EB, Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • shakal
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.04
    • 2

    #46
    hmm..butelka 0,5l:
    *zapach -słodowy, mocno palony - plus,
    *kolor -ciemny machoń, klarowny, - plus,
    *piana -gęsta, ale szybko siada, - minus,
    *smak - alkoholowy,palony karmel,gorycz,całość niespójna,- minus,
    *za mało gazu - minus,
    ogólnie: piwo niezbyt udane, "dzikie", lepiej pachnie i wygląda niż smakuje, moja ocena 3,

    Comment

    • Regent
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2002.10
      • 512

      #47
      Bardzo dobry porterek. Zachwyca wspaniały niezwykle bogaty zapach a także smak. Mimo swej wielkiej mocy w smaku nie wyczuwa się wielkiej dominacji alkoholu. Smak rozbudowany, pełny, karmelowy pozostawiający niezwykle miły klimat z elementami słodkości, gdzieś w oddali leciutko przypalany. Warto spróbować.

      Moja ocena: [4.525]
      Mniej alkoholu w piwach !!!
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • grzech
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.04
        • 4592

        #48
        Powtórzyłem go po dłuższej przerwie i jestem zadowolony. W smaku nie wyczułem już okropnej słodyczy, była wytrawność, przypalony smaczek, moc. Chłopaki z EB się poprawili.

        Comment

        • baklazanek
          † 2014 Piwosz w Raju
          • 2001.08
          • 3562

          #49
          Nie jestem zwolennikiem porterów i dla tego ogólna ocena może wyjść trochę niska no(niska punktacja za smak) ale cóż ja na to poradzę.
          Piana bardzo gruba i utrzymuje się naprawdę rekordowo długo.
          Zapach bardzo mnie zaskoczył, spodziewałem się charakterystycznego zapachu dla tego gatunku piwa a poczułem zapach zwykłego pilsa.
          Piwo przy pierwszej styczności z językiem wydaje się słodkie, ale jest to tylko pierwsze wrażenie gdyż szybko zaczyna dominować gorzki smak.
          Pół butelki portera i więcej nie zmieszczę.
          Nowa owalna etykieta a kapsel chyba bez zmian.

          Moja ocena: [3.1]

          Comment

          • grzech
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.04
            • 4592

            #50
            No właśnie, coś im się ostatnio pokićkało i porter, ostatnio dość dobry, kończy się paskudną goryczą.

            Comment

            • RAFIFAFI
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2002.11
              • 188

              #51
              Zakupione całkiem niedawno butla 0,5l i bardzo miłe zaskoczenie smakowe!
              Polecam
              Rozjaśniło mi info na kontrze - Warzone i rozlewane w Browarze Żywiec
              Tylko z butli!

              Comment

              • becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

                #52
                barwa bardzo ciemna "mahoniowa", dobre nasycenie gazem, piana ciemnobeżowa, drobna, utzymuje sie długo na powierzchni grubym kożuszkiem, zapach słabo wyczuwalny, w smaku lekko szczypiące, mocno wyczuwalna goryczka, chwilami mozna wyczuć wręcz gorzki smak, butelka i opakowanie na piatkę, w sam raz dla portera, ciemne etykieta, czarny kapsel z napisem porter

                Moja ocena: [4.375]
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  #53
                  odnoszę niepokojace wrażenie, że po przeniesieniu produkcji do Żywca jakby ów porter złagodniał. nie miałem go okazji bezpośrednio i jednocześnie porównać z żywieckim, ale jest dość podobny. nie wiem czy to dobrze czy źle, bo nie tęskniłem za tamtym, a ten to już inna bajka.

                  Comment

                  • becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

                    #54
                    e-prezes napisał(a)
                    odnoszę niepokojace wrażenie, że po przeniesieniu produkcji do Żywca jakby ów porter złagodniał. nie miałem go okazji bezpośrednio i jednocześnie porównać z żywieckim, ale jest dość podobny. nie wiem czy to dobrze czy źle, bo nie tęskniłem za tamtym, a ten to już inna bajka.
                    czy ktos mi potwierdzić, ze to co piłem było porterem elbląskim warzonym w Żywcu, jaki w takim wypadku byłby sens robienia w jednym browarze dwóch porterów, w różnych opakowaniach, przecież byłby to ten sam produkt, mający ten sam smak,a tak nie jest, nie uwierzę, że są robione dwie różne warki tego piwa w jednym browarze
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

                      #55
                      w sumie rozumiem politykę Żywca... przeniesienie produkcji do Żywca spowoduje obniżenie kosztów i naturalne wyeliminowanie z rynku portera EB (właściwie to już nie jest porter EB, bo inny smak i żadnych danych na etykiecie, kontrze i krawatce o tym świadczącym) a przecież Żywiec nie ma w ofercie portera w puszce i 0.5l butelce, wiec nowy-stary produkt to wypełni.
                      rozumowanie słuszne pod warunkiem, że także poza małopolską można dostać tylko taki porter niby EB!
                      Last edited by e-prezes; 2003-11-03, 12:11.

                      Comment

                      • yendras
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.12
                        • 2052

                        #56
                        Nie jestem na 100% pewien, ale porter EB był chyba warzony w Braniewie. Widocznie po zamknięciu browaru produkcję zdecydowano przenieść do Żywca (czyli pewnie lać tego samego portera w dwie różne butelki).
                        Nawiasem mówiąc EB Full Light też był warzony w Braniewie, ale po zamknięciu browaru po prostu zniknął.

                        Comment

                        • RAFIFAFI
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2002.11
                          • 188

                          #57
                          Złe wieści.
                          Ten produkt warzony i rozlewany w Żywcu
                          w moim osiedlowym sklepiku zamiast jak było do tej pory w butelce pojawił się w puszce !!!
                          Oby to nie była zapowiedź zniknięcia butelki.
                          Tylko z butli!

                          Comment

                          • pjenknik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.08
                            • 3388

                            #58
                            U mnie zawsze był w puszce, czasami w butelce.
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Comment

                            • becik
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍼🍼
                              • 2002.07
                              • 14999

                              #59
                              RAFIFAFI napisał(a)
                              Złe wieści.
                              Ten produkt warzony i rozlewany w Żywcu
                              a ja z becikową upierdliwością upieram sie, że porter EB jest nadal warzony w Elblągu, czy to na puszcze czy to na etykiecie jest napisane: Browary Żywiec, a to zmienia radykalnie postać rzeczy, po drugie, porter zywiecki i elbląski mają zupełnie różne smaki, a co za tym idzie jaki jest sens warzenia dwóch różnych porterów w jednym browarze?
                              W Braniewie produkcja porterów zakończyła się w latach 80-tych natomiast Elbląg zachowuje ciągłość od czasu uruchomienia browaru po wojnie

                              A tak na marginiesie,najlepiej by było gdyby Żywiec rozwiał wszelkie wątpliwości
                              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                              Comment

                              • RAFIFAFI
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2002.11
                                • 188

                                #60
                                beciku szanowny chodziło mi nie o to gdzie jest warzony - napisałem tylko to co jest na etykiecie: z tego co pamiętam nie Browary ale właśnie: Browar Żywiec itd...
                                chodziło mi o to że ten produkt jest w puszce
                                Natomiast całkowicie się z tobą zgadzam tu chyba tylko kolega Żywiec może rozwiać nasze wątpliwości jednoznacznie
                                Tylko z butli!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X