żeby informacja Kangura nie dołowała za bardzo: http://www.browar.biz/forum/showthre...783#post732783
Brok, Brok / Sambor Niefiltrowany
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Ocena z ARTomatu
Kolor: Klasyka niefiltrowanego piwa, mętne, lekko pomarańczowe [5]
Piana: W zasadzie odpowiednia, utrzymuje sie jakiś czas, oblepia naczynie [4]
Zapach: Słód na pierwszym miejscu, lekko drożdże [4]
Smak: Przede wszystkim słodowe, pełne w smaku, sycące, na drugim planie goryczka, nie wybija się zanadto, ale odpowiednia w tym piwie. Generalnie bardzo smaczne! Chyba właśnie tego można było się spodziewać. [4.5]
Wysycenie: Nie za wysokie, ale starcza [4.5]
Opakowanie: zawsze firmowy pokal, bez względu na to, gdzie degustowane. [5]
Uwagi: Dostępne w Koszalinie, ale za to w wielu miejscach. Kosztuje różnie - od 5 do 6 zł/0,5l. W ogóle Sambor to taki miejscowy okołokoszaliński specjał, w Gdańsku do dostania. Brok Export w zielonej butelce wyraźnie gorszy, a o niefiltrze można pomarzyć...
No i wyszło, że nie jestem totalnym przeciwnikiem koncernówek, jak uwarzą coś dobrego, to trzeba docenić.
Moja ocena: [4.325]Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
Muszę poprawić sam siebie :P
Napisałem: ...W ogóle Sambor to taki miejscowy okołokoszaliński specjał, w Gdańsku do dostania. Brok Export w zielonej butelce wyraźnie gorszy, a o niefiltrze można pomarzyć...
Wyszła bzdura, bo niepotrzebna kropka, no i nie tylko... piszę, jak pownnno być:
...W ogóle Sambor to taki miejscowy okołokoszaliński specjał, w Gdańsku do dostania tylko Brok Export w zielonej butelce wyraźnie gorszy, a o niefiltrze można pomarzyć...Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2008-11-17, 16:01.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
Minął rok od ostatniego wpisu oraz 5 miesięcy od mojego ostaniego kontaktu z koszalińskim niefiltrem. Polecam każdemu piwoszowi wyprawę do Koszalina (lub Słupska, jesi jest tam nadal dostępny). Wspaniałe piwo, jedno z najlepszych polskich, szkoda że tak trudno dostępne. Uważam, że właściciele pubów powinni postarać się sprowadzić to piwo. Hit murowany. Zamiast sprawdzać jakieś Perły czy Łomże, których już niestety pić się nie da, lepiej spojrzeć łąskawycm okiem w kierunku Koszalina.
Wg mnie Sambor niefiltrowany łączy najlepsze cechy takich piw jak Koreb Żywe Łaskie, Cerna Hora (zwłaszcza Moravski Sklepni), kilku innych czeskich piw z miniborwarów, jak np. Car z Beleca, Konicek czy ostravski Quasek. Ostatnia warka jest bardziej goryczkowa niż czerwcowa (którą ostatnio piłem), więc do listy porównawczej dodać można jeszcze Svijany Bitter.
Do pełni szczęścia brakuje tylko by trochę zeszli z woltażem, bo dość szybko można dostać świrdum-dyrdum
Jak już wspomniałem - jedźcie do Koszalina i cieszcie się tym piwem.
A jak się znudzi, to jest jeszcze Kowal.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bladosłomkowy, nieprzezroczysty, przechodzący w złoty [5]
Piana: po nalaniu kożuch 1cm, w trakcie picia utrzymywała się cienka, równomierna zostawiająca słoje na ścianach pokalu [4.5]
Zapach: lekko kwaskowy, delikatny z owocowymi nutami [4.5]
Smak: nuty słodowe i cytrusowe, orzeźwiający, delikatnie kwaskowy [5]
Wysycenie: bardzo delikatne, nie za mocne, nie za słabe [4.5]
Opakowanie: prosty, ładny pokal z logo browaru [5]
Uwagi: Bardzo przyjemne piwo, zwłaszcza na ciepłe dni, szkoda, że bardzo lokalne
Moja ocena: [4.75]Comment
-
Czyli nadal jest dostępny. Piłeś w koszalińskim Bumerangu?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Slomkowy, opalizujacy. [4]
Piana: Drobnopecherzykowa, biała, obfita i trwała jak na lana z PETa. [4.5]
Zapach: Kwaskawy, drozdzowy, slodowy (zbożowy) [3.5]
Smak: Kwaskawy (kwasnicowy), slodowy, delikatna goryczka. [4]
Wysycenie: Aż denko w PETcie wywróciło na drugą stronę [5]
Opakowanie: Z firmowego nalewaka do własnego PETa [4]
Uwagi: Kupione z kranu do PETa w Bumerangu. Bardzo dobry kwasnicowy czeski lezak (może trochę chmielu brak).
Moja ocena: [3.925]Comment