Kasztelan, Niepasteryzowane

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dri
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.06
    • 17

    ja mam ostatnie 4 browarki na balkonie z ostatniej skrzynki. chyba, ze jeszcze w Piwoszu beda jakies zapasy. i znowu trzeba bedzie do kwietnia czekac. ja pilem niepasteryzowanego Kasztelana, jak browak Sierpc byl samodzielny, gdy juz wiekszosc piw byla pasteryzowana przywozilem z sierpca skrzynki. wtedy to nazywalo sie Kasztelańskie. I chociaz minelo sporo lat przerwy, to smakuje praktycznie tak samo jak wtedy...
    Dzieki, PzD

    Comment

    • Samoglow
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.07
      • 606

      Ocena z ARTomatu

      Kolor: Ładny, taka ciemniejsza słomka. W miarę odpowiedni. [4.5]
      Piana: Bardzo okazała, utrzymuje się stosunkowo długo. Gęsta, puszysta i biała. Świetnie! [4.5]
      Zapach: Świeży, miły, lekko chmielowy. [4]
      Smak: Bardzo fajne, lekkie piwo o wyraźnym, świeżym posmaku chmielu. Czuć, że nie jest pasteryzowane. Odrobinkę więcej goryczki by nie zaszkodziło. [4.5]
      Wysycenie: W zaszadzie idealne i bąbelki ładnie tańczą [5]
      Opakowanie: Bardzo estetyczne. Brak składu i ekstraktu. [4]
      Uwagi: Bardzo szkoda, że to już Carlsberg, ale cóż, taka kolej rzeczy. W każdym razie ten paskudny koncern może być dumny, że ma Kasztelana. Na szczęście Kasztelan chyba się całkiem nie "ukoncernowił" i nadal warzy w miarę tradycyjne, smaczne, regionalne piwo.

      Moja ocena: [4.325]

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10861

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samoglow Wyświetlenie odpowiedzi
        (..) i nadal warzy w miarę tradycyjne(...)
        Skąd ta pewność? Widziałeś proces warzenia w Sierpcu aby tak twierdzić?
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • dri
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.06
          • 17

          widziec raczej nie widzial, dodatkowo nie mozna powiedziec, ze robia to nadal, bo niepasteryzowane dopiero 2 sezony funkcjonuje. mnie jednak przede wszystkim smakuje, a ze robic to duzy koncern, to trudno - przeciez sie nie obraze na swoje ulubione piwo... a tak na marginesie, to zdobylem na brodnie skrzynke swiezutkiego kasztelana, wiec chyba nie skonczyli produkcji we wrzesniu, bo wtedy byly z terminem do 3 listopada, a teraz sa do 1 grudnia.
          Dzieki, PzD

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10861

            W ten weekend w Płocku zakupiłem niepasteryzowane z datą do 8 grudnia. Tak, więc chłopaki w Sierpcu nadal warzą te pwio.
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • supersklep
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.01
              • 982

              W Lublinie jest z terminem do 1-12 i to ma być ostatni w tym roku


              Comment

              • petrus33
                Gość
                • 2008.01
                • 888

                A jednak znowu się pojawiło.......termin ważności 1/12/2008r......i to będzie chyba ostatnia warka w tym roku.

                Comment

                • petrus33
                  Gość
                  • 2008.01
                  • 888

                  I znowu jest w sprzedaży, właśnie piję warkę z datą do 22/5/2009......pyszne
                  pozd

                  Comment

                  • dri
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.06
                    • 17

                    a gdzie sie pojawilo? jest juz w Wawie, czy trzeba ze skrzynka ruszyc w strone Sierpca?
                    Dzieki, PzD

                    Comment

                    • kosher
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.04
                      • 2314

                      Wczoraj widziałem na Pejzażowej za 3,00 zł. (warka do 22.05.09)

                      Comment

                      • wojtek_63
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2004.10
                        • 357

                        W Warszawie na Płowieckiej w Piwoszu po 2,70

                        Comment

                        • dri
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2007.06
                          • 17

                          mialem nadzieje, ze napiszesz o piwoszu
                          Dzieki, PzD

                          Comment

                          • dri
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2007.06
                            • 17

                            cos mi sie te terminy nie podobaja, bo sa coraz dluzsze, jak na niepasteryzowane...
                            Dzieki, PzD

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dri Wyświetlenie odpowiedzi
                              cos mi sie te terminy nie podobaja, bo sa coraz dluzsze, jak na niepasteryzowane...
                              Ale to jest niepasteryzowane mikrofiltrowane. Takie Svijany mają np. 3 miesiące terminu jak opuszczają browar.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • żąleną
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.01
                                • 13239

                                Pustawe trochę jest to piwo, przez co obok całkiem wyczuwalnej goryczki uwydatnia się nieprzyjemna kwaskowość. W tle lekka słodkość (nie mylić ze słodowością), typowa dla większości polskich koncernówek.

                                Strach pomyśleć, co sobą prezentuje wersja pasteryzowana, jakoś nie mam ochoty sprawdzać.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X