Belgia, Frater Pszeniczny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Qbasmuggy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.06
    • 82

    #61
    Fajnie, że pojawia się kolejny pszeniczniak na polskim rynku. Szkoda tylko że cena dosyć wysoka w stosunku do jakości. Za te pieniądze wolę Faustusa albo litewskiego Svyturusa albo Obolona.

    Comment

    • Kamień
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.07
      • 361

      #62
      Właściwie w tym momencie to znika...

      Comment

      • Alchemych
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.12
        • 349

        #63
        Ocena z ARTomatu

        Kolor: Słomkowy, lekko w kierunku mentnego złotego. [5]
        Piana: Wystarczająco obfita, drobno i średniopęcherzykowa średnio-długo utrzymująca się w kuflu, na koniec wianuszek. [4.5]
        Zapach: Zdecydowanie goździkowy z lekkim babanem i leciutko kwaśny. [5]
        Smak: Bardzo orzeźwiający smak - tu dominuje również goździk i dalej w tle banan. Delikatna goryczka ładnie balansuje z nutami słodowo-zbożowymi. [5]
        Wysycenie: Idealne, cały czas degustacji wyraźnie wyczuwalne. [5]
        Opakowanie: Opakowaniejest bardzo oszczędne w formie i przez to czytelne. Bardzo dobrze sharmonizowane barwy etykiet, kapsel i nowa, bezzwrotna butelka dopełniają estetycznie bardzo pozytywne doznania smakowe. [5]
        Uwagi: Styl niemieckiego Wiezena był chyba celem piwowarów z Belgii. Czuć to w smaku piwa. Wydźwięk poprzednich ocen jest taki, że szkoda że nie jest to Wiezen albo Witbier. Faktycznie cechy smakowe Weizena, brak osadu i niesłodowana pszenica użyta w produkcji pozwalają powiedzieć że nie jest to ani Wiezen ani Witbier. Ja dodam od siebie że cieszę się z tego piwa bo zasługuje ono na to ze względu na swoje walory, a informacje podane na etykiecie nie są sprzeczne ze stanem faktycznym: "Frater pszeniczny" i na kontrze skład: słód jęczmienny, pszenica...
        W kontekście mojej oceny żal tylko że Browar został już prawie sprzedany KP i w ten sposób los tego piwa jest pod dużym znakiem zapytania.

        Moja ocena: [4.95]

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alchemych Wyświetlenie odpowiedzi
          Uwagi: Styl niemieckiego Wiezena był chyba celem piwowarów z Belgii. Czuć to w smaku piwa. Wydźwięk poprzednich ocen jest taki, że szkoda że nie jest to Wiezen albo Witbier. Faktycznie cechy smakowe Weizena, brak osadu i niesłodowana pszenica użyta w produkcji pozwalają powiedzieć że nie jest to ani Wiezen ani Witbier. Ja dodam od siebie że cieszę się z tego piwa bo zasługuje ono na to ze względu na swoje walory, a informacje podane na etykiecie nie są sprzeczne ze stanem faktycznym: "Frater pszeniczny" i na kontrze skład: słód jęczmienny, pszenica...
          W kontekście mojej oceny żal tylko że Browar został już prawie sprzedany KP i w ten sposób los tego piwa jest pod dużym znakiem zapytania.
          Mnie osobiście najbardziej przeszkadza fakt, że zarówno Witbier jak i Hefeweizen zawierają osad drożdżowy, nie zawierają za to sztucznego zmętniacza czy dodatkowych aromatów. I jak mawiają nasi zachodni sąsiedzi "hier liegt der Hund begraben".
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Alchemych
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.12
            • 349

            #65
            A skąd wiadomo że dodają zmętniacz. Może to pozostałość pszenicy jak w prawie każdym pszenicznym piwie?

            Comment

            • Alchemych
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.12
              • 349

              #66
              Aaa, jeszcze ten domniemany sztuczny aromat - przecież aromaty tego piwa to typowo weizenowy bukiet czyli goździk-banan. Do uzyskania takiego efektu w piwie wymagana jest odpowiednia metoda zacierania, fermentacja specyficznym szczepem drożdży w odpowiedniej temperaturze i pszenica. No chyba że są jakieś dowody czy przesłanki że BB używa dodatków żeby podrasować swojego pszeniczniaka. Po smaku twierdzę jednak że nie używa.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alchemych Wyświetlenie odpowiedzi
                No chyba że są jakieś dowody czy przesłanki że BB używa dodatków żeby podrasować swojego pszeniczniaka. Po smaku twierdzę jednak że nie używa.
                Poczytaj kontretykietę.
                Last edited by jacer; 2007-08-18, 19:45.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #68
                  Na kontrze nie jest napisane, że piwo zawiera drożdże, nie jest napisane, że jest niefiltrowane, jest napisane, że jest aromatyzowane. W tym poście jest również wynik badania laboratoryjnego, które potwierdza, że nie ma drożdży w tym piwie.
                  Zresztą jeśli popatrzy się na Fratra Podwójnego wszystko składa się w zgrabną całość. Jak już kiedyś była mowa główna bariera przy produkcji pszenicznego w stylu Hefeweizen, jak i witbier jest brak filtracji. Rozlew piwa bez filtracji zanieczyszcza drożdżami (i to zwykle innymi niż używane do reszty gatunków) instalację. Jej każdorazowe mycie, pociąga za sobą dodatkowe koszty. IMO można by to obejść właśnie na sposób Fratra Podwójnego, czyli uwarzyć Kristallweizena i zaszczepić go szczepem drożdży dolnej fermentacji, który przeprowadziłby referementację. Problemem może być ilość osadu drożdżowego (Podwójny ma bardzo małe zmętnienie) i dodatkowy czas leżakowania. Browar Belgia stwierdził, zę nikt piwa pod mikroskopem badał nie będzie, zresztą nigdzie na etykiecie nie skłamali. Dlatego też IMO w wywiadzie tak kluczyli, czy to Hefeweizen czy witbier i wyszło, że to ich autorska hybryda. Poszli na łatwiznę, i stwierdzili, że "ciemny lud to kupi".
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Poszli na łatwiznę, i stwierdzili, że "ciemny lud to kupi".
                    A tymczasem to ich kupili
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Doczu
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.07
                      • 77

                      #70
                      Ja w sumie tez jestem nieco rozczarowany tym pszeniczniakiem :-(
                      Nie jest zły, ale nie rzuca na kolana.
                      W tej cenie wolę kupić Obołonia Pszenicznego, który niszczy tego Fratera. Zdaję sobie sprawę, że to kwestia gustu, ale IMO pszeniczniak wyszedł im słaby.
                      Obołoń nadal nie ma konkurenta
                      Zobaczymy jak "Podwójny".

                      Comment

                      • Alchemych
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.12
                        • 349

                        #71
                        Faktycznie jest ten aromat. Biję się w pierś - jakoś mi przesłoniło to piwo ów mankament, chociaż jeszcze przed degustacją czytałem kontrę. Bardziej smakuje mi jednak Frater niż Obołon - piłem dla porównania równolegle. Może dlatego że cenię w pszenicznym akcenty słodowe, a tych zauważyłem więcej we Fraterze. No i ta umiarkowana goryczka dobrze wywarzona ze smakiem słodowo-zbożowym.
                        Z chęcią spróbowałbym tego podwójnego Fraterka, ale nie mam niestety do niego dostępu w Żorach. Będę jednak polował.

                        Comment

                        • Doczu
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.07
                          • 77

                          #72
                          zerknij do Auchan - ja swojego tam kupiłem. Jest duża szansa, że będzie w całej sieci Auchan

                          Comment

                          • Doczu
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2007.07
                            • 77

                            #73
                            Zauwazyłem jeszcze dość dziwne zjawisko, a zapomniałem o tym przedtem napisać.
                            Otóż po wypiciu piwka, szklanka była czyściusieńka jakby nigdy tam żadnego piwa nie było. Zero jakiegokolwiek śladu piwa na ściankach.

                            Comment

                            • Pinio74
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.10
                              • 3881

                              #74
                              Ocena z ARTomatu

                              Kolor: Piwo ma kolor jasno żółty, jest mętne, [4]
                              Piana: Piana biała, trwała i drobnobąbelkowa, dość wysoka, [4.5]
                              Zapach: Zapach cytrynowo-drożdżowy, lekko słodowy, bardzo przyjemny, [4.5]
                              Smak: Ze smakiem mam mały kłopot, bo niby wszystko w porządku, piwo jest smaczne i dobrze się je pije, ale jest trochę zbyt jednostronne. Z pszenicznych smaczków można wyczuć jedynie cytrynę, inne smaczki niestety nieobecne, szkoda. [4]
                              Wysycenie: Jak dla mnie zbyt niskie [3.5]
                              Opakowanie: Podoba mi się szata Fraterów, tutaj nawet bardziej niż w podwójnym, jasna tonacja etykiety wpisuje sie w charakter piwa, daje 5. [5]
                              Uwagi: Dostepne w Auchanie w Płocku za 4,49 zł.

                              Moja ocena: [4.25]
                              BIRRARE HUMANUM EST

                              Comment

                              • skandal
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1439

                                #75
                                Wczoraj to piłem. Mówiąć szczerze-badziewie. Jakies posmaki pszeniczne może miał ale nawet nie był na tyle dobry żebym dopił do końca.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X