Perła, Chmielowa

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Perła chmielowa z beki pita w 'Barze pod Akacjami' w Lublinie. Kolor analogiczny jak w wersji butelkowej - jasne złoto, klarowny. Zapach bardzo delikatny, chmielowy. Piana o konsystencji śmietany, gęsta i utrzymująca się przez cały czas picia piwa. Rewelacja! Już dawno nie spotkałem tak wspaniałej piany w polskim beczkowym pilsie! Nasycenie optymalne. Smak zdecydowanie łagodniejszy od wersji butelkowej gdzie dominowała wspaniała goryczka. W wersji beczkowej smak jest bardziej zrównoważony i wygładzony, ja jednak zdecydowanie wolę chmielową zadziorność Perły butelkowej. Generalnie dobre piwko, wszelkie niedociągnięcia rekompensuje fenomenalna, gęsta, trwała i wielce smakowita pianka...

Moja ocena: [3.375]
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Aldach
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.07
      • 1269

Jasiutkie piwo, z pianą na początku obfitą, ale po ułamku sekundy nieobecną. Nagazowanie przyzwoite ale bez rewelacji. Zapach miły, chmielowy z słodkimi jakimiś akcentami, smak natomiast z porządną wyraźną goryczką. Opakowanie to standardowa, niczym się nie wyróżniająca puszka, na której plus działa, nieczęste dziś podanie zawartości ekstraktu.

Moja ocena: [3.75]

Comment

• cielak
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.03
        • 2890

Żona mi kupiła, ale za ile to ona tylko wie. Konserwa.
        kolor- bursztyn, ładny
        piana- mam ostatnio pecha, z początku OK, następnie "kicha" choć pozostały plamki
        CO2- duzo małych bąbli pnie się do góry. Widać, czuć tak jak lubię.
        zapach- słaby, raczej chmielowy niż słodowy
        smak- chmielowy z lekką goryczką ujawniającą się po chwili
        opakowanie- konserwa, takie proste acz wyraziste i kolorystycznie fajne. UFF..
        Piwko do ponownego zakupu. Choć dostępne w Krakowie tylko w hipermarketach, a szkoda.

Moja ocena: [3.375]
        zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• supersklep
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.01
          • 982

Nowe etykiety

Nowe etykiety jakie niedługo pojawią się w sklepach na butelkach Perły tutaj
          Ostatnia zmiana dokonana przez supersklep; 2005-02-23, 13:19.

Comment

• oscar_lub
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.03
            • 1

Ocena z ARTomatu

Kolor: taki jak powinien być [5]
            Piana: tak jak było kiedyś w reklamie, któregos browara "na 3 palce" [5]
            Zapach: Nie śmierdzi jak niektóre, poprostu ładnie pachnie [4.5]
            Smak: Szczerze, to mój ulubiony smak piwa [5]
            Wysycenie: Bąbelki pod kontrolą nie za mało, nie za dużo, tak w sam raz [5]
            Opakowanie: Nowe etykiety są starannie wykonane, wzornictwo przyciąga oko piwosza [5]
            Uwagi:

Moja ocena: [4.825]
            ---------------
            Ocena usunieta z rankingu.
            Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
            Art, Admin

---------------

Comment

• Andi
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.07
              • 1915

I mnie sie dostala Perla Chmielowa w Hamm na Gieldzie-Dzieki Biermann.
              A wiec jestem troche zaskoczony dla mnie byla troche za wodnista i pomimo takiej ladnej nazwy aromy chmielowej nie wyczulem
              Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de

Comment

• supersklep
                • 2005.01
                • 982

Perła w but niezwrotnej

Nie wiem czy nie należałoby założyć nowego tematu do Perły w butelce bezzwrotnej (zielonej) dlaczego !? bo dzis przypadkiem wypiłem taką Perłę i ku mojemu zdziwieniu wyczułem zupełnie inny smak ,brak tak intensywnej goryczki ,podobieństwo do Urguella i Broka Sambora i wtedy przeczytałem na kontrze że ta Perła ma 6,0 % alk a nie 6,2 jak zwrotna.Jak KP wprowadziło zielone butelki do Lecha ,to przeczytałem że zielone szkło oddziaływuje na smak piwa .

Comment

• supersklep
                  • 2005.01
                  • 982

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika supersklep
                  Nie wiem czy nie należałoby założyć nowego tematu do Perły w butelce bezzwrotnej (zielonej) dlaczego !? bo dzis przypadkiem wypiłem taką Perłę i ku mojemu zdziwieniu wyczułem zupełnie inny smak ,brak tak intensywnej goryczki ,podobieństwo do Urguella i Broka Sambora i wtedy przeczytałem na kontrze że ta Perła ma 6,0 % alk a nie 6,2 jak zwrotna.Jak KP wprowadziło zielone butelki do Lecha ,to przeczytałem że zielone szkło oddziaływuje na smak piwa .

Niestety nie zostałem odkrywcą nowej Perły ,bo 6,0 % alk ma już teraz Perła po zmianie szaty graficznej bez znaczenia czy jest to zwrotna butelka czy nie .Jednak smak w zielonej butelce różni się od brązowej

Comment

• grzes_ch
                    • 2003.10
                    • 612

Ja również zauważyłem zdecydowaną zmianę smaku . Tak się zdarzyło że miałem akurat na stole Perłe i Łomżę Export. Są do siebie zdecydowanie podobne . Zielone opakowania , identyczny krój etykiet , zawartość alkoholu , ekstrakt różni się tylko o 0,1% no i prawie identyczny smak ( różnice to tylko niuansy ) . Teraz Perła bardziej przymina masówkę niż kiedykolwiek - ( jak dla mnie to polski Heineken ).

Comment

• Pogoniarz
                      † 1971-2015 Piwosz w Raju
                      • 2003.02
                      • 7971

Jak dla mnie nie ma już tej swojej specyficznej wyraźnej goryczki,spartolili sprawę Jest wypjalne,ma smak,ale to krok do bezsmaku koncerniaków.Jeszcze by tylko brakowało by było słodkawo-nijakie

Prawie jak Piwo
                      SZCZECIN

Comment

• perłyfan
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.02
                        • 1244

Z ogromnym żalem przechodzącym we wściekłość przyznaję rację autorom ostatnich postów na temat Perły Chmielowej. Po zmianie butelek, etykiet i parametrów piwa jest to produkt naprawdę przypominający piwa "przemysłowe". Wypiłem kilka sztuk i cały czas ten sam brak dawnej pięknej goryczki. Ciekawe kto jest odpowiedzialny za spieprzenie mojego ukochanego piwka. Muszę jeszcze spróbować z beczki, ale nie spodziewam się rewelacji.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez perłyfan; 2005-04-19, 19:59.
                        JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY

Comment

• zAjkA
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.12
                          • 1089

Ocena z ARTomatu

Kolor: Naturalny złocisty kolor. Typowy dla pilsa. [3.5]
                          Piana: Utrzymywała się raptem pół minuty. Rzadka grubo pęcherzykowa. [2]
                          Zapach: Wyraźny chmielowy. [3]
                          Smak: Przyjemny goryczkowy smak który idealnie rozchodzi się po wszystkich kubeczkach smakowych. [3.5]
                          Wysycenie: Na początku wyraźne grube bąbelki. Z czasem jednak jest ich coraz mniej. [3.5]
                          Opakowanie: Puszka 0,5l. Przyzwoita biało zielona szata graficzna. [3.5]
                          Uwagi:

Moja ocena: [3.175]
                          Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

• piotrsh
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.07
                            • 435

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłocisty [3.5]
                            Piana: Drobnoziarnista, utrzymuje się niezbyt długo pozostawiając nieliczne ślady na szkle [3]
                            Zapach: przyjemny lekko chmielowy, ale bardzo delikatny [4]
                            Smak: delikatny, zbyt delikatny, lekko chmielowy, czegoś mi jednak brakowało [3.5]
                            Wysycenie: moim zdaniem trochę za slabe [2.5]
                            Opakowanie: podoba mi się bardzo, jest dopracowane w każdym szczególe [5]
                            Uwagi:

Moja ocena: [3.65]
                            Pawełek 11.12.2006 godz. 14.51

Comment

• CinekChmielowy
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2004.06
                              • 14

Jeżeli chodzi o samą butelkę zieloną to moim zdaniem jest to kolejne udane posunięcie Browaru z Lublina, bo czyż nie łatwiej sprzedać Piwo regionalne w innych rejonach Polski lub po za jej granicami, skoro nie ma tam ani skrzynek ani butelek zwrotnych a puszka nie wszystkim przypada do gustu...

Ponadto to nowość, zielone (Lech w zielonym podobno lepiej sie sprzedaje) klient, który kupuje rózne piwa, po to piwo sięgnie z ciekawości i ten który będzie wolał Perłę w but zwrotnej zostanie przy niej a ten któremu posmakuje zostanie nowym klienem Browarów Lubelskich.

Te wszystkie zmiany świadczą tylko o tym, że Browar z Lublina ma sie całkiem dobrze i marketing działa tam sprawnie.

I na koniec wyjaśnienie odnośnie procentów w Perle.

W SAMYM PIWIE NIC SIĘ NIE ZMIENIŁO!

U mnie klienci też to zauważyli i UWAGA! Ta sprawa dotyczy również innych Piw np: WARKA ma jeszcze gorzej w porównaniu do Perły na etykiecie niż poprzednio, teraz 5,7% a zdaje się ze było 6% lub nawet 6,2% tak samo DĘBOWE MOCNE i inne.

Rozmawiałem na ten temat z przedstawicielami z branży i z tego co ja sie dowiedziałem to jest poprostu nowe prawo, które to reguluje, pradopodobnie jest to prawo Unii Europejskiej w której obecnie jesteśmy...

Moim zdaniem prawdobodobnie wcześniej Browary podawały max. wartość alkoholu w danym Piwie a teraz ma być średnia taka jaka faktycznie jest. Tak więc zawartość alkoholu w piwach moim zdaniem sie nie zmieniła.

Ale w tym przypadku moge sie mylić
                              Pozdrawiam

Comment

• CinekChmielowy
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2004.06
                                • 14

Jeżeli chodzi o butelkę zwrotną to ciekawe, że jak grafik zmieni etykietkę, niektórym piwoszom zmienia się również smak piwa

Mi się smak Perły Chmielowej (but. zwrotna) nie zmienił i smakuje mi nadal.

Zmiana etykiet, ich części (np: Warka i Carlsberg co jakis czas to robią) , opakowań lub produkcja produktów w dodatkowych opakowaniach w branży FMCG to naturalna sprawa ( niedawno etykietę zmieniono przecież w Reedsie, Tyskim, Harnasiu a obecnie właśnie w Perle oraz Warce Jasnej, Tatrze... i pewnie jeszcze kilka zmian w tym roku posród innych piw nastąpi)

Moim zdaniem (pracuje w sklepie) w przypadku Perły nowa etykietka jest lepiej widoczna na półce sklepowej, postawcie obok siebie butelkę ze starą i nową etykietką... nowa jest lepiej widoczna.

Natomiast, być może nowa etykietka Perły niektórym nie przypadła do gustu, stąd wydaje im się, że inaczej-gorzej smakuje.

P.s.

Moim klientom nic się w smaku Perły w but. zwrotnej nie zmieniło.

Niektórzy jeszcze nawet nie zauważyli zmiany etykiety!

To świadzy tylko o tym, że kupują to piwo nie dla etykiety a dla samego piwa i jego wyjatkowego smaku!

Comment