Konstancin, bez nazwy - niepasteryzowane

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #16
    Degustowałem wersję jeszcze bez etykiety.

    Piana - rewelacja, kremowa, śnieżnobiała, obfita. Pięknie oblepia szkło.
    Kolor - piękne złoto, choć na spodziewany ekstrakt to trochę za jasne, byłoby super gdyby to była 12tka.
    Nasycenie CO2 - średnie, odpowiednie.
    Zapach - zapach świeżego piwa, nie wiem do końca jak go określić.
    Smak - szkoda, że to niepasteryzowana wersja mocnego piwa, bo ma typowe mankamenty dla tego rodzaju piw. Alkohol pomimo, że nienachalny, to jednak wyczuwalny. Goryczka po połowie pochodzenia chmielowego i etylowego. Słodowość nieomal przechodząca w słodkość typową dla piw mocnych.
    Opakowanie - nie mam co ocenić. Na pewno naganne jest niepodawanie podstawowych informacji.

    Reasumując eksperyment należy ocenić jako udany, choć wolałbym lżejsze piwo niepasteryzowane. Podchodziłem do tego piwa jak pies, do jeża - niesłusznie bo to bardzo dobre piwo.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #17
      A czy to nie jest to samo co leją w Watrze?

      Comment

      • Bekiesz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.09
        • 140

        #18
        W "Watrze" leją pasteryzowanego.
        Dziś i Ja się skusiłem.Data rozlewu-24.05.Piana-praktycznie zero.Wysycenie również.Kolor słomkowy,nieco mętny.Duży plus za zapach:świerzy,chlebowy.W smaku przypomina pewien produkt śp Browaru Mazowieckiego,a mianowicie Starowiejskie.Jak sobie przypominam,ono równiez bywało mętnawe.
        Nie mogę uwierzyć w te 7%.
        Właściciel bardzo zachwala ten produkt,twierdzi nawet,że ostatnio jest to najlepiej 'schodzące"piwo w "Joli".Ja myśle,że powodem może być cena-3zł.za 0.5l.,to jak na ten sklep,niedrogo.
        Niemniej,jest to jakaś nowość.Chciałbym kiedys zobaczyć tam jeszcze jakiegoś ciemniaka,robionego specjalnie dla sklepu.Może,na przykład, z Ciechanowa?
        Jutro to dzisiaj,tylko jutro.

        Comment

        • emes
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 4275

          #19
          Dziś kupiłem to piwo. "Ręcznie" napisano datę rozlewu 30.05. Piwo mi smakuje. Podobno cieszy się dużą popularnością wśród klientów. I bardzo dobrze.

          Comment

          • kibi
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 1875

            #20
            Wczoraj, w moim drugim obok Joli ulubionym sklepie z piwem na Kobielskiej: http://www.browar.biz/forum/showthre...highlight=fizz spotkała mnie niespodzianka podobna jak Banaszka w pierwszym poście tego tematu. Sprzedawczyni zaproponowała mi niepasteryzowane piwo z Konstancina w butelkach bez etykiet. Jak stwierdziła: "jest to piwo, które oni zazwyczaj leją do beczek, tym razem zabutelkowali, tylko jeszcze nie wydrukowali etykiety" . Najbardziej pozytywnie zaskoczyła mnie cena: 1,35 za bączek!!!!
            Jola zawsze była droga, wydrukowanie i naklejenie etykiet tez coś kosztuje, ale żeby aż tyle

            Comment

            • docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

              #21
              Piję ze wczorajszą datą rozlewu.
              Kolor złoty. Piana drobniusieńka i początkowo dość obfita, szybko redukuje się do cienkiej warstewki. Zapach intensywny, chlebowy. Smak pełny, świeżutki, zrównoważony, delikatny. Piwo absolutnie nie sprawia wrażenia że jest piwem mocnym. Brak słodowych posmaków, nie wyczułem ni krztyny alkoholu. Nagazowanie dość wysokie. Nie piłem pasteryzowanego mocnego ale wg mnie jest to zwykła dwunastka. I trzeba przyznać że wyjątkowo pyszna! Rewelacyjne piwo!
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

              Comment

              • kloss
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.03
                • 2526

                #22
                Jak dla mnie rewelacja.
                Nie wiem czy z powodu nędznej konkurencji w kwestii piw niepasteryzowanych, czy w porównaniu z innymi produktami Konstancina, czy też może ze względu na ciepłe wspomnienia niepasteryzowanych piw sprzed wielu lat.
                W każdym razie bardzo mi smakuje. I to jest najważniejsze.

                Comment

                • darek99
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.04
                  • 2147

                  #23
                  Poszukuje etykiet które były naklejane w sklepie Jola na butelki z piwem z browaru Konstancin od 15 maja do połowy czerwca, było kilka wzorów i nie wszystkie mam , jeśli posiadasz tego typu etykiety jak na skanie i nie są Ci potrzebne to proszę o pw, chętnie się wymienię , Darek.
                  Attached Files
                  Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
                  Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
                  skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
                  Epikur z Samos.

                  Comment

                  • becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

                    #24
                    do etykiet z etykietami szefie
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                    Comment

                    • Bombadil13
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 2479

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darek99 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Poszukuje etykiet które były naklejane w sklepie Jola na butelki z piwem z browaru Konstancin od 15 maja do połowy czerwca, było kilka wzorów i nie wszystkie mam , jeśli posiadasz tego typu etykiety jak na skanie i nie są Ci potrzebne to proszę o pw, chętnie się wymienię , Darek.
                      Ja też, ja też
                      Poszukuję

                      Comment

                      • Bekiesz
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.09
                        • 140

                        #26
                        Kupiłem dzisiaj,z dzisiejszą datą rozlewu(!),nawiasem mówiąc-nie wpisywaną ręcznie,a wydrukowaną.Dobra warka.Rewelacyjny,goryczkowy smak,dobre wysycenie.Piana gęsta i drobna,ale w dalszym ciągu niezbyt trwała.Na etykiecie jest informacja o ekstrakcie-14,1%.
                        Jutro to dzisiaj,tylko jutro.

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #27
                          Przywiozłem sobie jedną "Jolę" z Wawy. Data rozlewu 18.10.2007. Daje w głowę, więc z góry przepraszam za błędy w tym poście.
                          Piana słaba, drobnobąbelkowa, znika bez śladu.
                          Opakowanie bardzo orginalne (jak na komerchę). Nadruk (bez długopisu) na żółtym papierze.
                          Zapach małointensywny, słodowy.
                          Smak baaardzo pełny. Wyrażnie zaakcentowane wykończenie goryczką, po uderzeniu kalmelu. Bardzo pozytywne doświadczenie.
                          Kolor ciemnozłoty. Klarowne.
                          Piwo na 4+.
                          Nutruje mnie tylko pytanie: Jak się robi 7% alkoholu z 14,1 blg???

                          Comment

                          • delvish
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.11
                            • 3508

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nutruje mnie tylko pytanie: Jak się robi 7% alkoholu z 14,1 blg???
                            Chyba normalnie? Trzeba zapytać kogoś z Ciechanowa. W Niepasteryzowanym Wybornym robią 6,2% alk. z 12,1 ekstr.
                            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                            (Frank Zappa)

                            "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                            Comment

                            • Borysko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.02
                              • 1144

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nutruje mnie tylko pytanie: Jak się robi 7% alkoholu z 14,1 blg???
                              Trzeba odfermentować jakieś 76% cukrów.

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko Wyświetlenie odpowiedzi
                                Trzeba odfermentować jakieś 76% cukrów.
                                No coś Ty? Mi się wydawało, że alkohol liczy się:
                                {Blg początkowy} minus {Blg po fermentacji} dzielone przez 2
                                (wiem, wiem - przez 1,9374566888679889766554668998776554432 - nie ważne)

                                Ale chyba coś tu nie tego bo wychodzi że z 14tki nie da się nawet 6% wycisnąć...
                                Wszyscy sypią cukier?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X