EDI, Wschowskie Niefiltrowane

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

    EDI, Wschowskie Niefiltrowane

    Piana w piwie nalanym do kubka w browarze utrzymywała się dłużej niż piwo uchowało się w kubku.
    Kolor jasny, lekko mętne.
    Zapach chmielowy, w tle coś jakby miód.
    W smaku intensywna goryczka połączona z delikatną kwaskowatością. Wyraźnie treściwe, czyli nie ma to nic z nachmielonej wody, jednak posmaków słodowych nie zauważam.
    Ocena ogólna: 5+
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
  • dzidek1960
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 1548

    #2
    Na razie nie opisuję tego piwa bo dopiero dzisiaj je kupiłem a na pierwszy ogień poszło do picia ciemne, moje ulubione.
    Chcę tylko trochę sprostować informację co do tego iż jest to piwo niefiltrowane.
    Z dzisiejszej rozmowy z Panem Wilkiem dowiedziałem się, że piwo jest lekko filtrowane, tylko tak aby usunąć drożdże. Ze względu na niepełną filtrację piwo jest lekko mętne i dlatego klienci, którzy się pytają dlaczego piwo jest takie dostają odpowiedź - niefiltrowane.
    Niemniej wg. mnie to piwo można traktować jako niefiltrowane, wszak częściowo tak jest.
    Jeszcze jedno, cena w browarze 3,50 za litr.
    "Ma jednak kraj polski napój warzony
    z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
    piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
    do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
    mieszkańców, lecz i cudzoziemców
    wybornym smakiem"
    Jan Długosz, Historie Piwne
    Moja strona www w początkowym okresie budowy

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidek1960 Wyświetlenie odpowiedzi
      Na razie nie opisuję tego piwa bo dopiero dzisiaj je kupiłem a na pierwszy ogień poszło do picia ciemne, moje ulubione.
      Chcę tylko trochę sprostować informację co do tego iż jest to piwo niefiltrowane.
      Z dzisiejszej rozmowy z Panem Wilkiem dowiedziałem się, że piwo jest lekko filtrowane, tylko tak aby usunąć drożdże. Ze względu na niepełną filtrację piwo jest lekko mętne i dlatego klienci, którzy się pytają dlaczego piwo jest takie dostają odpowiedź - niefiltrowane.
      Niemniej wg. mnie to piwo można traktować jako niefiltrowane, wszak częściowo tak jest.
      Jeszcze jedno, cena w browarze 3,50 za litr.
      Może jest to piwo nieklarowane.

      Comment

      • dzidek1960
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 1548

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
        Może jest to piwo nieklarowane.
        Nie uważałbym tego za nieklarowane. Ono jest lekko odfiltrowane, tylko tyle aby usunąć drożdże. W końcu piwo z drożdżami nie może za długo czekać na sprzedaż bo się popsuje. Właściciel musi dbać nie tylko o nasze kubki smakowe ale także o wynik finansowy. Jeżeli się popsuje to pozostanie wylanie a to są straty, bardzo dotkliwe straty dla tak małego browaru.
        Last edited by dzidek1960; 2007-05-03, 19:58.
        "Ma jednak kraj polski napój warzony
        z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
        piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
        do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
        mieszkańców, lecz i cudzoziemców
        wybornym smakiem"
        Jan Długosz, Historie Piwne
        Moja strona www w początkowym okresie budowy

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10782

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidek1960 Wyświetlenie odpowiedzi
          W końcu piwo z drożdżami nie może za długo czekać na sprzedaż bo się popsuje. .
          ja swojego co prawda nie mam na sprzedaż, ale z drożdżami niektóre stoją juz 3 lata i się nie psują
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • woosaa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.07
            • 1554

            #6
            Ocena z ARTomatu

            Kolor: trochę jasnozłocisty,niezbyt klarowne ale to chyba normalne przy niefiltrowanym [4.5]
            Piana: bardzo ładna śnieżna,puszysta,trochę za szybko znikała [4.5]
            Zapach: rześki chmielowy z ładnymi dodatkami jakby owocowymi [5]
            Smak: z początku,po pierwszym łyku przypomniało mi się pszeniczne z Reginy,lecz potem to już inny smak,dobry goryczkowy z słabą nutą słodową.Smak bardzo treściwy [5]
            Wysycenie: w sam raz,zwłaszcza w ustach [5]
            Opakowanie: pet firmowy 3 litrowy przeżroczysty z skromną etykietą [3.5]
            Uwagi: podana cena to za 3litry,ja wypiłem 1.5 .Kupione w ostatniej chwili rano po 4 dzwonkach!!! a spożyte wieczorem.POLECAM.PZDR

            Moja ocena: [4.85]
            mb WOS

            Comment

            • jerzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 4707

              #7
              Ocena z ARTomatu

              Kolor: Kolor jasny, lekko mętne - zgodnie z nazwą takie być powinno. [5]
              Piana: Piana w piwie nalanym do kubka w browarze utrzymywała się dłużej niż piwo uchowało się w kubku. [5]
              Zapach: Zapach chmielowy, w tle coś jakby miód. [5]
              Smak: W smaku intensywna goryczka połączona z delikatną kwaskowatością. Wyraźnie treściwe, czyli nie ma to nic z nachmielonej wody, jednak posmaków słodowych nie zauważam - za to obniżam ocenę o pół punkta. [4.5]
              Wysycenie: Mogło by być trochę większe, szczególnie że poza browarem można je wypić jedynie z dużych, odgazowywujących PETów. [4]
              Opakowanie: piłem prosto z tanka, więc ocena nie może być inna niż 5. [5]
              Uwagi:

              Moja ocena: [4.75]
              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Właśnie popijam Edzia ze świeżej dostawy - Marcin_wc, dzięki

                No pycha. Uwielbiam takie piwo.
                Poziom w EDIm zdecydowanie się wyrównał i piwo to jest bardzo podobne do pitego ostatnio (ładnych parę miechów temu).
                Smakowo jak dla mnie jest idealne: mocno nachmielone, a jednocześnie posmaczki owocowe, jak w górnej fermentacji.
                Treściwe, a jednocześnie orzeźwiające.
                Zapach lekko drożdżowy, jak w domowych piwach, tych dobrych oczywiście
                Nagazowanie nie za mocne, takie jak lubię.
                Piany nie oceniam, bo w końcu w pecie wytrzęsione podróżą autem.

                Jedyne takie piwo na polskim rynku, cieszę się, że browar tak dobrze sobie radzi

                Zdrowie wytwórców
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • mjp
                  † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                  • 2004.02
                  • 954

                  #9
                  Wczoraj, dzięki uprzejmości Marcina i ja dostałem 3 litrowego peta Ediego. Oceniać fachowo sie nie podejmuję, ale jedno mnie w smaku tego piwa uderzyło. Taki dziwny, lekko goryczkowy, lekko "acetonowy" posmak. Czytając powyższe opisy dochodzę do wniosku, że tak ma być. Co więcej, że tak jest dobrze! I pomyśleć, że jak u mnie w domowym się taki posmak pojawia, to myślałem, że mi się piwo popsuło i starałem się nim nikogo nie częstować....
                  Maciek
                  Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    a koledze ostatnio rozerwało PETa w samochodzie, zostawił na noc, rano wrócił a tu tragedia. Drożdżaki jeszcze mocno pracowały
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjp Wyświetlenie odpowiedzi
                      Oceniać fachowo sie nie podejmuję, ale jedno mnie w smaku tego piwa uderzyło. Taki dziwny, lekko goryczkowy, lekko "acetonowy" posmak.
                      Bo może Ty wszędzie czujesz aceton

                      Może też tak być, że ja mam mniej wyczulone receptory na ten zapach, choć raczej do tej pory tam gdzie był, to go zawsze czułam
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        a koledze ostatnio rozerwało PETa w samochodzie, zostawił na noc, rano wrócił a tu tragedia. Drożdżaki jeszcze mocno pracowały
                        Taaaa, nawet wiem, który to kolega
                        No, ale wyedukowałeś piwnie niektórych, w poniedziałek mi kopara opadła jak mi koleżanka A. powiedziała, że kupili piwo w browarze EDI
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          hahaha, staram się pojętni z nich uczniowie

                          Jeszcze tylko przekonam ze dwie knajpy żeby sprowadzali dobre piwo, i będzie fajnie
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            #14
                            Ocena z ARTomatu

                            Kolor: Nieprzejrzyste złoto. [5]
                            Piana: Gruby kożuch, który trwa do samego końca. Przerósł moje najśmielsze oczekiwania ! [5]
                            Zapach: Niezbyt przyjemny - kwaskowy z chmielem w tle. [3]
                            Smak: Orzeźwiający, słodowy z lekką kwasowością. Piwo odrobinę cierpkie i gorzkie od chmielu. Bardzo pożywne. [4]
                            Wysycenie: Żywe i nie przesadzone. Drożdże wiedzą, co robią [5]
                            Opakowanie: Niewyszukana etykieta pełna informacji - dowód miłości Pana Edwarda do piwa [5]
                            Uwagi:

                            Moja ocena: [3.9]

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X