Jędrzejów, Rybnicki Złoty

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iommi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.07
    • 1522

Jędrzejów, Rybnicki Złoty

Czwarty Rybnicki (obok Fulla, Mocnego i Portera) w portfelu piw z Jędrzejowa. I nie licząc oczywiście Portera, najlepszy produkt z tej gamy. Cena ok. 1,80 zł, butelka półlitrowa, etykieta tradycyjnie rybnicka ze złotym podlewem. Alkohol - 5,2 proc, ekstrakt nieznany oczywiście... Obstawiałbym jednak, że to "jedenastka".
    Barwa głęboka, herbaciana (złoto to to nie jest). Piana gęsta, trzyma się solidnie do samego końca w postaci kożuszka. Zapach słodowy, w smaku mocno goryczkowe (po wyjęciu z lodówki), w miarę ogrzewania coraz więcej słodowych nut. Treściwe, zdecydowanie bardziej treściwe niż jego teoretycznie bardziej ekstraktywny brat, czyli Full.
    Dosyć smaczne, solidna czwórka z minusem. Minus za brak polotu, bo to nic innego jak kolejny pils na rynku.
  • iommi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.07
    • 1522

W Złotym zaszła zmiana – zdecydowanie mniej goryczkowe, więcej słodowych, a nawet owocowych ( ) akcentów. Niestety w ostatnich warkach zdecydowanie skapcaniało nasycenie tego piwa i spadła trwałość piany.
    Wciąż trzyma jednak poziom. Dostępne też na promocyjnych zasadach w małych spożywczakach Rybnika - kupujesz cztery, piąte gratis. Cena jednostkowa: ok. 1,90 zł.

Comment

Related Topics

Collapse

• Javox
      Jędrzejów, Argus Lager
      Javox
      Kod LB (Jędrzejów)

Zawartość alko 6.0%

Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
      Lacing - coś było.
      Gaz - średni.
      Barwa - złoto.
      Aromat - prawie nic, chyba mini zbożowość.
      Smak - słodkawe, płone, płaskie, wodnista gorzkawa...
      2024-07-31, 16:29
    • AaLeX
      Jędrzejów, Argus Mocne
      AaLeX
      Zobaczyłem u jednego klienta Lidla cały wózek tego piwa. Kod LB - Jędrzejów, myślę sobie, nie lubie mocnych ale spróbuję. Powiem tak - paskudztwo. Smakuje, jakby ktoś wódki do tego dolał. Piana o dziwo obfita, musiałem kilka razy dolewać, kolor złoty, dość jasny, jak na zawartość...
      2023-12-30, 13:51
    • darekd
      Lupulus, Jolly Poupée
      darekd
      Znany w Polsce browar z walońskiej prowincji Luxembourg nieopodal granicy z Luksemburgiem.

Na ecie info: "modern red beer", chmiel Styrian Golding, zaw. alk. bardzo dokładnie podana: 6,671%

https://lupulus.be/biere/jolly-poupee-33cl

Aromat - na początku...
      2024-12-22, 22:43
    • Grbuy
      Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
      Grbuy
      Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
      2023-11-30, 20:57
    • darekd
      The Musketeers, Troubadour Westkust
      darekd
      To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-westkust

Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...
      2024-11-24, 02:06
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...