jest w Gdańsku w delikatesach Smak, data ważności do 1 kwietnia, cena 2,50. W Krakowie jest w knajpie omerta na kazimierzu.
Fortuna, Komes Porter
Collapse
X
-
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
Obiecuję poprawę na przyszłość. Może chociaż niektóre IMO zastąpię IMHO.
Comment
-
Po zejściu partii ważnej do 30.11.2007 pojawiła się ta z datą majową. Chyba, że 3 warka z datą do 1.04.08 pojechała w całości gdzieś w Polskę, a ta 'majowa' jest już 4
No i ta cena 2,50Chyba, że coś się koledze pomyliło
„Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!Comment
-
-
Z tego co się orientuję to 3 warka ma termin do 22 maja. Nie widziałem w Gnieźnie i okolicach Komesa z datą do 1 kwietnia.
Po zejściu partii ważnej do 30.11.2007 pojawiła się ta z datą majową. Chyba, że 3 warka z datą do 1.04.08 pojechała w całości gdzieś w Polskę, a ta 'majowa' jest już 4
No i ta cena 2,50Chyba, że coś się koledze pomyliło
Co zrobiło?Kolego abernacka - wstyd!
Comment
-
Nie pomyliło, bo to promocja była - termin się zbliżał.
I akcja się udała - nic się nie zmarnowało tudzież nie musiało być wypite przez właściciela
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
jak dla mnie - szczytowo plasujacy sie porter (piłem ich sporo), super piwkoPijast Piwodziej :DComment
-
Piwo z datą BBE 2008/05/22.
Chlapnęło się za dużo aromatu kawowego - nieodparte wrażenie, że piwo jest aromatyzowane. To nie dziwi, bo Fortuna od dawna flirtuje z aromatami (Czarne).
Dziwić może jedynie twierdzenie, że "warzone zgodnie z prawem czystości z 1516 roku", bo prawo to nie dopuszcza stosowania aromatów, ani budowania barwy karmelem E150.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
żadnych pozytywów na dziś?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Piwo z datą BBE 2008/05/22.
Chlapnęło się za dużo aromatu kawowego - nieodparte wrażenie, że piwo jest aromatyzowane. To nie dziwi, bo Fortuna od dawna flirtuje z aromatami (Czarne).
Dziwić może jedynie twierdzenie, że "warzone zgodnie z prawem czystości z 1516 roku", bo prawo to nie dopuszcza stosowania aromatów, ani budowania barwy karmelem E150.Comment
-
Nie wiem jak jest w Komesie. Wiem natomiast, że prędzej znajdziemy deklarację o faktycznym użyciu E150 na etykiecie piwa koncernowego niźli piwa z małego browaru.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Taką informację podaje Krajan na swoim porterze. Na Komesie takiej informacji nie ma, więc po prostu byłem ciekaw czy są jakieś inne przesłanki za tym przemawiające.Comment
-
) o barwniku ani słowa.
Moje przesłanki: nienaturalnie intensywna "kawowość" Komesa, przy braku innych elementów smakowych wynikających z użycia słodów palonych. Stąd przypuszczenie o użyciu z jednej strony aromatu, z drugiej zaś barwnika. Ale nie wykluczam, że barwę zapewnił ciemny słód karmelowy.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny brąz, prawie czarny. Pod światło przebija się wiśniowy kolor. Jeden z ciemniejszych Porterów. [4.5]
Piana: Przez moment istniał tylko cienki kożuch koloru beżowego. Szybko zredukował się do resztek. Do końca dotrwały jedynie śladowe ilości. [2.5]
Zapach: Dość mocny piękny porterowy aromat. Ciemne słody, karmel, lekka paloność, leciutka słodycz. Bardzo miły zapach. [4.5]
Smak: Na pierwszym planie ciemne słody, trochę karmelu, palone nuty. Później palona goryczka i pewna ostrość. Całość leciutko słodka. Procentów w ogóle nie czuć. Jedynie brak mi troszkę więcej oleistości. Jak Dla mnie jeden z najlepszych Porterów i chyba nie odbiega od kanonu (tak jak Krajan i BOSS). Pyszne piwo. [4.5]
Wysycenie: Trochę zbyt mocne. Na początku zakłóca kosztowanie. Później, po wygazowaniu się, jest lepiej. [3.5]
Opakowanie: Opakowanie ładne, skromne i z klasą. Pasuje do stylu piwa. Do tego kapsel firmowy i zawartość ekstraktu podana. Jedyny mankament to dość częste problemy ze starannością naklejenia etykiet. [4.5]
Uwagi: Mimo, że Miłosław jest nowicjuszem w segmencie Porterów, od razu uwarzył takie cudo. Dla mnie z pewnością jedno z najlepszych polskich piw (cała ocena odnosi się do I warki, późniejsza już taka idealna nie była, troszkę zbyt „gładka” jak dla mnie).
Moja ocena: [4.25]To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, CiechanówComment