Powiem szczerze...nie wiem na jakiej podstawie wnioskujesz ,że to piwo jest na równi smakowo jak inne niepasteryzowane.Dla mnie to piwo to są wyrzucone pieniądze w błoto.Tak jak wersje pasteryzowaną oceniam na 1+/6 to wersje niepast na 2/6.Miałem nie pisać o tym ale widze że są osoby które chwalą to piwo.Skandal max.Poza tym jak na równi można stawiać konstancin niepast i to badziewie z Sierpca........???
Kasztelan, Niepasteryzowane
Collapse
X
-
bardzo proszę zająć się merytorycznym opisywaniem piwa a nie bezproduktywnym licytowaniem co wg kogo jest lepsze czy gorsze od tego Kasztelana.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
PS. Przepraszam za brak merytoryki, ale właśnie wróciłem z urlopu i przeżywam syndrom powrotu do pracyOstatnia zmiana dokonana przez Pinio74; 2007-07-31, 10:39.BIRRARE HUMANUM ESTComment
-
Z dostępnością tego Kasztelana wcale nie jest tak różowo.
Dwa tygodnie temu szukałem go m.in w Ciechanowie i Sierpcu. Niestety, pomimo odwiedzenieu kilku sklepów w tych miastach , oraz kilku wiejskich sklepików ( przy których były szyldy lub parasole Kasztelana) po drodze nie znalazłem wersji niepasteryzowanej. Nie jest wiec tak powszechnie dostępny w swoim rejonie.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty [4.5]
Piana: Wysoka i nawet dość trwała [4]
Zapach: Intrygujący - chleba ze słodu, ale bez chmielu. [4]
Smak: Bardzo gęste jak na 12,5°, zdecydowanie słodowe, goryczka chmielowa pojawia się słabiutko po przełknięciu. Dobre na chłodne jesienne wieczory, ale latem na orzeźwienie to już raczej nie. [4.5]
Wysycenie: Dużo drobnych bąbelków [5]
Opakowanie: Estetyczna etykieta i pełne dane na kontrze. [5]
Uwagi: Widzę, że poprzednicy mieli wyraźnie chmielone piwo. Czyżby zmieniła się receptura? Bo ciężko podejrzewać koncern o sypanie chmielu "na oko"
Dzięki zAjkA za dostawę!
Moja ocena: [4.325]browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: złocisty, klarowny, bez zarzutów [5]
Piana: przy nalewaniu obfira, dorba, nie mogłem do końca sprawzdzić jej trwałości bo nim zdązyła opaść już ja spiłem [5]
Zapach: delikatny ale wyrażny, chmielowy, czyli taki jaki lubię [5]
Smak: jak dla mnie perfekcja, świetnie wyczuwalna goryczka, pełne w smaku, aksamitne, nim się zoeirentowałem już tego piwa nie było [5]
Wysycenie: bez zarzutu [5]
Opakowanie: klasyczny Ksztelan w zielonej tonacji [5]
Uwagi: Wreszcie miałem okazję spróbować tego Kasztelana i musze smaiło napisać że jak dla mnie jest to perfekcyjne piwo, dzis dokupię jeszcze małe co nie co. rzadko stawiam same 5 ale temu produktowi należą się
Moja ocena: [5]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złocisty, ładnie nasycony, może brak mu trochę głębi, ale jest ok. [4.5]
Piana: Gęsta, średnio i drobnoziarnista, biała i bardzo trwała. Podobywuje mi się straszliwie. [5]
Zapach: Ładny, świeży, chmielowy, choć bez jakiegoś szaleństwa. [4]
Smak: Pierwsze wrażenie, że jest słodkawy. Nie jakoś tam za bardzo i nie jest to złe, ale nie do końca w moim guście. Goryczka subtelna, posmaki słodowe delikatne. Piwo bardzo łagodne i generalnie smaczne. [4]
Wysycenie: Wizualnie całkiem spore, choć w degustacji nie czuć jakiegoś wulkanu w ustach. Pęcherzyki średniej wielkości, bardzo pracowite. [4]
Opakowanie: Od razu rzuca się w oczy, że niepasteryzowane, po za tym dość poprawne i estetyczne, jednakoż pozbawione błysku. [4]
Uwagi: Fajne piwo, chętnie jeszcze je sobie wypije, mimo, że na łopatki nie kładzie.
Moja ocena: [4.125]Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!Comment
-
Jestem już po kilku degustacjach. Życzyłbym sobie w co drugim sklepie takie piwo. Jak na masówkę, ma w sobie wystarczająco orginalności, by po nie sięgać regularnie. Zaraz po nim piłem Barkasa i byłem zdegustowany tym przejściem.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Widzę to co poprzednicy - złoto. [4.5]
Piana: Idealna - spora, drobnoziarnista, biała i trwała. [5]
Zapach: wyraźnie chmielowy, bardzo przyjemny. [4]
Smak: Zrównoważone, orzeźwiające, miła goryczka. [4.5]
Wysycenie: idealne [5]
Opakowanie: Etykieta ładna i przejrzysta, zawiera potrzebne informacje. [4.5]
Uwagi: Aż dziw bierze, że to piwo z koncernowego browaru. Widać można i w takim zrobić dobry napój.
Moja ocena: [4.4]Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładna złota barwa. [5]
Piana: Na początku potężna,pozniej niestety opada i prawie nic z niej nie zostaje. [4]
Zapach: Bardzo przyjemny aromatyczny chmielowy. [4.5]
Smak: Bardzo przyjemny świeży, dominuje słód z wyraźna goryczka i wyraźnymi chmielowymi aromatami [4.5]
Wysycenie: Jak dla mnie w sam raz. [5]
Opakowanie: Ładna estetyczna etykieta pasująca do piwa i wskazująca że jest to produkt niepasteryzowany, minus za koncernowy tekst producent Carlsberg Polska ........ [4.5]
Uwagi: Piwo to kupiłem w Lublinie w małym sklepie na Kunickiego (na przeciwko Złotego Kurczaka) co było zdarzeniem przypadkowym i niespodziewanym a jednocześnie bardzo miłą niespodzianką. Piwo to przypadało mi do gustu i jeśli będzie dostępne to będę na pewno po nie często sięgał bo jest tego warte i pokazuję, że nawet koncern potrafi dobre piwo uwarzyć
Moja ocena: [4.5]Comment
-
Kasztelan?? jak najbardziej!!
Właśni kupiłem niepasteryzowanego Kasztelana. Piwo nabyłem przy okazji wizyty w Lublinie. Kasztelan rzeczywiście bardzo dobry - polecam!! Dostępny w Lublinie - sklep "Piwosz" w okolicach ul. Jutrzenki. Być może jest też w sklepie przy ul. Tumidajskiego 2 - tego jeszcze nie sprawdziłem. W tym tygodniu będę w Gdańsku - ciekawe czy jest w sklepie przy ul. Czerwony Dwór. Jest tam spory wybór piw - być może będzie i Kasztelan. Chętnie kupię i
Pozdrawiam wszystkich browarowiczów!Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Dość jasny, złoty. Ładny, ale nic nadzwyczajnego. Piwo klarowne, a jak by miło było gdyby było mętne. [4]
Piana: Duża, w miarę jednorodna, biała. Średnio trwała. Do końca dotrwały jedynie resztki. Pozostawia ślady na ściankach kufla. [4]
Zapach: Wyraźnie chmielowy ze słabymi nutkami „niepasteryzowanymi”. Średnio mocny. [4]
Smak: Chmielowość z zapachu daje się wyczuć. Słodowość również jest, ale mało wyrazista, w stylu koncernowym. Dość mocna gorzkość. Na koniec niewielka goryczka. Posmak gorzki. Piwo niezła, ale jak na niepasteryzowane to mało. [4]
Wysycenie: Mocne, tylko pod koniec lekko się wygazowuje. Trochę jednak za grube bąble. [4]
Opakowanie: Ładne, najładniejsze z wszystkich Kasztelanów. Przyjemna zielona kolorystyka. Z pewnością łatwe do zauważenia. Parametry podane. Jedynie firmowy kapsel można by dopasować kolorystycznie. [4.5]
Uwagi: Dobre piwo, wyjątkowo równe, ale w porównaniu do innych niepasteryzowanych niczym nie imponuje. W przypadku piwa koncernowego brak pasteryzacji nie daje tak dobrego efektu jak w małych browarach. Wszystko jest jakby wygładzone, stonowane.
Piwo wymienione z pirackąmuzą na zlocie w Trzczciance, dzięki.
Moja ocena: [4.025]To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, CiechanówComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKaPiwo wymienione z pirackąmuzą na zlocie w Trzczciance, dzięki.Toruń przeprasza za Radio Maryja
www.bobofruty.plComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty, przyzwoity. [4]
Piana: Gęsta, wysoka, ale szybko znikła bez śladu. [3]
Zapach: Łagodny zapach chmielu, mógłby być nieco mniej łagodny... [3]
Smak: Przyjemna chmielowa goryczka, gdzieniegdzie (jak to się pisze???) pojawia się nieśmiała słodowa nuta. W smaku przyjemnie delikatne, wręcz nieśmiałe (widział ktoś nieśmiałego kasztelana?) [4]
Wysycenie: Piwo przyjaźnie bąbelkuje, bąble mogłyby być trochę mniej dorodne. [4]
Opakowanie: "Kasztelański" kapsel, krawatka podkreśla świeży charakter. Kontra zawiera wszystkie ważne informacje, popieram Szanownych Przedmówców, że kłuje w oczy nazwa na "C", podana jako producent piwa. Etykieta także "kasztelańska" w ekologicznej (albo koncernowej, kurka-blaszka...) tonacji. [4]
Uwagi: Otwierałem, czujny jak ważka i wystraszony jak radziecki saper, bo termin przydatności minął przedwczoraj... Wszystko poszło dobrze... Żyję... Lepiej ;-))
Moja ocena: [3.55]Comment