowych. Goryczka nieco zbyt długo pozostaje na podniebieniu.
Ogólnie: bardzo smaczne piwo, pewnie dość młode, stąd brak harmonii smaku z zapachem, ale* nie jest to cecha specjalnie przeszkadzająca. Natomiast powiedziałabym raczej, że jest to angielskie Ale* Być może jest to rodzaj belgijskiego ale*, którego nie dane mi było pić, bo zapewne Piwowar się na czymś wzorował
Nie mogę się doczekać, kiedy w końcu zawitam do Zielonej popróbować reszty asortymentu
* słownictwo zastosowane celowo, w końcu jak ale, to aleLast edited by Marusia; 2007-03-06, 16:45.
-
Comment