Fortuna, Czarne Miodowe

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krm88
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.07
    • 25

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemny rubin ze złotawymi refleksami, taki jaki być powinien [4.5]
    Piana: Gęsta, drobnoziarnista, oblepia trochę szkło, mogłaby dłużej się utrzymywać [4]
    Zapach: wyrażny, miodowy aromat zza którego przebijają się nuty słodowe [4]
    Smak: jak to piwo miodowe słodkie, trochę za bardzo moim zdaniem, poza tym miód użyty przy produkcji tego piwa nie jest moim ulubionym gatunkiem miodu, przyjemne nuty palone i lekko karmelowe [4]
    Wysycenie: zależnie od tempa picia, jak ktoś szybko dość pijeto w sam raz ale dla osób którym to zajmuje troche wiecej czasu moze byc pod koniec za niskie (po 45minutach) [4]
    Opakowanie: tło etykiety zbyt "pstrokate" przez co trudno dostrzec informacje na niej zawarte, kontra dobra zawiera wszystkie podstawowe informacje, kapsel fortunowy - ok [4]
    Uwagi: propozycja godna uwagi dla osób lubiących piwa miodowe, jedno to ilość zdecydowanie wystarczająca - żeby nie przesłodzić

Moja ocena: [4.025]

Comment

• eutanatos
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.11
      • 43

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn, prawie czarne. Nieprzezroczyste nawet pod światło. Wygląda jak miód spadziowy. [4.5]
      Piana: Silnie się wzburza przy nalewaniu. Opada do kilkumilimetrowej warstwy przykrywającej całą powierzchnię. [4]
      Zapach: Pachnie naturalnym miodem i odrobinę karmelem. Aż się chce spróbować! [4.5]
      Smak: Piwo jest słodkie. Miód bardzo wyczuwalny, jego smak wysuwa się na pierwszy plan - smak miodu łagodnego lipowego albo malinowego. Zero goryczki, zero smaku alkoholu. [5]
      Wysycenie: Mało widać z powodu barwy piwa. Jednak piwo pracuje ładnie, bąbelki słychać po przyłożeniu ucha (to nie żart). [4.5]
      Opakowanie: Złoto - czarna etykieta. Biała czcionka nie zlewająca się z tłem. Etykieta bardzo artystyczna. Na kontretykiecie wyczerpujący opis typu "co i jak z naszym piwem". [5]
      Uwagi: Z pośród piw miodowych - to mi najbardziej smakuje miodem, taki czysty miodowy smak bez dodatków. Miód trzeba lubić aby polubić to piwo. Bardziej miodowe, niż nie jeden miód pitny.

Moja ocena: [4.675]

Comment

• jureknpl
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.11
        • 2

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarne, pod światło ciemno wiśniowe [5]
        Piana: Lałem po ściance i piana natychmiast znikała. Lane z paru centymetrów tworzy ładną rowną pianę [4.5]
        Zapach: Właściwy dla tego typu, Nie jest natrętny [5]
        Smak: Dla mnie naprawdę na 5 [5]
        Wysycenie: Można by się spodziewać więcej, ale tu jest to akurat zaleta [5]
        Opakowanie: Bardzo ładne stonowane [5]
        Uwagi: Jestem miłośnikiem piw miodowych i szukam swojego Graala.
        Po spróbowaniu kilku to jest najbliższe, ale jeszcze wielu nie spróbowałem i będę szukał dalej.
        Pomijam miodowe serwowane w poznańskiej Brovarii (poza zasięgiem).
        Na pewno będę do niego wracał.

Moja ocena: [4.95]
        ---------------
        Ocena usunieta z rankingu.
        Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. Oczekujemy czegoś więcej po opisie smaku i zapachu! Choćby próby ich opisania.
        Art, Admin

---------------
        Last edited by ART; 2010-12-06, 17:15.

Comment

• Ramiel
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.11
          • 207

W porównaniu ze zwykłym Czarnym, to wypada zdecydowanie lepiej. Miodowa słodycz lepiej się komponuje z kawowo-palonymi smaczkami, czuć też nieco więcej goryczki. Warte spróbowania.

Comment

• wrednyhawran
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2010.07
            • 1784

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jak nazwa wskazuje Czarny. Intensywny, pod światło rubinowy. Ciężko go prześwietlić. [5]
            Piana: Gęsta, niewysoka, ale trwała. kolor beżowy, drobnoziarnista, zostawia spore zacieki na szkle. [4.5]
            Zapach: Bardzo przyjemny miodowo-kawowy, trochę karmelowy. [4]
            Smak: Pyszne piwko. Dosyć mocno słodkie, ale wydaje mi się że mniej niż kiedyś. Czuć naturalny miód, palony słód, karmel, na konicu ta dosyć intensywna słodycz zmienia się w fajną i ciekawą kawowo-chmielową goryczkę. Bardzo ciekawe piwo. [4.5]
            Wysycenie: Nie wyobrażam sobie innego. Delikatne, ale nie za słabe. Po proastu idealne. [5]
            Opakowanie: Charakterystyczna etykieta Fortuny, taka jak na zdjęciach powyżej. Parametry podane. Składniki także. [4.5]
            Uwagi: Świetne piwko, ale tylko gdy ma się ochotę na coś słodkiego Piję nie pierwszy raz i wydaje mi się, że ten egzemplarz jest nieco mniej słodki, bo zdarzało mi się trafiać wręcz na ulepki spod znaku Czarnej Miodowej. Piwo warte wielokrotynych, ale nie za częstych powrotów. Chronić przed kobietami!! - bo wypijają

Moja ocena: [4.375]
            Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
            Małe Piwko Blog
            Małe Piwko Blog na facebooku
            Domowy Browar Demon

Comment

• Pery77
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.03
              • 142

Piwko w sumie całkiem udane. Troche mi przypomina któreś z witnicy ;chyba Lubuskie ciemne z miodem. Miód aż za bardzo wybija się na pierwszy plan. Jeśli miałbym do wyboru jakieś jasne z miodem ( może z wyjatkiem Ciechana) i tą Czarną Fortune z miodkiem to chyba wybiorę właśnie ją.

Comment

• TraczJanusz
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.04
                • 74

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ładny kawowo-colowy kolorek. [4.5]
                Piana: Dość fajna. Może trochę za szybko opada. [4]
                Zapach: Bez rewelacji, nie zwiastuje nic ciekawego ale... [3.5]
                Smak: Znakomity, miodowy posmak komponuje się idealnie ze smakami słodu. Wszystko daje przyjemny kawowo - miodowy smaczek. [4.5]
                Wysycenie: Nie ma się czego czepić specjalnie. Nagazowane idealnie jak dla mnie. [5]
                Opakowanie: Bez rewelacji, trochę etykietka zrąbana. [3]
                Uwagi: Polecam do wypicia okazyjnego. Jedno z najlepszych ciemnych miodowych.

Moja ocena: [4.05]

Comment

• Brodzislaw
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2013.09
                  • 1020

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemna, mocna herbata [4.5]
                  Piana: Biała ze średnich i drobnych pęcherzyków, opada do małej warstwy [4]
                  Zapach: Dominuje miód, w tle palone słody [4]
                  Smak: Miodowy, karmelowy skontrowany goryczką która "łagodzi" słodycz. Lekko wytrawne. [4]
                  Wysycenie: Średnie do niskiego, idealnie pasuje [4.5]
                  Opakowanie: Przekombinowane, za dużo grafiki - zbyt mała nazwa [3]
                  Uwagi: Nie jest słodkie choć miodu w nim sporo. Smakowe piwa Fortunie wychodzą.

Moja ocena: [4]

Comment

Przetwarzanie...