Szcze raz dzieki. Znowu Elbląg ma we wlasnosci braniewski browar.
Braniewo, Batory
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Trochę blady. [3]
Piana: Początkowo dość wysoka, drobnoziarnista, opada szybko, ale pozostawia kręgi na kuflu [4]
Zapach: Słaby, bardziej słodowy niż chmielowy. [3.5]
Smak: Lekkie, ale nie wodniste. Słodowe, przez moment odrobinę kwaskowate, potem pojawia się długa, acz nienachalna goryczka. [4]
Wysycenie: Nie za wysokie, ale trwałe. [5]
Opakowanie: Puszka ładna, ale to tylko puszka. Plusy za pełną informację o piwie. [3]
Uwagi: Przywiózł mi je zAjkA - dzięki serdeczne!
Moja ocena: [3.775]browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnosłomkowy. Pamiętam, że złote z Dojlid miało podobny kolor. Tyle że to była dziewiątka... [2.5]
Piana: Zaraz po nalaniu średniobfita, nawet dość drobna. Szybko zostaje z niej cienka warstwa [3.5]
Zapach: Przyjemny chmielowy. Bez obcych naleciałości ale pozbawiony dodatkowych 'smaczków' [4]
Smak: Koncernowo-wysterylizowany. Czyli żaden z akcentów nie zdobywa przewagi. Piwo jest idealnie poprawne i nudne aż do bólu. Browar braniewski mógłby nadal warzyć takie piwo pod szyldem koncernu i pewnie bym się nie poczuł rożnicy [3.5]
Wysycenie: Po nalaniu piwo wygląda martwo, zero bąbalków. Ale w smaku jest w porządku. [4.5]
Opakowanie: Najmocniejsza strona tego piwa. Prezentuje się jak dla klasy premium przystało (wersja puszkowa), co z tego skoro zawartość rozczarowuje... [4.5]
Uwagi: Nie wiem jaki jest sens proponować jako mały browar smakową kopię koncerniaka. Jak uwarzą coś ciekawego to ponownie zainteresuję się wyrobami Braniewa. W przeciwnym wypadku wybieram innych
Moja ocena: [3.725]Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Cześć wszystkim,
dla mnie - podobnie jak dla Docenta - Batory jest zbyt sterylny w porównaniu z Barkasem i - najbliższym konkurentem tego ostaniego - Specjalem. Kolor trochę zbyt jasny.
Butelka bezzwrotna, szata graficzna i cała oprawa jest świetna. Oby tylko inwestycje w nowe marki i reklame (nie zawsze idącą w parze z dostępnością towarów na półce) nie spowodowały klapy propozycji BRANa. Tak juz bylo z EB, które najpierw "potrójnie chmielili", a potem promował francuski aktor.
Wolę Barkasa. Póki co jednak żadne piwo z Braniewa nie jest do dostania w Kaliszu. Czekam niecierpliwie.....
Radosław
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: jasnozłocisty lub ciemniejszy, słomkowy, jak kto woli [4]
Piana: istnieje tylko przy nalewaniu i chwilę po, średnie pęcherze, biała, z poczatku osadza się na szkle ale po chwili wszystko się rozmywa [2.5]
Zapach: ledwo wyczuwalny, slodowy [3]
Smak: dośc płytkie w smaku, wodniste, leciutka goryczka oraz leciutki chmielowy posmak, dość mocno szczypie w język [3]
Wysycenie: zdecydowanie za duze [3.5]
Opakowanie: bez zarzutu, ciekawsze niż zawartość, firmowy kapsel [5]
Uwagi: Dość przeciętne piwo, raczej po nie nie sięgnę, obawaim się że wersja puszkowa którą mam lodówce może być jeszcze gorsza
Moja ocena: [3.125]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Cieszę się że znów tam robią piwo, bo od 2003 r. browar stał zamkniety (robota dupków z Żywca). Piłem Batorego i Barkasa w tym roku w maju. Batory faktycznie jest leciutkie, goryczka i chmielowy posmak delikatne. Za to opakowanie (butelka) bardzo gustowne. Opakowanie Barkasa z daleka przypomina Specjala.
Comment
-
-
Podobno dupki z Żywca bardzo "bucza" za to podobieństwo szaty graficznej Barkasa do Specjala. Ale miejscowi (ja piłem to piwo w Braniewie i Frombork) patrzec nie mogą na Żywca i są wszyscy za Barkasem. Uznaja Barkasa i Batorego za piwo miejsciwe i może trochę gorsze od Żywca, ale kupują własnie je. I bardzo dobrze.
Comment
-
-
Podobno kolesie z Żywca (ci którzy zamknei ten browar w Braniewie) "bucza" na ewidentne podobieńsstwo szaty graficznej widniejącej na butelkach Barkasa. Ale miejscowi (ja piłem to piwo własnie w Braniewie i Fromborku) jeszcze długo pamiętać im będą zamknięcie miejscowego browaru, wciskanie kitu o zmianie produkcji z piwa na soki itp. I póki co kupują bardzochetnie to piwo. Czekajmy na rozwój firmy i oby więcej takich Feniksów...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziGorsze??? W czym niby Batory jest gorszy od Żywca?? Chyba tylko w reklamie i dostępności.
Comment
-
-
Dokładnie tak jest jak Kopyr napisał. Wystarczy się zapytać przeciętnego konsumenta o ulubione piwo...na pewno padnie nazwa jednego z produktów koncesyjnych. Tylko jak zadamy pytanie nr 2, czy piłeś/aś piwo niekoncernowe to usłyszymy albo "nie" albo jeśli dobrze pójdzie to "Brok Export"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzina pewno padnie nazwa jednego z produktów koncesyjnych.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment