EB, Porter

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • shakal
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.04
    • 2

    #46
    hmm..butelka 0,5l:
    *zapach -słodowy, mocno palony - plus,
    *kolor -ciemny machoń, klarowny, - plus,
    *piana -gęsta, ale szybko siada, - minus,
    *smak - alkoholowy,palony karmel,gorycz,całość niespójna,- minus,
    *za mało gazu - minus,
    ogólnie: piwo niezbyt udane, "dzikie", lepiej pachnie i wygląda niż smakuje, moja ocena 3,

    Comment

    • Regent
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2002.10
      • 512

      #47
      Bardzo dobry porterek. Zachwyca wspaniały niezwykle bogaty zapach a także smak. Mimo swej wielkiej mocy w smaku nie wyczuwa się wielkiej dominacji alkoholu. Smak rozbudowany, pełny, karmelowy pozostawiający niezwykle miły klimat z elementami słodkości, gdzieś w oddali leciutko przypalany. Warto spróbować.

      Moja ocena: [4.525]
      Mniej alkoholu w piwach !!!
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • grzech
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.04
        • 4592

        #48
        Powtórzyłem go po dłuższej przerwie i jestem zadowolony. W smaku nie wyczułem już okropnej słodyczy, była wytrawność, przypalony smaczek, moc. Chłopaki z EB się poprawili.

        Comment

        • baklazanek
          † 2014 Piwosz w Raju
          • 2001.08
          • 3562

          #49
          Nie jestem zwolennikiem porterów i dla tego ogólna ocena może wyjść trochę niska no(niska punktacja za smak) ale cóż ja na to poradzę.
          Piana bardzo gruba i utrzymuje się naprawdę rekordowo długo.
          Zapach bardzo mnie zaskoczył, spodziewałem się charakterystycznego zapachu dla tego gatunku piwa a poczułem zapach zwykłego pilsa.
          Piwo przy pierwszej styczności z językiem wydaje się słodkie, ale jest to tylko pierwsze wrażenie gdyż szybko zaczyna dominować gorzki smak.
          Pół butelki portera i więcej nie zmieszczę.
          Nowa owalna etykieta a kapsel chyba bez zmian.

          Moja ocena: [3.1]

          Comment

          • grzech
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.04
            • 4592

            #50
            No właśnie, coś im się ostatnio pokićkało i porter, ostatnio dość dobry, kończy się paskudną goryczą.

            Comment

            • RAFIFAFI
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2002.11
              • 188

              #51
              Zakupione całkiem niedawno butla 0,5l i bardzo miłe zaskoczenie smakowe!
              Polecam
              Rozjaśniło mi info na kontrze - Warzone i rozlewane w Browarze Żywiec
              Tylko z butli!

              Comment

              • becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2002.07
                • 14999

                #52
                barwa bardzo ciemna "mahoniowa", dobre nasycenie gazem, piana ciemnobeżowa, drobna, utzymuje sie długo na powierzchni grubym kożuszkiem, zapach słabo wyczuwalny, w smaku lekko szczypiące, mocno wyczuwalna goryczka, chwilami mozna wyczuć wręcz gorzki smak, butelka i opakowanie na piatkę, w sam raz dla portera, ciemne etykieta, czarny kapsel z napisem porter

                Moja ocena: [4.375]
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19291

                  #53
                  odnoszę niepokojace wrażenie, że po przeniesieniu produkcji do Żywca jakby ów porter złagodniał. nie miałem go okazji bezpośrednio i jednocześnie porównać z żywieckim, ale jest dość podobny. nie wiem czy to dobrze czy źle, bo nie tęskniłem za tamtym, a ten to już inna bajka.

                  Comment

                  • becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2002.07
                    • 14999

                    #54
                    e-prezes napisał(a)
                    odnoszę niepokojace wrażenie, że po przeniesieniu produkcji do Żywca jakby ów porter złagodniał. nie miałem go okazji bezpośrednio i jednocześnie porównać z żywieckim, ale jest dość podobny. nie wiem czy to dobrze czy źle, bo nie tęskniłem za tamtym, a ten to już inna bajka.
                    czy ktos mi potwierdzić, ze to co piłem było porterem elbląskim warzonym w Żywcu, jaki w takim wypadku byłby sens robienia w jednym browarze dwóch porterów, w różnych opakowaniach, przecież byłby to ten sam produkt, mający ten sam smak,a tak nie jest, nie uwierzę, że są robione dwie różne warki tego piwa w jednym browarze
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19291

                      #55
                      w sumie rozumiem politykę Żywca... przeniesienie produkcji do Żywca spowoduje obniżenie kosztów i naturalne wyeliminowanie z rynku portera EB (właściwie to już nie jest porter EB, bo inny smak i żadnych danych na etykiecie, kontrze i krawatce o tym świadczącym) a przecież Żywiec nie ma w ofercie portera w puszce i 0.5l butelce, wiec nowy-stary produkt to wypełni.
                      rozumowanie słuszne pod warunkiem, że także poza małopolską można dostać tylko taki porter niby EB!
                      Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2003-11-03, 12:11.

                      Comment

                      • yendras
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.12
                        • 2052

                        #56
                        Nie jestem na 100% pewien, ale porter EB był chyba warzony w Braniewie. Widocznie po zamknięciu browaru produkcję zdecydowano przenieść do Żywca (czyli pewnie lać tego samego portera w dwie różne butelki).
                        Nawiasem mówiąc EB Full Light też był warzony w Braniewie, ale po zamknięciu browaru po prostu zniknął.

                        Comment

                        • RAFIFAFI
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2002.11
                          • 188

                          #57
                          Złe wieści.
                          Ten produkt warzony i rozlewany w Żywcu
                          w moim osiedlowym sklepiku zamiast jak było do tej pory w butelce pojawił się w puszce !!!
                          Oby to nie była zapowiedź zniknięcia butelki.
                          Tylko z butli!

                          Comment

                          • pjenknik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.08
                            • 3388

                            #58
                            U mnie zawsze był w puszce, czasami w butelce.
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Comment

                            • becik
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2002.07
                              • 14999

                              #59
                              RAFIFAFI napisał(a)
                              Złe wieści.
                              Ten produkt warzony i rozlewany w Żywcu
                              a ja z becikową upierdliwością upieram sie, że porter EB jest nadal warzony w Elblągu, czy to na puszcze czy to na etykiecie jest napisane: Browary Żywiec, a to zmienia radykalnie postać rzeczy, po drugie, porter zywiecki i elbląski mają zupełnie różne smaki, a co za tym idzie jaki jest sens warzenia dwóch różnych porterów w jednym browarze?
                              W Braniewie produkcja porterów zakończyła się w latach 80-tych natomiast Elbląg zachowuje ciągłość od czasu uruchomienia browaru po wojnie

                              A tak na marginiesie,najlepiej by było gdyby Żywiec rozwiał wszelkie wątpliwości
                              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                              Comment

                              • RAFIFAFI
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2002.11
                                • 188

                                #60
                                beciku szanowny chodziło mi nie o to gdzie jest warzony - napisałem tylko to co jest na etykiecie: z tego co pamiętam nie Browary ale właśnie: Browar Żywiec itd...
                                chodziło mi o to że ten produkt jest w puszce
                                Natomiast całkowicie się z tobą zgadzam tu chyba tylko kolega Żywiec może rozwiać nasze wątpliwości jednoznacznie
                                Tylko z butli!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • e-prezes
                                  Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
                                  e-prezes
                                  alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

                                  Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
                                  2024-12-03, 22:18
                                • Prusak
                                  Abbey Ales, Oh, Mr Porter
                                  Prusak
                                  Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
                                  Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
                                  Piwo klarowne.
                                  Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
                                  Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
                                  2024-08-30, 18:30
                                • Petitpierre
                                  Amber Po Godzinach, Dymiony Porter Bałtycki
                                  Petitpierre
                                  7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
                                  2025-02-01, 09:59
                                • Prusak
                                  Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
                                  Prusak
                                  E: 24 Blg
                                  A: 10, 5%
                                  Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
                                  Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
                                  W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
                                  2025-01-03, 01:31
                                • Ahumba
                                  2025.01.18 - Warszawa, Baltic Porter Day 2025 w CBM
                                  Ahumba
                                  "Baltic Porter Day 2025
                                  Jak co roku świętujemy to najważniejsze piwne święto. Spodziewajcie się przynajmniej czterech porterów na kranach, dużej selekcji butelek/puszek, specjalnego burgera i coś jeszcze wymyślimy" cytat ze strony wydarzenia...
                                  Start
                                  2025-01-18
                                  Koniec
                                  2025-01-18
                                  Adres
                                  Warszawa, ul. gen. Władysława Andersa 23,
                                  2024-11-03, 17:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...