Kasztelan, Niepasteryzowane

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    #46
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Złoty, klarowny. [4.5]
    Piana: Nawet bezpośrednio po nalaniu nie zaskakuje obfitością. Dość szybko zanika do mniej niż milimetrowej warstewki. [3]
    Zapach: Nie wyczułem żadnych akcentów charakterystycznych dla piw niepasteryzowanych. W ogóle to piwo ma słabo wyczuwalny zapach. [3]
    Smak: Gdzieś w tle wyczuwa się ten intrygujący posmak niepasteryzowanego ale to zbyt mało. Generalnie jest typowo jak dla koncernówki: uśredniony smak z charakterystycznym kwaskiem. Spodziewałem się czegoś więcej. [3.5]
    Wysycenie: Zdecydowanie zbyt małe. Pod koniec pokala 0,3 piwo smakowało jak zlewka. [3]
    Opakowanie: Dobrze zaznaczone informacje o tym, że piwo jest niepasteryzowane. Oprócz tego przeciętnie. [4]
    Uwagi: Piwo jest przyzwoite ale niepasteryzowane z małych browarów potrafią zapewnić więcej doznań smakowych niż ta sterylna koncernówka.

    Moja ocena: [3.325]
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

    Comment

    • marco
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.04
      • 100

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedzi
      Jedyny mankament - sklep jest na zamkniętym osiedlu, więc niedostępny dla zwykłego śmiertelnika. My mieliśmy szczęście, że ktoś niedokładnie zamknął furtkę prowadzącą do osiedla i dostaliśmy się do tego Eldorado
      Kolego Ironie, na osiedle można zawsze wejść bezkarnie główną bramą .

      Comment

      • Małażonka
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 4602

        #48
        Trzeba ją jednak najpierw znaleźć... Nam się nie udało

        Comment

        • marco
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.04
          • 100

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka Wyświetlenie odpowiedzi
          Trzeba ją jednak najpierw znaleźć... Nam się nie udało
          Spieszę poinformować gdzie się owa brama znajduje . Jadąc ul. Pełczyńskiego od Lazurowej mijacie po lewej stronie jakąś zamkniętą fabrykę, po której zaczyna się osiedle i brama wjazdowa.

          Comment

          • Budvar
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.09
            • 265

            #50
            Ocena z ARTomatu

            Kolor: słomkowo-złoty, klarowne [3.5]
            Piana: niestety nie dorównuje pozostałym parametrom piwa - od początku niemal nie istnieje [1.5]
            Zapach: słodowo-chmielowy, przyjemny i zachęcający, choć mógłby być bardziej intensywny [4]
            Smak: świeży, harmonijny i zrównoważony, z wyraźną goryczką (nie zgadzam się, że zbyt wyraźną), pije się wyśmienicie [4]
            Wysycenie: w normie [3.5]
            Opakowanie: trudno się do czegokolwiek przyczepić - etykieta estetyczna i dopracowana, choć z pewnością mało oryginalna [4.5]
            Uwagi:

            Moja ocena: [3.725]

            Comment

            • bogdan001
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.11
              • 27

              #51
              W Lublinie już piłem. Jak na piwo z koncernu to nawet smakowało

              Comment

              • Aleksander86
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2007.07
                • 1

                #52
                błąd w Logowaniu, chciałem napisać że piwo kasztelan jest w sklepie pani Jola w Wawie, choć przejrzałem komentarze, i okazało się że jest już wpis, z góry przepraszam. Fajna strona, bardzo dobre opisy piwa... . Pozdrawiam.

                Comment

                • Lacriferno
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.07
                  • 783

                  #53
                  Ocena z ARTomatu

                  Kolor: Intensywne złoto. Klarowne. [5]
                  Piana: Mistrzostwo świata to nie jest, ale z początku pojawia się spora biała czapa, która jednak nie trzyma się długo. Do końca pozostaje delikatny kożuszek osadzający się na ściankach. [4]
                  Zapach: Bardzo przyjemny, słodowy z wyraźnymi akcentami chmielowymi. [4.5]
                  Smak: Treściwy, zdecydowanie słodowy, jednak chmielowość nie pozostaje na drugim planie. Goryczka dość silna, ale przyjemna. W tle delikatny posmak alkoholowy. [4.5]
                  Wysycenie: Gdyby było odrobinkę większe nic by nie zaszkodziło. [4]
                  Opakowanie: Etykieta w 'kasztelańskim' stylu, nic szególnego. Podane parametry piwa, ale producent już z Warszawy. Firmowy kapsel, butelka zwrotna. [4]
                  Uwagi: Można pogratulować CP odwagi za to, że odważyła się wypuścić na rynek niepasteryzowane piwo, i to całkiem dobre. Jak widać, koncerny potrafią warzyć coś więcej, niż gorzkawe wody.

                  Moja ocena: [4.425]

                  Comment

                  • kurczor
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2006.09
                    • 6

                    #54
                    A czy ktoś widział to piwko we Wrocławiu?

                    Comment

                    • Czes
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.06
                      • 752

                      #55
                      We Wrocławiu piwa tego raczej nie uświadczysz, bo ono z założenia jest regionalne.

                      Sierpecki Kasztelan, jak na polskie warunki, miał bardzo lojalnych konsumentów w swojej okolicy, nawet jeszcze w czasach gdy należał do Bittburgera. Piwo rzeczywiście się wyróżniało i miało na Mazowszu licznych swoich zwolenników!
                      Akcja z niepasteryzowanym jest chyba pomysłem na ich odzyskanie. Niewątpliwie godnym najwyższego uznania, ale...
                      przejeżdżałem w sobotę przez Żuromin i wpadłem do sklepu z myślą o Nim.
                      Było, a jakże, i to już za pół ceny, bo o tydzień przeterminowane!
                      Według sprzedawczyni nie ma dostatecznego zainteresowania piwem i duże części partii wracają do browaru.
                      Mogę powiedzieć, że nawet to przeterminowane (trzymane w sklepowej chłodziarce) było całkiem smaczne, choć przecież bez tych charakterystycznych smaczków z lat 90-tych.

                      Pozostaje mieć nadzieję, że Carlsberg nie zrazi się zbyt szybko do idei promowania niepasteryzowanego Kasztelana!
                      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                      Comment

                      • Lacriferno
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.07
                        • 783

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
                        We Wrocławiu piwa tego raczej nie uświadczysz, bo ono z założenia jest regionalne.
                        W Lublinie można kupić w kilku sklepach, pomimo że to też nie jest region browaru z Sierpca, więc może i we Wrocławiu gdzieniegdzie się pojawi.

                        Comment

                        • falcon
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2004.07
                          • 284

                          #57
                          KASZTELAN NIEPSATERYZOWANY- CZY WARTO...

                          Witam
                          Czekam na opinie ekspertów...
                          Chcę sprowadzić do Białegostoku Kasztelana niepasteryzowanego. Oficjalnie nie jest wogóle przewidziany na nasz rynek . Czy warto starać się innymi ścieżkami . Słyszałem, że jest to podobno najsłabsze piwo niepasteryzowane na rynku...

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19260

                            #58
                            Zaznaczam, że jeszcze nie piłem... ale każdy specjalistyczny sklep powinien mieć w swojej ofercie piwa nietuzinkowe, mało spotykane i zwyczajnie przeciętne. Ilość na półce zależy od zejścia.

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23926

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika falcon Wyświetlenie odpowiedzi
                              Witam
                              Czekam na opinie ekspertów...
                              Chcę sprowadzić do Białegostoku Kasztelana niepasteryzowanego. Oficjalnie nie jest wogóle przewidziany na nasz rynek . Czy warto starać się innymi ścieżkami . Słyszałem, że jest to podobno najsłabsze piwo niepasteryzowane na rynku...
                              W dziale Piwo-Konkretnie - są opisy piw dokonane przez Forumowiczów - czego właściwie trzeba więcej? Jak mniemam masz zamiar zamieszczać co jakiś czas podobne pytania, a wtedy zrobi się tu niezły rozgardiasz. Mam więc prośbę aby zamieszczać ew. wątpliwości w dziale Piwo konkretnie w temacie odpowiednim dla danego piwa.

                              temat zostanie przyłaczony do istniejącego dot. Kasztelana Niepasteryzowanego.
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • zAjkA
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.12
                                • 1089

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika falcon Wyświetlenie odpowiedzi
                                Witam
                                Czekam na opinie ekspertów...
                                Chcę sprowadzić do Białegostoku Kasztelana niepasteryzowanego. Oficjalnie nie jest wogóle przewidziany na nasz rynek . Czy warto starać się innymi ścieżkami . Słyszałem, że jest to podobno najsłabsze piwo niepasteryzowane na rynku...
                                Nie zgodzę się z tym iż jest to najsłabsze piwo niepasteryzowane na rynku. Wcale nie jest gorsze od Ciechana czy Ambera. Przyjemnie byłoby podczas pobytu w Białymstoku uświadczyć Kasztelana tak jak ma to miejsce z niepasteryzowanym Konstancinem którego dziś nabyłem pięć butelek.
                                Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X