Kasztelan, Niepasteryzowane

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dri
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.06
    • 17

    ja mam ostatnie 4 browarki na balkonie z ostatniej skrzynki. chyba, ze jeszcze w Piwoszu beda jakies zapasy. i znowu trzeba bedzie do kwietnia czekac. ja pilem niepasteryzowanego Kasztelana, jak browak Sierpc byl samodzielny, gdy juz wiekszosc piw byla pasteryzowana przywozilem z sierpca skrzynki. wtedy to nazywalo sie Kasztelańskie. I chociaz minelo sporo lat przerwy, to smakuje praktycznie tak samo jak wtedy...
    Dzieki, PzD

    Comment

    • Samoglow
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.07
      • 606

      Ocena z ARTomatu

      Kolor: Ładny, taka ciemniejsza słomka. W miarę odpowiedni. [4.5]
      Piana: Bardzo okazała, utrzymuje się stosunkowo długo. Gęsta, puszysta i biała. Świetnie! [4.5]
      Zapach: Świeży, miły, lekko chmielowy. [4]
      Smak: Bardzo fajne, lekkie piwo o wyraźnym, świeżym posmaku chmielu. Czuć, że nie jest pasteryzowane. Odrobinkę więcej goryczki by nie zaszkodziło. [4.5]
      Wysycenie: W zaszadzie idealne i bąbelki ładnie tańczą [5]
      Opakowanie: Bardzo estetyczne. Brak składu i ekstraktu. [4]
      Uwagi: Bardzo szkoda, że to już Carlsberg, ale cóż, taka kolej rzeczy. W każdym razie ten paskudny koncern może być dumny, że ma Kasztelana. Na szczęście Kasztelan chyba się całkiem nie "ukoncernowił" i nadal warzy w miarę tradycyjne, smaczne, regionalne piwo.

      Moja ocena: [4.325]

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10861

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samoglow
        (..) i nadal warzy w miarę tradycyjne(...)
        Skąd ta pewność? Widziałeś proces warzenia w Sierpcu aby tak twierdzić?
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • dri
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.06
          • 17

          widziec raczej nie widzial, dodatkowo nie mozna powiedziec, ze robia to nadal, bo niepasteryzowane dopiero 2 sezony funkcjonuje. mnie jednak przede wszystkim smakuje, a ze robic to duzy koncern, to trudno - przeciez sie nie obraze na swoje ulubione piwo... a tak na marginesie, to zdobylem na brodnie skrzynke swiezutkiego kasztelana, wiec chyba nie skonczyli produkcji we wrzesniu, bo wtedy byly z terminem do 3 listopada, a teraz sa do 1 grudnia.
          Dzieki, PzD

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10861

            W ten weekend w Płocku zakupiłem niepasteryzowane z datą do 8 grudnia. Tak, więc chłopaki w Sierpcu nadal warzą te pwio.
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • supersklep
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.01
              • 982

              W Lublinie jest z terminem do 1-12 i to ma być ostatni w tym roku


              Comment

              • petrus33
                Gość
                • 2008.01
                • 888

                A jednak znowu się pojawiło.......termin ważności 1/12/2008r......i to będzie chyba ostatnia warka w tym roku.

                Comment

                • petrus33
                  Gość
                  • 2008.01
                  • 888

                  I znowu jest w sprzedaży, właśnie piję warkę z datą do 22/5/2009......pyszne
                  pozd

                  Comment

                  • dri
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.06
                    • 17

                    a gdzie sie pojawilo? jest juz w Wawie, czy trzeba ze skrzynka ruszyc w strone Sierpca?
                    Dzieki, PzD

                    Comment

                    • kosher
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.04
                      • 2313

                      Wczoraj widziałem na Pejzażowej za 3,00 zł. (warka do 22.05.09)

                      Comment

                      • wojtek_63
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2004.10
                        • 357

                        W Warszawie na Płowieckiej w Piwoszu po 2,70

                        Comment

                        • dri
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2007.06
                          • 17

                          mialem nadzieje, ze napiszesz o piwoszu
                          Dzieki, PzD

                          Comment

                          • dri
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2007.06
                            • 17

                            cos mi sie te terminy nie podobaja, bo sa coraz dluzsze, jak na niepasteryzowane...
                            Dzieki, PzD

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dri
                              cos mi sie te terminy nie podobaja, bo sa coraz dluzsze, jak na niepasteryzowane...
                              Ale to jest niepasteryzowane mikrofiltrowane. Takie Svijany mają np. 3 miesiące terminu jak opuszczają browar.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • żąleną
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.01
                                • 13239

                                Pustawe trochę jest to piwo, przez co obok całkiem wyczuwalnej goryczki uwydatnia się nieprzyjemna kwaskowość. W tle lekka słodkość (nie mylić ze słodowością), typowa dla większości polskich koncernówek.

                                Strach pomyśleć, co sobą prezentuje wersja pasteryzowana, jakoś nie mam ochoty sprawdzać.

                                Comment

                                Przetwarzanie...