Spiż, Pszeniczne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Radegast
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.02
    • 1124

    Spiż, Pszeniczne

    Piany tu raczej nie uraczysz, kolor dość żółtawy, piwo jest mętne.
    Jest lekko kwaśny i bardzo osobliwy.
    Z 6 osób jakie ze mną były, tylko mi to piwo smakowało, trudno mi tu dawać jakąkolwiek note ponieważ nie mam jako takiego porównania.

    Ze strony znajomych padały określenia typu:ble, fuj, kwasior, że jest zepsute...itp.
    --------------------------------------------
    A Wy piwosze co o nim powiecie?
    Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy
  • grzech
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.04
    • 4592

    #2
    Tego nie znam. Piłem inne pszeniczne, mi smakowały, ale ja szukam mocnych wrażeń. Poczęstowałem kumpla pszenicznym z browaru Schofferhofer, stwierdził, że chyba zepsute. Innemu, odejmując sobie od ust, zaproponowałem Cantillon Gueuze - stwirdził, że smakuje jak stary jabol. Po prostu trzeba wypić parę hektolitrów piw wszelakich, aby móc się wypowiadać. Francuskie sery też nie każdemu podchodzą.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      No a ja niby o czym?
      Przeca o Spiżu!!!
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Jestem fanem Spiża pszenicznego od czasu otwarcia browaru. Pamiętam czasy, gdy kosztował mniej niż Piast. Mój rekord - 6 litrowych i do tego kupa chleba ze smalcem.
        Lokal sie troche opuścil, bo z finansami u nich chyba nietęgo, ale piwo - dla mnie cały czas nr 1 w Polsce.

        Comment

        • adam16
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.02
          • 9865

          #5
          Jak to jest z tym Spiżem - można go dostać tylko w Spiżu, czy w całym Wrocławiu jest też w sklepach, czy innych knajpach? No bo chyba poza Wrocławiem go nie ma.
          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

          Comment

          • grzech
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.04
            • 4592

            #6
            Dni mi się przesunęły. W Spiżu byłem parę lat temu na jednym kongresie, zapodawali ciemne i jasne. Napiliśmy się, aż w nas chlupotało. A było dość ciekawe.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23929

              #7
              jak sobie wyeksportujesz Spiża ze Spiża to będzie dostępny poza Spiżem...
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Spiż jest bardzo delikatny. Prawdopodobnie inne piwa pszeniczne Twoim znajomym tym bardziej by nie pasowały. To kwestia praktyki i podejścia do piwa. Mi za pierwszym razem też nie smakowało.

                Grzech, miałeś być we Wrocławiu na dniach? Będzie okazja spróbować i Spiża.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Radegast
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.02
                  • 1124

                  #9
                  Marusia, tutaj tylko o Spiżu!
                  O innych pszenicznych na ogólnym.
                  Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    "SPiż" jest również w Warszawie w Mariotcie, podobno też w hotelu w Łomnicy koło Karpacza, ale nie jestem pewien. Dwa lata temu Sanepid zakazał im kegowania (jak to sanepid).

                    Comment

                    • beny
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.03
                      • 984

                      #11
                      Poprawka w budynku Elektrimu czyli rzut beretem od Mariota.
                      Miala juz w zeszlym roku (lato) ruszyc tam linia produkcyjna ale niestety do dnia dzisiejszego jedynie leja to co przywioza z Wroclawia.

                      A piwo jest klasa i troche mi sprawialo trudnosci podczas jego picia z kufla w ksztalcie buta :-)

                      Przy okazji pozdrowienia dla Piotrka Pupysza
                      ktory umilil mi pobyt w Warszawie przy kilku szklanicach Spiza i kilku segregatorach egzotycznych etykiet piwnych :-)

                      ------------------
                      Z piwnym pozdrowieniem
                      Radoslaw Kwiecien
                      Z piwnym pozdrowieniem
                      Radosław Kwiecień

                      http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

                      Comment

                      • Cezar
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.05
                        • 1349

                        #12
                        Jako piwosz junior member mam prawo zadać głupie pytanie : co to jest piwo pszeniczne i czym się charakteryzuje? Proszę o wybaczenie grono szanownych ekspertów, ale jakoś do tej pory z czymś takim się nie zetknąłem.

                        Comment

                        • grzech
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.04
                          • 4592

                          #13
                          Na początek to co wiem z głowy. Forumowi eksperci napewno sporo dodadzą.
                          Do produkcji dodaje się 20-50 % słodu pszenicznego (do jęczmiennego). Przeważnie są to piwa górnej fermentacji. Są mętne, o ile pamietam chodzi o białko zawarte w pszenicy, dodatkowo spora część nich dofermentowuje w butelkach (lub beczkach), więc mętność powodują drożdże. Osobną grupą są klarowne piwa pszeniczne. Smak ich jest specyficzny, delikatny, lekko cierpkawy. Ciemne bardziej słodowe, niektóre jak np. berliner weisse ( gdzieś już o tym było, chyba przy soku) są kwaśne, ale tu chodzi o sposób fermentacji. Robią je gł.w Niemczech (hefe weisse hell - z osadem,jasne, hefe weisse dunkel - z osadem, ciemne, ciemny jest także weisse-bock, w odróżnieniu od reszty ma nie ok.5 ale pod 8 procent, kristal-klar - jasne i klarowne, berliner weisse - to już osobny rodzaj-jasne, lekkie, nieco mętne, w Belgii ( biere blanche/witbier - delikatniejsze, z rozmaitymi przyprawami np. curacao, kolendra),także w Holandii ( witbier lub tarwebier-patrz w.w., robią też mocne ciemne - tarwebok).
                          Słód pszeniczny stosuje się także przy produkcji labików, ale to są tak pogięte napitki, że wymagałyby osobnego tematu.

                          Comment

                          • grzech
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.04
                            • 4592

                            #14
                            Dzięki za poprawienie, więcej nie będę.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Jedna tylko uwaga - piwo można robić ze słodów mieszanych, ale także wyłącznie ze słodu pszennego, który jest znacznie bardziej wydajny. Na obszarze Korony w XVI w. obowiązywał zakaz stosowania czegokolwiek innego do piwa jak słód pszenny. (O ile pamiętam, zakaz wydał ok. 1550 r. kanclerz Mikołaj Firlej)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X