Fortuna, Czarne Miodowe

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemniejsze niż portery bałtyckie! Dopiero pod światło widać leciutką czerwonawość i lekką mętność. Naprawdę czarne! [5]
    Piana: Średnio wysoka, za to cudnie beżowa, czy też raczej jak kawa z mlekiem. Opada szybko. [3.5]
    Zapach: Głownie palone i zwykłe ziarno. Nuta miodowa jest zdecydowanie zbyt słaba. [4]
    Smak: Miodowa słodkawość. Nutek "ciemnych" trochę za mało. Lekka paloność, ale tylko w tle. Goryczka niemal niewyczuwalna, zarówno palona, jak i chmielowa. Piwo dość płaskie i bez szczególnego charakteru, kiepsko zharmonizowane. [3]
    Wysycenie: Prawie OK. [4.5]
    Opakowanie: Typowo fortunowe wzornictwo lekko zmodyfikowane kolorystycznie. Nie porywa, ale i nie odstrasza. [4]
    Uwagi: Pite około 100 lat temu.
    Zakupione tradycyjnie w Zof-Marze na Pomorskiej w Łodzi.

Moja ocena: [3.625]

Comment

• MlodyCK
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.04
      • 10

Ocena z ARTomatu

Kolor: Wygląda jak Pepsi Cola ;-) Także przy misiach dla niepoznaki można by nawet kufel przechylić ;-)

Jak na ciemne piwko, to całkiem fajny kolorek. [4.5]
      Piana: No, pozostawia sobie wiele do życzenia. [3]
      Zapach: Zapach słodyczy, w porównaniu do swojego Słodzonego Brata, pachnie trochę lepiej. [3.5]
      Smak: Przy piciu Ciechana Miodowego, po upiciu łyka, posmak miodu pozostawał na długoo... Tutaj jednak tego nie doświadczyłem. To jednak Piwko całkiem sympatyczne, nadaje się dla tych, którzy lubią Słodkie Piwka. [4]
      Wysycenie: Wystarczająca ilość Dwutlenku Węgla, nie za dużo, nie za mało. Gaz nie ucieka nosem [5]
      Opakowanie: Efektowna etykieta, chociaż trochę za ciemna. Kapsel jak od wszystkich smoków z Symboliczną Złotą Literką F. [4.5]
      Uwagi:

Moja ocena: [3.825]

Comment

• kamk
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.01
        • 3

Ocena z ARTomatu

Kolor: Wspaniały, głęboki ciemny kolor. [5]
        Piana: Po przelaniu z butelki do kufla - na dwa palce, czyli taka jak powinna być. Dość szybko znika pozostawiając na powierzchni piwa taki beżowy ślad (smugi pianowe ) jak to mają w zwyczaju ciemne piwa [5]
        Zapach: Dość słodki [4.5]
        Smak: Mmmmm smak.... niby zwyczajny smak dobrego ciemnego piwa. Takiego nie gęstego ale też nie zbyt rozwodnionego, takiego w sam raz. Wyraźnie wyczuwalna miodowa nutka. [5]
        Wysycenie: Gazu mało. Ale w ciemnych piwach to absolutnie nie przeszkadza [4]
        Opakowanie: Taka 'pstra' etykieta. Kolorowa, napis nie od razu rzuca się w oczy. Całość ładnie skompilowana i harmonijna. Butelka ze szkła ciemnego. Jakżeby inaczej ?! [4]
        Uwagi: Piwo stworzone dla mnie . Wolę ciemne piwa od jasnych i to te o słodkim smaku. Do tej pory nie trafiłam na ciemne piwo które by mi tak odpowiadało. Według mnie to piwo wypełnia pewnę niszę na rynku piwnym w Polsce.

Moja ocena: [4.725]

Comment

• TomX
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.09
          • 1035

Ocena z ARTomatu

Kolor: Naprawdę czarne. Jak stout. Nawet pod światło ledwo co prześwieca na czerwono. Śliczny. [5]
          Piana: Na początku wysoka, silnie beżowa. Szybciutko opada do dziurawego dywanika i w tej formie egzystuje do końca. [3.5]
          Zapach: Miodzio - dosłownie oprócz tego trochę słodu. Generalnie mało intensywny, ale bardzo przyjemny. [4]
          Smak: Miodowa słodycz, nuty kwiatowe. Po pewnym czasie ujawnia się lekka goryczka, a gdy i ona przemija pojawia się ostrość palonych słodów. Pod koniec, gdy piwo zrobi się ciepłe, pojawiają się przyjemne nutki kawowe. Według mnie posmak miodu jest trochę za ostry, i przykrywa (na szczęście nie całkiem) smak ciemnego piwa. [4]
          Wysycenie: Powiedziałbym, że dolna granica normy, ale siedzi w piwie do samego końca. [4.5]
          Opakowanie: Są wszystkie informacje, firmowy kapsel, piękne, stylowe etykiety. Tak powinno się pakować dobre piwa. [5]
          Uwagi:

Moja ocena: [4.075]

Comment

• woosaa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.07
            • 1553

Ocena z ARTomatu

Kolor: bardzo ciemny [4.5]
            Piana: z początku jasnobrązowa,po chwili jaśniejsza i dziurawa,niezbyt obfita [3.5]
            Zapach: ładne połączenie słodu i miodu [4]
            Smak: niezbyt agresywny aromat miodowy ładnie współpracuje ze słodami,nie jest za słodkie [4.5]
            Wysycenie: prawie idealne [4]
            Opakowanie: fajna etykieta ,firmowy kapsel,podane bogate info [4.5]
            Uwagi: Piwko kupione w Knurowie!!! Do powtórzenia!

Moja ocena: [4.2]
            mb WOS

Comment

• Seta
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 6964

Piłem jakis czas temu i muszę powiedzieć, że całkiem smakowite mi sie wydało. Nie mistrzostwo świata, ale od czasu do czasu - do powtórzenia...
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• Tapir
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.10
                • 730

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny, prawie czarny. Pod światło rubinowe refleksy. Niezbyt przejrzysty. [4]
                Piana: Kolor ciemno kremowy, gęsta i dość wysoka po przelaniu do kufla, trzyma się całkiem długo, później zostaje z niej obrączka [4.5]
                Zapach: Na początku intensywnie miodowe, trochę mniej słodowe. Im dłużej się pije tym bardziej te słodowe nuty wychodzą na pierwszy plan. [4]
                Smak: Miodowy początek (chociaż mniej intensywny, niż sugerował zapach), potem czuć i karmel i kawę i odrobinę (ale dosłownie odrobinę) goryczki. Całość o tyle dobra, że miód chociaż gra pierwsze skrzypce to nie przykrywa całej reszty. Piwo, choć dość słodkie to jednak nie przesłodzone [4.5]
                Wysycenie: Dla mnie troszkę za małe ale do charakteru piwa pasuje całkiem dobrze [4]
                Opakowanie: Smoki jakoś bardziej mi się podobają, tutaj jakaś nieciekawa ta etykieta. Plus za czytelność informacji na kontrze [3.5]
                Uwagi: Kupione w PiP za 3.19zł. Wg mnie jedno z lepszych miodowych w Polsce

Moja ocena: [4.225]
                Last edited by Tapir; 2009-10-26, 22:41. Powód: literówka
                Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• AYC
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.11
                  • 51

Jak dla mnie troche za slodkie, ale napewno lepsze od Magnusa
                  Attached Files

Comment

• iggy_j
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.06
                    • 25

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnobursztynowy przechodzący w brązowo-karmelowy [4.5]
                    Piana: Ciemna, niezbyt obfita, szybko zniknęła [3.5]
                    Zapach: Intrygujący, głęboki, nutki kwiatowe [4.5]
                    Smak: Nieco zbyt słodkie- nawet jak na piow dosładzane miodem [4]
                    Wysycenie: Mogłoby być nieco większe - pod koniec kufla już praktycznie nie było gazu [3.5]
                    Opakowanie: Czarnozłota etykieta - czyli co do zasady miało być elegancko. Co do jednego się udało - przyciąga oko. Niemniej zarówno przód jak i tył mało czytelne. [4.5]
                    Uwagi:

Moja ocena: [4.15]

Comment

• CyboRKg
                      • 2010.04
                      • 594

Intensywny zapach, ale nie miodowy - a kwiatowo-karmelowy. W smaku czuc slodycz miodu i goryczke gorzkich migdalow. Ciekawe piwo, pewnie jeszcze po nie siegne
                      "Jedno pivo ne vadi!"
                      "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• dipeone
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.05
                        • 741

Mam bardzo dobre wspomnienia odnośnie tego piwa. Piłem zarówno ładnie schłodzone jak i podane prosto z półki ,czyli ciepłe. Piwo co prawda słodkie ,ale jakże pyszne! Chyba jedno z najlepszych miodowych w Polsce. Ocena 4+ ,polecam.

Comment

• danhaj
                          • 2010.04
                          • 619

Browar Fortuna wykonał świetną robotę, tworząc idealnie harmonijne smakowo piwo. Co ważne nie przesadzono ze słodyczą. Świetne na letnie upały.
                          Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

www.czechforum.pl

Comment

• fuliano
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2010.07
                            • 1835

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemna wiśnia, klarowny [5]
                            Piana: gruba, duża, ciemno beżowa, dość szybko opada pozostawiającresztki na szkle [3.5]
                            Zapach: bardzo przyjemny, miodowy z nutami słodu i karmelu [4.5]
                            Smak: miodzi jak na piwo miodowe he he.Ale generalnie miód na pierwszym plane, nuty słodowe, karmelowe.
                            Gęste bardzo wyraziste piwo [4]
                            Wysycenie: początkowo ok, niestety nie utrzymuje poziomu do końca [3.5]
                            Opakowanie: napisy z tłem troche sie zlewają, ale jednak kolorystyka odnosi się do charaktru piwa. Na kontrze informacja o piwie plus wszystkie wazne dane [4]
                            Uwagi: Bardzo fajne piwo, oczywiście nie do picia litrami. Jedna buteleczka na dzień wystarczy. Następnym musi być dla odmiany wyrazisty lager

Moja ocena: [4.15]

Comment

• Kwadri
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2009.10
                              • 1216

Ocena z ARTomatu

Kolor: Niemal czarny. Pod światło ciemnorubinowy. [4]
                              Piana: Drobnopęcherzykowa, dość szybko opada do ochronnej warstwy, brudząc szkło. Po kilku minutach został pierścień. [4]
                              Zapach: Silny, ładny, mocno miodowy. Czuć, że miód nie jest sztuczny. Po ogrzaniu pojawia się słodowe tło. [4.5]
                              Smak: Po początkowej miodowej słodyczy dociera miła, lekko palona gorycz. Posmak jest zbalansowany między goryczą, a słodkością. Mniej słodsze niż Czarne. Smakowało. [4.5]
                              Wysycenie: Średnie, lekko podszczypuje. Dużo większe niż w Czarnym. [4]
                              Opakowanie: Etykieta w czarnej tonacji ze złotymi wstawkami w tle, ładniejsza niż w Czarnym. Wszystkie informacje podane na kontrze. Kapsel z logo browaru tak jak we wszystkich Fortunach. [4]
                              Uwagi: Data 15/03/2011.

Moja ocena: [4.375]
                              www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• Pancernik
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2005.09
                                • 9787

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kwadri
                                Mniej słodsze niż Czarne.
                                Czyli po prostu... ...bardziej lepsze?

Comment

Przetwarzanie...