Belgia, Frater Pszeniczny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gumczas
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.05
    • 31

    #46
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Przyjemny, cytrynowo - złoty. Piwo lekko mętne, czyli wszystko w normie. [4]
    Piana: Przy nalewaniu i chwilę po nalaniu bardzo ładna, wysoka, w miarę sztywna, idealnie biała. Niestety, po jakimś czasie zostaje tylko dywanik. [3.5]
    Zapach: Owocowy przede wszystkim. Trochę może się trzeba w wwąchać, piwo nie uderza jakimś szczeólnie mocnym aromatem, ale jak już wsadzić nos do szklanki, to doznania są bardzo miłe. [4]
    Smak: Także bardzo przyjemny, z typowymi dla pszenicy cytrusowo - bananowymi nutami. Goryczka bardzo lekka, subtelnie schowana w tle. Nie wiem, co jest zasługą wymienionego na kontrze aromatu, niemniej bez spoglądania na butelkę smakuje nader pryjemnie Fantastycznie orzeźwia - wypite przy pogodzie upalno - dusznej przywróciło mnie do życia Nie wybija się może ponad pszeniczną poprawność, ale nie sposób powiedzieć coś złego o nim. [4.5]
    Wysycenie: Dwutlenek obecny do samego końca, w ilości idealnie wyważonej. [5]
    Opakowanie: Za oprawę Fratrów Belgii należy się medal - co wersja, to lepszy wygląd. Oczywiście, każdy w miarę rozgarnięty piwosz szybko wyłapie pewną sprzeczność, że w Tradycyjnym Piwie Ojców Cystersów raczej nie było dodatkowych aromatów i przeciwutleniacza, no ale jeśli oceniać jedynie walory estetyczne, to Frater zasługuje na 5. [5]
    Uwagi: Życzę temu piwu jak najlepiej. Stanowi ono jakąś szansę na to, że Polacy trochę chętniej zaczną sięgać po piwa pszeniczne. Cena do przebolenia. Frater pszeniczny nie jest może mistrzostwem świata, ale solidna normę spełnia. Fajniej by było, gdyby obyło sie bez aromatów dodatkowych, no ale jak już są, to trudno, może kiedyś to się zmieni.

    Moja ocena: [4.25]
    99% of Evil

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MonikaGałasiewicz Wyświetlenie odpowiedzi
      Już prawie straciłem nadzieje, że ktoś oceni to piwo prawidłowo, zgadzam się z tą oceną w 100% i nie ma co opisywać smaku. Na polską pszenicę jeszcze musimy trochę poczekać.
      Art czy użytkownik Oloolo i MonikaGałasiewicz nie mają przypadkiem takiego samego IP?
      Tak czy owak zapewne oboje pracują w firmach związanych z branżą. Można to wywniskować po profesjonalnym opisie...

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #48
        BTW to najlepsze jest to:

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MonikaGałasiewicz Wyświetlenie odpowiedzi
        Już prawie straciłem nadzieje, że ktoś oceni to piwo prawidłowo, zgadzam się z tą oceną w 100% i nie ma co opisywać smaku. Na polską pszenicę jeszcze musimy trochę poczekać.
        Last edited by kopyr; 2007-07-28, 11:33.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          BTW to najlepsze jest to:
          Nie zauważyłam! Dobre!

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oloolo Wyświetlenie odpowiedzi
            Uwagi: To nie ma nic wspólnego z pszenicznym piwem! Dodana pszenica aby napisać ze pszeniczne. Ludzie opamiętajcie sie! Piwo ze sztucznym zmętniaczem z dodatkiem sztucznych aromatów nazywacie pszenica!!! Do czego to wszystko prowadzi... Begla robi wszystkie piwa poprzez HGB nastepnie dodaje sztuczne uzdatniacze, zapachy itp. Gotuje wykorzystujac nawet 50 % grysow kukurydzianych, syropow glukozowych itp. !!! Pszniczne? haha chyb zarty jakies, smaku nie macie?
            Aha, odnosząc się do tekstu powyżej, to niestety nie zdziwiłbym się gdyby to była prawda. Po co sobie zasyfiać linię rozlewniczą jakimiś drożdżami. Dobrze by było, gdyby ktoś mający dostęp do laboratorium wziął na warsztat Fraterka Pszenicznego, podobnie jak to kiedyś było z Żywym.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • MonikaGałasiewicz
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.01
              • 3

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              no to do roboty, proszę o ocenę, byle zgodną z zasadami oceniania, czyli jednak także z uwzględnieniem Twoich wrażeń smakowych.
              Moja ocena wynika z tego, że byłam bardzo rozczarowana tym piwem , a dużo sobie przed spożyciem obiecywałam.
              Zakupiłam więc drugą butelkę i przysyłam ocenę
              Ja przyrównuję je do Weizenbier bo na takie piwo pszeniczne czekam!!!
              kolor: Zbyt duży połysk, przy nalewaniu do szklanki nie znalazłam drożdży na dnie, zawiesina powodująca mętność według mnie jest sztuczna. [2]
              Piana: Przy nalewaniu i chwilę po nalaniu wysoka piana, niezbyt gęsta jak na piwo pszeniczne. Niestety szybko opada.[2.0]
              Zapach: Sztuczny owocowo chmielowy. Ja nie wyczułam ani banana, ani goździka, ani wanilii.[2,0]
              Smak: Słodki przeplatający się z chmielem. Bardzo ciężko stwierdzić czy to rzeczywiście górna fermentacja, brak charakterystycznego posmaku drożdży. [2.5]
              Wysycenie: Dwutlenek obecny do samego końca, w ilości zadowalającej [4,5]
              Opakowanie butelka NRW do piwa pszenicznego trafny wybór, etykieta ładna i przyciąga wzrok. [5]
              Uwagi: Cieszy mnie pojawianie się piwa pszenicznego na polskim rynku, ale jak na browar, który ma potężne zaplecze i kapitał powinien się trochę bardziej postarać. ( ta skala to nie pomysłowy Dobromir, któremu nie wyszło). Pokazuje to także, że nawiązywanie to tradycji to chwyt reklamowy. Mam nadzieje, że nasze uwagi przyczynią się do poprawy tego piwa, ale bez emulgatorów, zmętniaczy i sztucznych aromatów.

              Comment

              • MarcinKa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.02
                • 2736

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                gdyby ktoś mający dostęp do laboratorium wziął na warsztat Fraterka Pszenicznego, podobnie jak to kiedyś było z Żywym.
                Czy na forum jest coś na ten temat? Nie słyszałem nic o tym, a bardzo chętnie zapoznał bym się z wynikami tego badania.

                Wracając do Fratera. Jeśli faktycznie jest tak warzony to chyba jego miejsce jest w jednym worku z Freekem czy Reddsem. Z tego co czytam to raczej ciężko to piwo uznać za pszeniczne z punktu widzenia procesu warzenia. W jakiej kategorii będzie w plebiscycie na piwo roku?
                Last edited by MarcinKa; 2007-07-30, 13:43.
                To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                Comment

                • arcy
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.07
                  • 7538

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MonikaGałasiewicz Wyświetlenie odpowiedzi
                  Moja ocena
                  Tak na marginesie, to jesteś kobietą czy mężczyzną? Bo z Twoich postów wynika i jedno, i drugie.

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
                    Czy na forum jest coś na ten temat? Nie słyszałem nic o tym, a bardzo chętnie zapoznał bym się z wynikami tego badania.
                    A jakże, w temacie o Żywym. Dokładnie tu.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • Kamień
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.07
                      • 361

                      #55
                      Ocena z ARTomatu

                      Kolor: Żółtopomarańczowy, półprzezroczysty, nieco mętny choć moim zdaniem za słabo [4]
                      Piana: Niezbyt wysoka ale raczej trwała, drobnoziarnista, obrączka z piany utrzymuje się baaardzo długo [4]
                      Zapach: Intensywny, bardzo przyjemny, silnie wyczuwalny aromat goździków, zupełny brak zapachu alkocholu [5]
                      Smak: Troche szkoda, że nie tak znakomity jak zapach. Smak jest przyjemny, kwaskowaty, orzeźwiający. Czuć w nim goździki, nadgniłego banana, może i trochę drożdże. [4.5]
                      Wysycenie: Dość spore, na początku bardzo duże ale szybko się zmniejsza, nie mam zastrzeżeń [4]
                      Opakowanie: Całkiem ładna etykieta, jak dla mnie dobrze pasująca do pszenicznego piwa, akcentująca ''tradycyjność'' piwa frater. [4]
                      Uwagi: Tak naprawdę to piwo nie zasługuje na taką ocenę
                      Czy nie można by zrobić produktu o takiej samej jakości bez stosowania aromatów i innych ulepszaczy!? Cena też jest za wysoka jak na sztucznie ulepszane piwo...

                      Moja ocena: [4.55]

                      Comment

                      • Czes
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2001.06
                        • 752

                        #56
                        Inspekcja mikroskopowa wykazała, że w Pszenicznym Fraterze nie ma ani żywych ani martwych komórek drożdżowych.
                        Producent wprawdzie nie twierdzi że piwo zawiera drożdże, ale ten fakt dodatkowo oddala Pszeniczne z Kielc od bawarskiego stylu Hefe-Weizen (Weissbier).
                        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
                          Inspekcja mikroskopowa wykazała, że w Pszenicznym Fraterze nie ma ani żywych ani martwych komórek drożdżowych.
                          Producent wprawdzie nie twierdzi że piwo zawiera drożdże, ale ten fakt dodatkowo oddala Pszeniczne z Kielc od bawarskiego stylu Hefe-Weizen (Weissbier).
                          No to PKP - Pięknie K.... Pięknie.
                          Nie dziwne, że nic nie ma na dnie butelki.
                          Cóż "najbardziej innowacyjny browar w Polsce" - na jaką cholerę nam tradycyjne metody, jakieś prawa czystości, oryginalne archaiczne style - my zrobimy nową jakość, nowy styl, nowe piwo. Dla mnie to jest porażka.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • docent
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 5205

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
                            Inspekcja mikroskopowa wykazała, że w Pszenicznym Fraterze nie ma ani żywych ani martwych komórek drożdżowych.
                            Producent wprawdzie nie twierdzi że piwo zawiera drożdże, ale ten fakt dodatkowo oddala Pszeniczne z Kielc od bawarskiego stylu Hefe-Weizen (Weissbier).
                            No jak to nie twierdzi? W wywiadzie udzielonym ART-owi zastępca głównego piwowara browaru Belgia pan Jarosław Kołodziejski stwierdził że piwo jest NIEfiltrowane. Skandal!
                            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                            Comment

                            • JAckson
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2004.05
                              • 6123

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                              No jak to nie twierdzi? W wywiadzie udzielonym ART-owi zastępca głównego piwowara browaru Belgia pan Jarosław Kołodziejski stwierdził że piwo jest NIEfiltrowane. Skandal!

                              Pewnie substancja zmętniająca nie została odfiltrowana, więc jest niefiltrowane. W wywiadzie nie napisano, że nieodfiltrowano drożdży
                              MM961
                              4:-)

                              Comment

                              • lzkamil
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.01
                                • 3611

                                #60
                                Ocena z ARTomatu

                                Kolor: Jasnozłoty, niby mętny jak trzeba ale ta mętność jest jakaś taka... koloidalna, używając określenia z mojej branży. Dla nie-alchemików - nie do końca mętne, tylko opalizujące. [4]
                                Piana: Jest i to spora, średnio trwała, w jasnym lagerze by była zupełnie poprawna, ale jak na ten gatunek - za słaba. [3.5]
                                Zapach: Cytrynowo-słodowy, w kierunku belgijskiego witbiera, całkiem intensywny, jak najbardziej ok. [4.5]
                                Smak: Podobnie jak zapach, mocno cytrynowy przechodzący w słodowy posmak, brak innych nutek często występujących w pszeniczniakach, za to niestety czuję coś sztucznego, jakąś lemoniadkę. Całkiem wypijalne ale sporo mu brakuje do znanych mi witbierów belgijskich i holenderskich. [3.5]
                                Wysycenie: Słabe. Czyli jak na ten gatunek - do d... Nic dziwnego że piany nie ma co podtrzymywać. [2]
                                Opakowanie: Graficznie proste i fajne, podane wszystko co trzeba, tylko dłuuugi minus za te ściemy o "tradycji cystersów" itp. [3.5]
                                Uwagi: Kupione w Łodzi u Super ZofMario.

                                Moja ocena: [3.8]
                                Lepszy jabol pod okapem
                                niż GŻ, CP i KP !


                                Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                                Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                                Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X