Kasztelan, Jasne Pełne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pinio74
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.10
    • 3881

Z racji częstego i regularnego picia Kasztelana odniosłem wrażenie, że zmiana szaty graficznej pociągnęła za sobą także zmianę smaku (na lepsze). Piwo stało się chyba dużo bardziej aromatyczne. Czy ktoś ma podobne odczucia?
    BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• KrzysiekM
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.05
      • 78

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74
      Z racji częstego i regularnego picia Kasztelana odniosłem wrażenie, że zmiana szaty graficznej pociągnęła za sobą także zmianę smaku (na lepsze). Piwo stało się chyba dużo bardziej aromatyczne. Czy ktoś ma podobne odczucia?
      Nie wiem, czy to nie autosugestia, ale chyba tak.

Co do Kasztelana - mam tu właśnie wersję butelkową (0,5l, 5,7%) zakupioną w Warszawie (Geant na Jubilerskiej - nb. występuje tu i butelkowe i puszkowe).

Tak czy owak, Kasztelan jest naprawdę dobrym piwem.

-K.

PS.
      Piana faktycznie nie utrzymuje się dłsugo, ale właśnie obserwuję, że schłodzony, butelkowy Kasztelan pozostawił u mnie cieniutką warstwę pianki do końca oraz.. widoczne ślady na ściankach kufla. Coś też się chyba poprawiło z tą pianką (minimalnie, ale zawsze).

Comment

• pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnozłoty, sliczny [5]
        Piana: mocno się pieni, ale piana szybko znika, zostawia ślady na kuflu, opada nierownomiernie, tworza sie wysepli [3.5]
        Zapach: slodowo-chmielowy, dośc przyjemny [4.5]
        Smak: hmm...jak dla mnie zbyt mocno slodowe. Orzeźwiające ale goryczka za slaba, powinno byc lepiej chmielone. Wyczuwam też w pierwszej fazie "polykania" slodycz. [3.5]
        Wysycenie: Babelki unosza sie ku gorze, ale jest ich niewiele, w smaku czuć lekkie szczypanie, w sumie mozna powiedziec ze jest srednio nagazowane [4]
        Opakowanie: Dobry punkt. Lekka zmiana wizerunku, logo widoczne tylko na kontrze, pojawiła sie postać szlachcica, mnie jak najbardziej odpowiada! Bardzo czytelna, wyróznia się dzięki podobiźnie Kasztelana. [5]
        Uwagi: piwo dośc przyjemne, gdyby bylo lepiej chmielone to zakochałbym sie. Ale i tak jest nieźle, w swojej cenie przebija wiele innych pozycji KP.

Moja ocena: [4.025]

Comment

• Pogoniarz
          † 1971-2015 Piwosz w Raju
          • 2003.02
          • 7971

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złotawy,ale nie był idealnie klarowny. [3.5]
          Piana: Bardzo bujna na początku,zaczęła robić się dziurawa,pozostawiła kożuszek i zniknęła bezpowrotnie. [3.5]
          Zapach: Hm.Jakby kwiatowy,ale słabo wyczuwalny do tego może troszkę chmielowy. [3.5]
          Smak: Hm niestety,byle jaki.Ot czuć jakieś akcenty słodkawe i chmielowe,ale na podniebieniu pozostaje taki posmak piw masowych-taka dziwna cierpkość. [3]
          Wysycenie: No takie sobie,troszkę popracowały,ale niezbyt długo. [4]
          Opakowanie: Całkiem niezła szata graficzna,są wszystkie informacje. [4]
          Uwagi: Smakuje bardzo podobnie jak Piast.W sumie nie żałuję,że u mnie nie ma tego piwa.Produkt jakich niestety wiele na naszym rynku.

Moja ocena: [3.35]

Prawie jak Piwo
          SZCZECIN

Comment

• KrzysiekM
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.05
            • 78

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cezar
            Piwo "Kasztelan" z Sierpca jest naprawdę doskonałe. Kto nie pił, radzę spróbować. Ja wypowiadam się konkretnie o jego słabszej wersji (w białych puszkach ze snopkiem), która ma jednak aż 6,2 procenta. Mocniejszego (w analogicznej czarnej puszce) nie piłem i nic o nim powiedzieć nie mogę.
            Ciekawe jak długo tak pozostanie... :-(

Ostatnio patrzę.. a tu na etykiecie, drobnym druczkiem...:

Carlsberg Polska itd...

Jak zrobią z tego taki syf jak oryginalny Carlsberg, to im chyba coś zrobię... :-S

-K.

Comment

• lukex
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.12
              • 262

1 i ostatni raz piłem to "piwo".W smaku obrzydliwe.Przesadnie wysycone.żadnych plusów nie znajduje.Cięzko dopić.

Comment

• kossak
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.01
                • 12

U nas, w Brodnicy, Kasztelan też łatwo dostępny, w zasadzie w każdym sklepie, piwo dobre, tanie, więc i chyba najbardziej popularne (szczególnie w małych (0.33l czy nawet 0.25l, nie pamietam, butelka tzw. gruszka ) w regionie. Ja miałem okazję raz pić, w okolicznościach... hmm... nie do końca pozwalających ocenić smak, jednak mimo wszystko smakował mi
                pozdrawiam.

Comment

• MarcinKa
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2005.02
                  • 2736

Ocena z ARTomatu

Kolor: Typowy złoty. Troszkę za jasny. Piwo klarowne. [3.5]
                  Piana: Średniej wielkości. Długo się trzyma. Do końca obfite ślady na ściankach kufla. Biała i dość drobna. [4]
                  Zapach: Chmielowy z lekkim słodem. Ciężki i mocny. Raczej rzetelny i typowy niż coś lepszego. [3.5]
                  Smak: Dominuje chmiel. Jest też słód pod nim. Piwo pełne i treściwe. Na koniec całkiem mocna goryczka. Posmak goryczkowy. Niby wszystko na miejscu i tak jak powinno być. A jednak to nie do końca to o co chodzi. Trochę przyciężkie i koncernowe. [3.5]
                  Wysycenie: Bardzo dobre. Przez cały czas mocne. Dzięki temu nawet pod koniec piwo smakuje jak na początku. [4.5]
                  Opakowanie: Etykieta zwraca na siebie uwagę postacią „kasztelana”. Reszta to klasyczne wzornictwo. Kolorystyka odpowiednia do Jasnego Pełnego. Tylko jakość nadruków pozostawia trochę do życzenia. Ładny dedykowany kapsel. Parametry podane. [4]
                  Uwagi: Dobre całkiem piwo. Trochę ciężkie i w większych ilościach może zmulić, ale jedno zawsze można wypić. Jak na koncernowe to całkiem dobrze.

Moja ocena: [3.625]
                  To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• Scriptus
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2006.04
                    • 189

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ładny złocisty kolor, piwko klarowne, klasa. [5]
                    Piana: dobra pianka, biała, trwała, średnioziarnista, [4.5]
                    Zapach: w miarę intensywny zapach słodowo chmielowy, prawidłowy, jak dla tego rodzaju piwa, bez "ściemki", ale i bez rewelacji [4.5]
                    Smak: Prawidłowy piwny smak, syty, słodowy z dobrze wyczuwalną goryczką. W ustach pozostaje lekki posmak, ale piwo jest orzeźwiające i przyjemne [5]
                    Wysycenie: Dobre w smaku wysycenie, cały czas wyczuwalne i na dodatek cały czas utrzymuje piankę na piwku. [5]
                    Opakowanie: opakowanie, bez zastrzeżeń, posiada swój charakter, wszystkie niezbędne informacje, odróżnia się. Dedykowany kapsel też jest na plus [5]
                    Uwagi: Zawsze lubiłem piwko z Kasztelana, tym razem tez mnie nie zawiódł. Zawsze, jak jadę przez Sierpc, to po drodze kupuję kilka piw z tego browaru.

Moja ocena: [4.775]
                    Nic lepszego od Brackiego :)

Comment

• q2q2q2
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2007.02
                      • 5

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasny i tu nie będę się rozwodził bo piję wieczorem przy sztucznym świetle jak dla mnie mogło by być nieco ciemniejsze ale nie przeraża [3.5]
                      Piana: przy wlewaniu piękna ,wysoka, drobniutka ale szybko opada ,przy kolejnym dolewaniu praktycznie jej nie ma [2.5]
                      Zapach: słaby , ciut ziemisty słonawy ale na + [3]
                      Smak: czuć gorzki chmielowy smak ,przy głębszym łyku jest też nutka słodu z czymś jak by z odrobiną soli i czegoś jeszcze [3.5]
                      Wysycenie: średnie lub trochę za małe -ale mnie odpowiada [3.5]
                      Opakowanie: duży plus za wszystkie dane o piwie , szata tez ok [4.5]
                      Uwagi: nie najgorsze piwko ale zawiodłem się ( mam nadzieje ,że tylko w puszce jest gorsze ) spodziewałem się więcej - piłem je rok temu z kufla , a potem z butelek ( na Helu ) i rewelacja , a tu nie wiem czy
                      ocen nie zawyżyłem przez sentyment

Moja ocena: [3.275]

Comment

• tymah
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2007.09
                        • 14

Ocena z ARTomatu

Kolor: Nieco zbyt jasny, nic specjalnego. [3]
                        Piana: Na początku bardzo obfita, ale znika dość szybko, na końcu nie ma po niej żadnego śladu. [2]
                        Zapach: Dość typowy, nic specjalnego. W miarę ciężki, chmielowy. [3]
                        Smak: Niezbyt wyraźny, są nutki chmielowe i słodowe, w tle goryczka, ale... pozostaje spory niedosyt. Niby wszystko w porządku, ale zbyt to poprawne, zbyt zwyczajne. [3.5]
                        Wysycenie: Dość poprawne, choć pod koniec zdecydowanie zbyt małe. [4]
                        Opakowanie: Ładne, `klimatyczne`, wszystkie potrzebne informacje są, kapsel dedykowany. [4]
                        Uwagi: Zwyczajne piwo, którego długo się nie pamięta. Ot, wypić można, ani nie porywa, ani nie odrzuca.

Moja ocena: [3.2]

Comment

• mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasne, złote gdyby było ciemniejsze dałbym 5 [4]
                          Piana: Bardzo dobra, drobniutka dość trwała, ładnie siadająca na szkle ( piwo z kija) [5]
                          Zapach: Poprawny, ładny lekko słodowy z chmnielową nutka. [4]
                          Smak: Poprawny może zbyt lekki, wrażenia jak najbardziej pozytywne słodowe z lekką goryczką. [4]
                          Wysycenie: Lane z kija, gazowane raczej delikatnie, podtrzymujące pianę lekko szczypiące w język. [4]
                          Opakowanie: Oryginalne szklanki Kasztelana, ładne ale nie dało się kupić [5]
                          Uwagi: Bedę zaglądał do tego baru, Bielsko Biała oś. Słonecze w pawilonach.

Moja ocena: [4.15]

Comment

• raffe
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2007.12
                            • 18

Kasztelan to duma swojego regionu

Kasztelan jak zwykle bardzo dobry,swiezy z lokalnego browaru!
                            Dobre parametry 12,5 ekstraktu i 5,7 alkoholu.
                            Browar Sierpc jest OK!!!

Comment

• coldfire
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2008.01
                              • 374

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jaśniutki, wręcz słomkowo - złoty. [3.5]
                              Piana: Bardzo przyzwoita. Na początku miała tendencję do szybkiego opadania, jednak gdy przelałem już całą butelkę do kufla (dosyć mocno się pieniło) to zatrzymała się na bardzo przyzwoitym poziomie ok. 1cm i tak już została prawie do końca. [4.5]
                              Zapach: Słaby, prawie niewyczuwalny. Dominuje chmiel. Po bardziej dogłębnym wwąchaniu można poczuć delikatny aromat słodu, to wszystko. [3]
                              Smak: Pierwsze łyki - baardzo smaczne. Świetna chlebowa słodowość, trochę goryczki i ten świetny lagerowy orzeźwiający powiew świeżości. Potem jednak wszystko się psuje i po połowie kufla mamy wodę z chmielem. Piwo nierówne w smaku i pozostawiające wrażenie pewnego niedosytu. [3.5]
                              Wysycenie: Dobre, może minimalnie za słabe, ale bąbelki pracują. [4]
                              Opakowanie: Prosty i przejrzysty projekt etykiety, jednak zupełnie bez polotu. Informacji o ekstrakcie się nie doszukałem. Fajny kapsel. [3.5]
                              Uwagi: Piwo może nie najgorsze, ale wg. mnie niewarte powtórzenia.

Moja ocena: [3.45]
                              Piwa i pacierza nie odmawiam

Comment

• skitof
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2007.11
                                • 2484

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładne złoto. [4.5]
                                Piana: Jasna, niezbyt trwała i trochę za rzadka. Widać i słychać jak się ulatnia [2.5]
                                Zapach: Niezbyt mocny zapach chmielowy, lepiej wyczuwalny z butelki niż z pokala. [2.5]
                                Smak: Smak lepszy niż większość mainstreamowych piw z fabryki Carlsberg. Ale jeszcze za mało głęboki, trwały. Czuć próbę zunifikowania smaku, zabicia smaku dominującego. Jak na 5,7 % alkoholu to czuć za mało słodu, chmielu, brzeczki. [3.5]
                                Wysycenie: Według mnie jak u większości piw typu Carlsberg za bardzo dominuje w smaku i na języku, zabijając prawdziwy smak piwa. [3]
                                Opakowanie: Dość proste, odnoszące się do szlacheckich tradycji. Szlachcic na etykiecie i napis: naturalna szlachetność łopatologicznie narzucają skojarzenia. Oczywiście brak informacji o ekstrakcie. A to rodzi podejrzenia u wytrawnych piwoszy... [3.5]
                                Uwagi:

Moja ocena: [3.075]

Comment

Przetwarzanie...
                                X