Tyskie, Książęce

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: słomka / jasne złoto - ujdzie [3.5]
    Piana: Ma początku dość intensywna, grubo-pęcherzykowa. Redukuje się do pierzynki po 3 min, prawie nie brudzi szkła. [4]
    Zapach: Słabiutki (jeśli chodzi o intensywność). Na początku można się wwąchać w ciekawe mineralno-cytrusowe klimaty, ale po minucie wszystko się ulatnia. Zostaje ślad słodu i zapach rozgrzanej stali. [2.5]
    Smak: Wodnistość, średnia goryczka. Czyste w smaku ale jednocześnie zalegające. Brak typowy smaczków słodowych.
    Pozostaje wyraźny posmak orzeszków ziemnych. Nie pamiętam jaki dodatek niesłodowany to zostawia? . [2.5]
    Wysycenie: Średnio-intensywne. Może być, chociaż szczypie dość nieprzyjemnie... [4]
    Opakowanie: Jest ekstrakt (12)! Całość ujdzie... Oczywiście tradycja i kunszt piwowarów... blebleble... [4]
    Uwagi: W Biłgoraju dostępne bez większego problemu. Postanowiłem zmierzyć się z legendą... Przeżyłem!
    Wersja butelkowa.

Moja ocena: [2.85]

Comment

• Mario_Lopez
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.08
      • 991

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasno złoty. [4]
      Piana: Obfita podczas nalewania, jednak po niespełna minucie nie zostawiło po sobie nawet śladu. [2]
      Zapach: Wyraźnie czuć słód, i delikatne nutki chmielu. [4]
      Smak: Ni to słodkie, ni to gorzkie... Nietypowe, na prawdę nie znam innego piwa, do którego mógłbym go porównać smakowo. Moim zdaniem dobre. [4]
      Wysycenie: Troszkę za niskie, mogło by bardziej "drapać". [3]
      Opakowanie: Ładna kremowa puszka ( butelkowego w Krakowie nie spotkałem ), wszystkie najważniejsze informacje podane, łącznie z ekstraktem. [4.5]
      Uwagi: Godne polecenia, zdecydowanie lepsze od Gronia.

Moja ocena: [3.775]
      Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
      Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• toto
        • 2006.12
        • 949

Ocena z ARTomatu

Kolor: żółtozłoty, klarowny [4]
        Piana: dość obfita, ale szybko tworzą się wielkie bąble i opada, słabo oblepiając szkło [2]
        Zapach: z początku słabo wyczuwalny, lekko słodowy, po chwili ujawnia się zapach moczu [1.5]
        Smak: słodko-kwaśny, przeciętny. Na pierwszym planie zdecydowana słodycz (mało słodowa), w tle kwaskowość. W sumie trochę orzeźwiające, ale za słodkie. Goryczka niewyczuwalna. [2.5]
        Wysycenie: duże, szczególnie wizualnie (cały czas mnóstwo bąbelków). Nie osiada na żołądku. [4.5]
        Opakowanie: butelka SAB Miller, złota etykieta z czerwonym paskiem, czyjś podpis zakryty napisem Piwo Jasne. Kapsel dedykowany piwu. Brak składu, jest ekstrakt, adres poznański, choć na ecie napis Tyskie Browary Książęce i dziwaczne logo z literami TBK. [3.5]
        Uwagi: Trwałość do 24.04.2010. Co najwyżej dolne strefy stanów średnich. Jak na jasnego lagera zaskakująco słodkie.

Moja ocena: [2.325]

Comment

• StAnger
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.03
          • 17

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jedyny element piwa zasługujący na 5... Koncernówy dokładnie wiedzą jak ucieszyć oko przeciętnego Polaka. Złota, bardzo klarowna barwa. [5]
          Piana: Dość wysoka, ale w bardzo szybko opada. Dość nijaka. [3.5]
          Zapach: Czuć słód i chmiel, nic nadzwyczajnego. [2.5]
          Smak: Smak trochę lepszy niż przeciętne koncernowe piwo. Czuć słód jęczmienny i bardzo delikatną chmielową goryczkę, dość nijaki, lekko słodkawy. [3.5]
          Wysycenie: Trochę słabe, pod koniec prawie go nie ma. [4]
          Opakowanie: Klasyczna butelka z kompanii piwowarskiej, dość przeciętna etykieta, nic nadzwyczajnego. są podane wszystkie informacje. [3]
          Uwagi:

Moja ocena: [3.225]

Comment

• Mario_Lopez
            • 2009.08
            • 991

Podczas dzisiejszych porannych zakupów coś mnie naszło i zakupiłem 2 sztuki Książecego w butelce rzecz jasna (ostatnim razem nie mogłem go nigdzie w takiej postać dostać). Pierwsze łyki wykręciły mi twarz od niesłychanej goryczy, nie wiem może po raz kolejny trafiłem na jakąś trefną partię, albo może w kerfurze nie potrafią przechowywać piwa, w każdym razie podczas ostatniej konsumpcji kilka miesięcy temu smakowało mi o niebo lepiej.
            Last edited by Mario_Lopez; 2010-03-24, 09:44.
            Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
            Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• Samoglow
              • 2007.07
              • 606

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowy, klarowny. Mógłby być ciemniejszy. [4]
              Piana: Dość dziurawa, po kilku minutach zostaje mały wianuszek. [3.5]
              Zapach: Ostry, ale w miarę przyjemny - słodowo - chmielowy. [3.5]
              Smak: Całkiem przyzwoity lagerek, wg mnie lepszy od tych potwornie wodnistych Groni. Pozostawia przyjemny posmak, ale także lekką naleciałość (kukurydza?). Piwo dość pospolite, ale pije się bez większego przymusu. [3.5]
              Wysycenie: Wysokie, momentami nadto. [4.5]
              Opakowanie: Eleganckie, proste. Podany ekstrakt. Brak składu. [4.5]
              Uwagi:

Moja ocena: [3.625]

Comment

• Gringo
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2007.07
                • 2162

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnosłomkowy, klarowny, ładny. [4.5]
                Piana: Na początku obfita, średnioziarnista i gdyby się taka utrzymywała byłoby pięknie, niestety po minucie z piany pozostał 3 mm kożuszek a po 3 minutach tylko "wysepki" kożuszka na zwierciadle piwa. [2.5]
                Zapach: Słabo wyczuwalny, jak już dogłębnie wsadziłem nos w kufel duet słód + chmiel, żadnych rewelacji [2.5]
                Smak: słodowo chmielowy, końcówka długa goryczka, niestety jakiś posmak metalowy mi się wcina. [3.5]
                Wysycenie: Trochę za małe. [3.5]
                Opakowanie: Najmocniejszy punkt. Klasyka bez zbędnych dodatków. Wszystkie informacje, kapsel dedykowany piwu. [5]
                Uwagi: Zawsze wybierałem tą alternatywę od Gronia ale chyba coś się popsuło w Książęcym w porównaniu do 2-3 lat wstecz.

Moja ocena: [3.175]

Comment

• Pogoniarz
                  † 1971-2015 Piwosz w Raju
                  • 2003.02
                  • 7971

Zakupione w monopolu 24 h, jakaś inna etykieta(może dawno nie widziałem zmian szaty, podana zawartość ekstraktu )
                  Uderzenie sympatyczne, konkretna goryczka, niezła piana, ale za dużo "bąbelków" i piana znika szybciutko.Zapach chmielowo-metaliczny.
                  Niestety z każdym łykiem czuję nijakość, po takim miłym starcie.
                  Czy ja wiem , czy do powtórki...

Prawie jak Piwo
                  SZCZECIN

Comment

• lzkamil
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.01
                    • 3611

Ocena z ARTomatu

Kolor: złocisty [5]
                    Piana: po nalaniu z góry bardzo wysoka, całkiem trwała [4]
                    Zapach: chmielowo-słodowy, niezbyt intensywny, nic szczególnego ale bez żadnych nieprzyjemnych cech [3]
                    Smak: bardziej słodowy niż goryczkowy, bez fajerwerków ale całkiem wypijalny i treściwy [3.5]
                    Wysycenie: umiarkowane [5]
                    Opakowanie: fajna grafika, taka sama jaką pamiętam sprzed paru lat, podany ekstrakt, ogromny minus za podanie KP w Poznaniu jako producenta [3]
                    Uwagi:

Moja ocena: [3.5]
                    Lepszy jabol pod okapem
                    niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• dlugas
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.04
                      • 4014

Mi się wydaje że poprzednia wersja tego Tyskiego była o niebo lepsza i wyraźniejsza. Czuć było wyraźną gorycz. Po zmianie etykiety teraz książęce smakuje jak kiedyś TYSKIE GRONIE, a obecne gronie smakuje po prostu gorzej.

Ale i tak lubię sięgać po KSIĄŻĘCE
                      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Jack75g
                        • 2009.02
                        • 555

Przez całą dekadę lat 90 Książęce było w trójce moich ulubionych piw butelkowych. Ostatnie wypiłem bodajże w 2005 roku.
                        Po wczorajszej degustacji przeżyłem szok.
                        Tragiczny posmak, brak goryczki, śmierdziało napojem dla żulerki. Nigdy więcej, szkoda własnego zdrowia i kasy na coś tak zepsutego.
                        Kto piwa nie pije ani nie smakuje, ten już jest wariat albo zwariuje.

Wódeczka? Nie dziękuję, żony i piwa nie zdradzam ...

Comment

• Turing
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.07
                          • 15

Ocena z ARTomatu

Kolor: Klarowny, złocisty. [5]
                          Piana: Praktycznie zerowa. Tyle w co nagazowanym kolorowym napoju, jest tylko szszszszszsz i koniec piany. [1]
                          Zapach: Lekko słodowy, brak innych zapachów [3]
                          Smak: Piwo z gwoździa, wyraźny smak alkoholu, posmak kwaśno-metaliczny, wyczuwalny słód i goryczka, która jest bardzo jednowymiarowa i szybko znika. Nie idzie tego wypić. [2]
                          Wysycenie: Nasycenie jest a jakże. a rodzaj nasycenia zdradza piana. Podobnie jak w wodach gazowanych gaz utrzymuje się w piwie pomimo braku bąbelków i uwalniany jest dopiero w przełyku i żołądku. Najgorszy rodzaj nagazowania jaki znam. [1]
                          Opakowanie: Etykieta ładna i zachęcająca. No i to "książece" robi robotę, człowiek myśli, że za złotą etykietą kryje się załoty i boski trunek a tu klapa. [4]
                          Uwagi: Najgorsze piwo jakie ostatnio piłem, chyba nawet gorsze od Żywca. Odradzam, lepiej walnąć 0,5 mineralnej, będzie zdrowiej, smaczniej i taniej.

Moja ocena: [2.45]

Comment

• Arecki71
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.05
                            • 37

Ostatnio piłem Tyskie chociaż odsunąłem się już od koncernówek dobry czas temu. Nie mogłem dopić, odbijało mi się jakimś syfem.
                            Powiem tak: Tyskie smakowało mi tylko raz jak degustowałem je nie dawno w Browarach Tyskich. Podejrzewam że dają tam do degustacji zwiedzającym jakąś może eksportową wersję piwa a w naszych sklepach mamy to co mamy czyli piwo "nie piwo".
                            Last edited by Arecki71; 2011-09-16, 12:22.

Comment

• makabreska
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.02
                              • 4

Kolor: Lekko ciemniejsze od Gronie, bursztynowe [4.5]
                              Piana: Nietrwała [3]
                              Zapach: Niestety (stety!) mój ulubiony, goryczkowy, delikatnie chmielowy, charakterystyczna "słodowość"... [5]
                              Smak: Lekka gorycz, chmielowy, dużo lepszy niż Gronie [4.5]
                              Wysycenie: Przeciętne (nadal lepsze niż w Gronie) [3.5]
                              Opakowanie: Jestem minimalistą więc etykieta przypadła mi do gustu. Kolor etykiety nie wyróżnia się z tłumu lecz ma w sobie "to coś". [5]
                              Uwagi: Oczywiście przyrównując do Gronie jest zdecydowanie lepsze. Na Śląsku w prawie każdym sklepie z piwem. Biorąc pod uwagę nieznacznie wyższą cenę od Gronie (~30gr różnicy) zdecydowanie wolę Książęce.

Moja ocena: [4.25]
                              Last edited by makabreska; 2011-12-03, 21:02.

Comment

• Kwadri
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2009.10
                                • 1216

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, klarowny. Nieco za jasny jak na 12-stkę. [4]
                                Piana: Drobna, średniowysoka. Szybko opada do niepełnej warstwy. Po kilku minutach brak. [3]
                                Zapach: Całkiem przyjemny, raczej słodowy, ale w tle delikatnie czuć chmiel. [4]
                                Smak: Nieco wodnisty początek, mało słodowych akcentów, lekka kwaskowość. Powoli dociera całkiem mocna goryczka i dominuje, ale zostawia nieco syntetyczny finisz. Poprawny koncerniak. [3.5]
                                Wysycenie: Średniowysokie. [4.5]
                                Opakowanie: Etykieta w złoto-czerwonych barwach, niewiele zmieniła się od fotki sprzed kilku lat. Dedykowany kapsel, parametry podane na kontrze. [4.5]
                                Uwagi: Z datą do 03.05.12.

Moja ocena: [3.75]

Comment

Przetwarzanie...
                                X