Fajnie, że pojawia się kolejny pszeniczniak na polskim rynku. Szkoda tylko że cena dosyć wysoka w stosunku do jakości. Za te pieniądze wolę Faustusa albo litewskiego Svyturusa albo Obolona.
Belgia, Frater Pszeniczny
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Słomkowy, lekko w kierunku mentnego złotego. [5]
Piana: Wystarczająco obfita, drobno i średniopęcherzykowa średnio-długo utrzymująca się w kuflu, na koniec wianuszek. [4.5]
Zapach: Zdecydowanie goździkowy z lekkim babanem i leciutko kwaśny. [5]
Smak: Bardzo orzeźwiający smak - tu dominuje również goździk i dalej w tle banan. Delikatna goryczka ładnie balansuje z nutami słodowo-zbożowymi. [5]
Wysycenie: Idealne, cały czas degustacji wyraźnie wyczuwalne. [5]
Opakowanie: Opakowaniejest bardzo oszczędne w formie i przez to czytelne. Bardzo dobrze sharmonizowane barwy etykiet, kapsel i nowa, bezzwrotna butelka dopełniają estetycznie bardzo pozytywne doznania smakowe. [5]
Uwagi: Styl niemieckiego Wiezena był chyba celem piwowarów z Belgii. Czuć to w smaku piwa. Wydźwięk poprzednich ocen jest taki, że szkoda że nie jest to Wiezen albo Witbier. Faktycznie cechy smakowe Weizena, brak osadu i niesłodowana pszenica użyta w produkcji pozwalają powiedzieć że nie jest to ani Wiezen ani Witbier. Ja dodam od siebie że cieszę się z tego piwa bo zasługuje ono na to ze względu na swoje walory, a informacje podane na etykiecie nie są sprzeczne ze stanem faktycznym: "Frater pszeniczny" i na kontrze skład: słód jęczmienny, pszenica...
W kontekście mojej oceny żal tylko że Browar został już prawie sprzedany KP i w ten sposób los tego piwa jest pod dużym znakiem zapytania.
Moja ocena: [4.95]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alchemych Wyświetlenie odpowiedziUwagi: Styl niemieckiego Wiezena był chyba celem piwowarów z Belgii. Czuć to w smaku piwa. Wydźwięk poprzednich ocen jest taki, że szkoda że nie jest to Wiezen albo Witbier. Faktycznie cechy smakowe Weizena, brak osadu i niesłodowana pszenica użyta w produkcji pozwalają powiedzieć że nie jest to ani Wiezen ani Witbier. Ja dodam od siebie że cieszę się z tego piwa bo zasługuje ono na to ze względu na swoje walory, a informacje podane na etykiecie nie są sprzeczne ze stanem faktycznym: "Frater pszeniczny" i na kontrze skład: słód jęczmienny, pszenica...
W kontekście mojej oceny żal tylko że Browar został już prawie sprzedany KP i w ten sposób los tego piwa jest pod dużym znakiem zapytania.
Comment
-
-
Aaa, jeszcze ten domniemany sztuczny aromat - przecież aromaty tego piwa to typowo weizenowy bukiet czyli goździk-banan. Do uzyskania takiego efektu w piwie wymagana jest odpowiednia metoda zacierania, fermentacja specyficznym szczepem drożdży w odpowiedniej temperaturze i pszenica. No chyba że są jakieś dowody czy przesłanki że BB używa dodatków żeby podrasować swojego pszeniczniaka. Po smaku twierdzę jednak że nie używa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alchemych Wyświetlenie odpowiedziNo chyba że są jakieś dowody czy przesłanki że BB używa dodatków żeby podrasować swojego pszeniczniaka. Po smaku twierdzę jednak że nie używa.Last edited by jacer; 2007-08-18, 19:45.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Na kontrze nie jest napisane, że piwo zawiera drożdże, nie jest napisane, że jest niefiltrowane, jest napisane, że jest aromatyzowane. W tym poście jest również wynik badania laboratoryjnego, które potwierdza, że nie ma drożdży w tym piwie.
Zresztą jeśli popatrzy się na Fratra Podwójnego wszystko składa się w zgrabną całość. Jak już kiedyś była mowa główna bariera przy produkcji pszenicznego w stylu Hefeweizen, jak i witbier jest brak filtracji. Rozlew piwa bez filtracji zanieczyszcza drożdżami (i to zwykle innymi niż używane do reszty gatunków) instalację. Jej każdorazowe mycie, pociąga za sobą dodatkowe koszty. IMO można by to obejść właśnie na sposób Fratra Podwójnego, czyli uwarzyć Kristallweizena i zaszczepić go szczepem drożdży dolnej fermentacji, który przeprowadziłby referementację. Problemem może być ilość osadu drożdżowego (Podwójny ma bardzo małe zmętnienie) i dodatkowy czas leżakowania. Browar Belgia stwierdził, zę nikt piwa pod mikroskopem badał nie będzie, zresztą nigdzie na etykiecie nie skłamali. Dlatego też IMO w wywiadzie tak kluczyli, czy to Hefeweizen czy witbier i wyszło, że to ich autorska hybryda. Poszli na łatwiznę, i stwierdzili, że "ciemny lud to kupi".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPoszli na łatwiznę, i stwierdzili, że "ciemny lud to kupi".Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Ja w sumie tez jestem nieco rozczarowany tym pszeniczniakiem :-(
Nie jest zły, ale nie rzuca na kolana.
W tej cenie wolę kupić Obołonia Pszenicznego, który niszczy tego Fratera. Zdaję sobie sprawę, że to kwestia gustu, ale IMO pszeniczniak wyszedł im słaby.
Obołoń nadal nie ma konkurenta
Zobaczymy jak "Podwójny".
Comment
-
-
Faktycznie jest ten aromat. Biję się w pierś - jakoś mi przesłoniło to piwo ów mankament, chociaż jeszcze przed degustacją czytałem kontrę. Bardziej smakuje mi jednak Frater niż Obołon - piłem dla porównania równolegle. Może dlatego że cenię w pszenicznym akcenty słodowe, a tych zauważyłem więcej we Fraterze. No i ta umiarkowana goryczka dobrze wywarzona ze smakiem słodowo-zbożowym.
Z chęcią spróbowałbym tego podwójnego Fraterka, ale nie mam niestety do niego dostępu w Żorach. Będę jednak polował.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piwo ma kolor jasno żółty, jest mętne, [4]
Piana: Piana biała, trwała i drobnobąbelkowa, dość wysoka, [4.5]
Zapach: Zapach cytrynowo-drożdżowy, lekko słodowy, bardzo przyjemny, [4.5]
Smak: Ze smakiem mam mały kłopot, bo niby wszystko w porządku, piwo jest smaczne i dobrze się je pije, ale jest trochę zbyt jednostronne. Z pszenicznych smaczków można wyczuć jedynie cytrynę, inne smaczki niestety nieobecne, szkoda. [4]
Wysycenie: Jak dla mnie zbyt niskie [3.5]
Opakowanie: Podoba mi się szata Fraterów, tutaj nawet bardziej niż w podwójnym, jasna tonacja etykiety wpisuje sie w charakter piwa, daje 5. [5]
Uwagi: Dostepne w Auchanie w Płocku za 4,49 zł.
Moja ocena: [4.25]BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
Comment