Spiż, Pszeniczne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bury_wilk
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 2655

Ostatni już gift od Slavoya... szkoda
    Bardzo dobry pszeniczniak, choć mam wrażenie, że nieco atutów stracił w transporcie. Kolor słomkowo cytrynowy, mętny, ale nie aż tak, jak by mógł, Piana biała, wysoka, ale mogłaby być trwalsza. Nasycenie spore, ale nie drażniące. Zapach średniointensywny, spodziewałem się mocniejszego. Mimo to fajny, typowo pszeniczny. Smak bardzo dobry, lekko cytrynowy, troszkę drożdżowy, czuć klasyczną pszeniczność, goryczka delikatna, lekkie podszczypywanie w język.
    Chciałoby się więcej...

Moja ocena: [4.25]
    Lubię kiedy się zieleni
    Lubię jak się piwo pieni...

...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

Comment

• Piotras
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.08
      • 307

Własnie spróbowałem spiżowego pszeniczniaka- ta warka udała sie wyjatkowo, jest naprawde doskonałe, piana trzymała sie długo, lekko metny kolor, smak: wyczuwam banany i gożdziki- rewelacja.Fakt że muzyka w pubie jest tandetna, istny pop-budyń, ale nie to w spiżu najważniejsze. kiedys już piłem pszeniczniaka w ogródku i było beznadziejnie bez smaku, ale to teraz to zupełnie inna liga- wyższa.Na dodatek załapałem się akurat na czestowanie swieżutką brzeczką (kelnerka czestuje w takich mikro kufelkach- ciepłą).Polecam.
      PS.Ciemny tez trzyma klase...

Comment

• chmielmilej
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.08
        • 17

piłam, piłam...ale był upał i mi się strasznie pić chciało, więc dla mnie takie super schłodzone było przecudne ;-) Ogólnie jest ok.

Comment

• kloss
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 2526

Piłem 5 dni temu,niestety jako kierowca tylko symbolicznie.
          Sympatyczny lemoniadowo-owocowy,rześki smak.Gdybyż to jeszcze była 12 to byłaby pełnia szczęścia.

Comment

• Serithorn
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.08
            • 2

Ocena z ARTomatu

Kolor: piwo jest jasne i mętne ale dzięki temu widać że to nei jakieś rozwodnione popłuczyny [4.5]
            Piana: pieni się nei za mocno nie za słabo po prostu w sam raz [4.5]
            Zapach: hmmmm pachnei piwem a nei puszką [5]
            Smak: zdecydowane pieć za 4 w klasyfikacji piwo jakie piłam [5]
            Wysycenie: nie ma za dużo gazu więc człowiek nei musi potem kryć się z odruchami żołądka [5]
            Opakowanie: kufel, czysty + kromeczka ze smalczykiem [5]
            Uwagi: jedno z najlepszych piw jakie udało mi się pić lepsze to chyba tylko : 1)Spiż ciemny i 2)Spiż Mocny oraz 3)Irish z browaru Kormoran (chyba) ale tylko ten lany w na Mazurach i jeziorkiem bvo z butelki ble

Moja ocena: [4.925]

Comment

• Serithorn
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.08
              • 2

no cóż jak to mówią "de gustibus non disputandum est" jak dla meni to jedno z lepszych piw bardzo mnei cieszy że mam możliwoś pójśc na raz na jakiś czas na Wrocławski Rynek i wypić kufelek tego rarytasu. Owszem to piwo raczej dla smakoszy jako że nie przypomina zwykłych piw sprzedawanych w sklepie ale..... po porostu Spiż to jest to

Comment

• Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

Właściwie nie napisałeś żadnych konkretów o smaku i zapachu, a to jest warunek aby ocena pozostała na forum.

Comment

• babalumek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.02
                  • 1207

Przecież nie oceniał z artomatu. Sam strzelam też tylko takie luźne refleksje bo w końcu nie każdemu chce się wnikliwie wąchać piwo czy oceniać estetykę etykiety....
                  MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław

Comment

• Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika babalumek
                    Przecież nie oceniał z artomatu. Sam strzelam też tylko takie luźne refleksje bo w końcu nie każdemu chce się wnikliwie wąchać piwo czy oceniać estetykę etykiety....
                    Nie oceniał z Artomatu? To przyjrzyj się jeszcze raz

Comment

• babalumek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.02
                      • 1207

Aha sorry popatrzyłem tylko na tą drugą wypowiedź i myslałem że o nią chodzi - miałem mętny wzrok po tej wczorajszej klęsce Wisły.....
                      MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław

Comment

• Andi
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.07
                        • 1915

Jak popatrze na zdjecie tego Spiza pszenicznego i zapomne ze tam jakas Piana byla to jest wlasnie to co otrzymalem 15 Lipca w czasie mego pobytu we Wroclawiu w Spizu.
                        Bardzo chcialem spröbowac tego cuda i pomimo tego ze wielu mi odradzalo to ze wzgledu ze sie popsul albo ze za drogi-bylismy z Marusia i spröbowalismy.
                        O zgrozo to nie bylo zadne Piwo a jak pomysle ze to mialo byc pszeniczne to stwierdzam ze bylo to najgorsze jakie pilem.
                        Barwa byla metna mozna by powiedziec ze Brudna.
                        Piany po okolo 1 Minucie nie bylo nawet na krawedzi szklanek.
                        Sam smak byl jak by popluczyny z kilku Kufli z ktörych ktos reszty nie wypil.
                        Bez Aromy bez smaku,bez Niczego-lepiej jak by tego piwa nie sprzedawano jako wlasne w Süpizu we Wroclawiu.
                        teraz sie nie dziwie ze wielu miejscowych mi odradzalo odwiedziny w Spizu.
                        Jako jedyne Piwo ktöre dalo sie wypic w Spizu uwazam Ciemne-ktöre mi smakowalo
                        Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de

Comment

• Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żłółto-złoty. Piwo troszkę za bardzo klarowne. [4.5]
                          Piana: Jak na pszeniczniaka opada skandalicznie szybko do plam na powierzchni. [3]
                          Zapach: Wydaje mi się zbyt ubogi ale jednak czuć drożdże i troszkę bananowości. [4]
                          Smak: Piwo cienkie jak w C.K. Słabowyczuwalna bananowość, goździka brak. Brak też posmaków drożdżowych. Bardzo wodniste. [3]
                          Wysycenie: Rzekłbym: pszeniczniakowe - perliste i nienachalne. [4]
                          Opakowanie: SKANDAL - piwo podane w niskim kuflu z grubego szkła bez nadruku i podstawki [2]
                          Uwagi: Bardzo się zawiodłem. Czy w Polsce nie można porządnego pszeniczniaka uwarzyć Co to wogóle za ekstrakt 10 Blg

Moja ocena: [3.425]

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• docent
                            • 2002.10
                            • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                            Uwagi: Bardzo się zawiodłem. Czy w Polsce nie można porządnego pszeniczniaka uwarzyć Co to wogóle za ekstrakt 10 Blg
                            Pewnie że można uwarzyć. Przykładem Bierhalle Weizen i klarowany Reginy
                            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Shlangbaum
                              • 2005.03
                              • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                              Pewnie że można uwarzyć. Przykładem Bierhalle Weizen i klarowany Reginy
                              Co do Bierhalle to się w 100% zgadzam. Co do Reginy byłbym ostrożniejszy

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Jaroslav
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                🍼
                                • 2005.10
                                • 967

Także mnie to piwo nie zachwyciło. Podczas wizyty w Spiżu
                                próbowałem Ciemne oraz Miodowe, były o niebo lepsze od
                                pszenicznego. W smaku początkowo wybija się na krótko
                                pszenica, niestety szybko przechodzi ona w kwaskowy posmak
                                moim zdaniem zaburzający harmonię smaku tego piwa.
                                Drugim mankamentem jest wyczuwalne "rozwodnienie".
                                Reasumują Spiż to obowiązkowy punkt wizyty we Wrocławiu,
                                pszeniczne niekoniecznie...

Comment

Przetwarzanie...
                                X