Z tego co mi wiadomo jest warzony sezonowo, więc niedługo powinien się pojawić...
Fortuna, Komes Porter
Collapse
X
-
Warka 22.12.12. utwierdza mnie w przekonaniu że to mój ulubiony porter (a konkurencję było nie było miał, pity na przemian z warnijskim, black bossem, witnickim, ciechanami; 18, 22, grudniowym, żywieckim, amberem i łódzkim- oczywiście w przeciągu kilku dni w doborowym towarzystwie ). W ramach wymiany trafia do "kartonu dziękczynnego" który jedzie do Belgii chwalić nasze, i ma przyczynić się do zapełnienia mojej skromnej piwnicy ichniejszymi rewelacjami
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Nieprzenikniony ciemny brąz, tajemniczo połyskujący rubinowo-miedzianymi smaczkami. [5]
Piana: Bardzo gęsta, zwarta, mięsista, jak w cappuccino. Beżowa. Dość długo opada z grubej czapy i zostaje zwartym kożuchem na powierzchni do końca. [4.5]
Zapach: Na pierwszym planie wyrazisty kawowy. Potem karmel i nieco słodów. Bardzo przyjemny. [4.5]
Smak: Pełny, karmelowy. Rozwija się w gorzką czekoladę i palone ziarno kawy. Goryczka silniej zaznacza się na finiszu. Oczywiście są wyraźne posmaki alkoholowe, może nieco zbyt wyraźne. Ogólnie sprawia jednak dobre wrażenie. [4]
Wysycenie: Odrobinę zbyt wysokie. Jednak mieszczące się w normach stylu. [4]
Opakowanie: Graficznie i kolorystycznie przemyślane - czerń, srebro i biel. Duży plus za pełny skład i ekstrakt. Minus za bajkę na kontrze. Trochę mi się też nie podoba i według mnie nie pasuje wykorzystanie średniowiecznego piastowskiego orła. Kapsel firmowy. [4]
Uwagi: Doskonale się prezentuje w szklance. Całkiem dobrze opakowane. Udany porter. Dobre piwo na zimne dni. Do tego o słusznym woltażu.
Chyba najlepszy obecnie produkt Fortuny.
Moja ocena: [4.275]Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, pod światło brązowe prześwity. [5]
Piana: Gęsta i drobna, musiałem nalewać na trzy razy. Długo trzyma i delikatnie brudzi szkło. [5]
Zapach: Delikatny, kawowy. [4]
Smak: Bardzo zrównoważony pomiędzy słodyczą, a wytrawnością. Obecne w zapachu nuty kawowe spotykają się z nutami czekoladowymi i karmelowymi. Alkohol niewyczuwalny. [4.5]
Wysycenie: Nie za wysokie, co powoduje, że piwo sprawia wrażenie aksamitnego. [5]
Opakowanie: Klasyczne i eleganckie. [4]
Uwagi: Bardzo smaczny porter i chyba rzeczywiście najlepsze piwo z Fortuny.
Moja ocena: [4.4]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: brunatno-czarny, nieprześwitujący [5]
Piana: wysoka, brązowo-beżowa, średnio gęsta, troszkę dziurawa, średni czas opadania, zostawia przyjemne osady [3.5]
Zapach: palony, mocne nuty kawowe, lekkie nuty karmelowe, wyczuwalne delikatne nutki winne [4.5]
Smak: palony, cierpki, mocno kawowy, w tle lekko słodkawy, karmelowy, miejscami cierpki lekko, wyczuwalna także delikatna goryczka oraz delikatny alkohol [4.5]
Wysycenie: średnie, odpowiednie [4.5]
Opakowanie: czarno-srebrna etykieta, troszkę nie za bogata graficznie, ale bardzo gustowna i pasująca do tego piwa, na kontrze wszystkie najważniejsze dane, a nawet info o prawie czystości sprzed pięciuset lat, w co nie wierzę za bardzo + typowy fortunowy kapsel [4]
Uwagi: Naprawdę bardzo przyjemny porter:-)
Moja ocena: [4.4]
Comment
-
-
Po ile taki zestaw z monitorem?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziMonitor był w gratisie, jak to się teraz nowo-mówi .
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, mocno prześwitujący pod światłem żarówy, daje wówczas wyraźne rubinowe przebłyski. [4]
Piana: Niewysoka, średniopęcherzykowa. Przy nalewaniu max 2cm, później dosyć trwały kożuszek, który dziurawi się przy końcu picia. Osadu zostawia niewiele. [4]
Zapach: Niezbyt silny, typowo porterowy. Przede wszystkim palone ziarna, do tego akcenty alkoholowe, ale rzadko. [4]
Smak: Bardzo wytrawny. Spod silnej goryczy wydobywa się ciemna czekolada oraz kawa. Momentami pojawiają się smaki winne. Posmak czarnej kawy, czasami przywodzi na myśl kwas chlebowy. Ale mimo wysokiego ekstraktu jest nieszczególnie treściwe. [4]
Wysycenie: Początek zdecydowanie za silny, później się stabilizuje. [3]
Opakowanie: Etykieta czarna, dosyć ascetyczna zarówno jeśli chodzi o wzór, jak i dobór barw. Niewiele takich w Polsce. Świetnie pasuje do tego piwa. Podany komplet informacji, kapsel firmowy. [5]
Uwagi: Jest dobrze, ale klaskać nie będę.
Moja ocena: [4]
Comment
-
-
Wczoraj, jakoś-tak naszło mnie na "przeterminowane" portery.
Między nimi znalazł się "Komes" z datą wrześniową 2009. Uuuuch..., dobry był, wyważony, delikatnie popiołowy, nie za słodki (w odróżnieniu od GIP-a).
W sklepach jakoś dawno go nie widziałem, mam nadzieję, że w ramach "premiumizacji" browaru nie wypadł im z grafiku...? Ktoś coś wie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedziCzym przejawia się smak popiołowy?
Wiem, że przy opisach choćby whisky słodowych z Islay często pojawia się w opisach aromat popiołowy, w sumie w takim Ardbegu da się to wyczuć, nie wiem, jak z tym w piwach.Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
Comment
-
-
Pojawia się w sklepach raz w roku, zwykle około połowy grudnia. Ubiegłoroczny był fantastyczny, aż żałuję, że nie zrobiłem zapasu.
Comment
-
Comment