Miałem okazję wreszcie skosztować niepasteryzowanego Książęcego z Lwówka nabytego na tegorocznych Chmielakach. Na miejscu nie próbowałem, gdyż po piwie nie można prowadzić(i całe szczęście). Za to kilka buteleczek przyjechało wraz ze mną do domu. Świetne piwko, łagodne, a zarazem z wyraźną goryczką. W zapachu pojawiają się przyjemne nuty żywicy. Żałuję, że niedostępne w mojej okolicy (Lublin mnie ratuje). W lodówce czeka na mnie jeszcze Dobre Mocne. A swoją drogą 4PLN za butelkę (nawet na Chmielakach), to lekka przeginka.
Lwówek Śląski, Książęce
Collapse
X
-
-
Bardzo dobre niedrogie piwo. o delikatnym smaku i stosunkowo mało nasycone gazem.
Przed pierwszą degustacją spodziewałem się raczej mocnego smaku charakterystycznego dla mocniejszych piw (patrz ilość alkoholu podana na etykiecie... a tu nic .
Delikany smak z minimalną goryczką wchodzi jak woda .
Piwo jest niepasteryzowane z trzymiesięcznym okresm przydatności do konsumpcji.
Niestety poza okolicami Lwówka Śląskiego jest trudno dostępne . Ja go nie widziałem nigdy w innych regionach Polski, niestety. A szkoda bo piwo jest smaczne i co też ważne niedrogie (około 1,8 zł za butelkę bez kaucji)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nevtonNiestety poza okolicami Lwówka Śląskiego jest trudno dostępne . Ja go nie widziałem nigdy w innych regionach Polski, niestety. A szkoda bo piwo jest smaczne i co też ważne niedrogie (około 1,8 zł za butelkę bez kaucji)Last edited by Twilight_Alehouse; 2005-09-16, 13:37.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseNa szczęście się mylisz, bo Lwówek jest dostępny w innych rejonach Polski.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LacrifernoA tu się nie zgodzę, w Janowie go nie ma . Nad czym oczywiście szczerze ubolewam.Comment
-
Jestem ze Górnego Śląska (Mysłowice). Niestety nie znalazłem tu sklepu gdzie taki trunek byłby dostępny . Jeżeli ktoś z was wie gdzie to można kupić na Górnym Śląsku to dajcie proszę znać. Będę zobowiązany.
Na razie kumpel wozi mi co jakiś czas to piwko z Jeleniej Góry (ma tam teściową i odwiedza ją biedak regularnie) .
Pozdrawiam NevtonComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasno-złoty, nie do końca klarowny. [4.5]
Piana: Drobnoziarnista, zbita. Utrzymuje się dość długo. [4]
Zapach: Słodowy z lekką nutką owocową. Lekko zalatuje chmielem. [3.5]
Smak: Wspaniale wyważona goryczka. Przewaga słodowych nutek. Lekko alkoholowy. [4]
Wysycenie: Dobre z początku, lecz z czasem szybko ubywa gazu. [3.5]
Opakowanie: Czytelność etykiety fatalna, z daleka trudno rozpoznać co to za piwo. W połączeniu z gołym kapslem i "doświadczoną życiem" butelką tworzy kiepski efekt. [2.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.75]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemno słomkowy. lecz jak na piwo pełne, kolor moim zdaniem ciut za jasny. [3.5]
Piana: Piana rewelacyjna. Gęsta i trwała jak białko. Nic tu dodać nic ująć. [5]
Zapach: Zapach z nutą owoców, delikatny lecz bardzo przyjemny. [4.5]
Smak: Bardzo bardzo smaczne piwo. Niezbyt duża goryczka fajnie komponuje się z akcentami słodowymi. Piwo ma doskonałą gęstość i kleistość. Chwilami miałem wrażenie że piłem piwo o większym ekstrakcie niż standardowe 12,5 blg. [4.5]
Wysycenie: W zupełności wystarczające [4.5]
Opakowanie: Etykietka ładna i stylowa (z tego co wiem, co kiedyś o niej pisali, chyba nie do końca oryginalna). Brakuje jedynie kontry. [4]
Uwagi: Jedno z lepszych piw na polskim rynku. Szkoda tylko że na Podkarpaciu to, jak zresztą większość dobrych piw jest nieosiągalne.
Moja ocena: [4.475]Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarniaComment
-
No cóż zdaje sie żę browar wysoko z tym piwem nie mierzył i wychodzi naprzeciw swojej największej grupie docelowej , dobitnie świadczy o tym stale zwiększający się woltaż na etykiecie z 5,2 % (z początku tego topicu ,bo niepamiętam dokładnie ale chyba było książęce z 4,8 % ) do 6,8 % aktualnie . Na pocieche zostaje książęce beczkowe , bo moim zdaniem jego jakość nie spadła .Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złote, klarowne. [4.5]
Piana: Biała, początkowo dużo, po jakimś czasie opada do warstwy około 0,5 centymetra i utrzymuje się prawie do końca picia piwa. [4.5]
Zapach: Zapach bardzo przyjemny, lekki, przebijają się elementy owocowe i chmielowe, mocna strona piwa! [5]
Smak: Piwo bardzo dobre. Powiedziałbym dość lekkie, bez przesadnej goryczki, aż się chciało je pić, wręcz zapraszało do picia swym smakiem. [5]
Wysycenie: W zupełności wystarczające, co prawda nie ma stad wędrujących bąbelków po kuflu, ale miło łechce język. [4.5]
Opakowanie: Najsłabszy element piwa. Brązowa 0,5l butelka dość wysłużona, porysowana , po prostu brzydka. Kapsel złoty, bez dodatków. Etykieta powiedziałbym dość tandetna, na dodatek nierówno przyklejona, brak etykiety po drugiej stronie piwa. Gdybym nie szukał właśnie tego piwa w sklepie w życiu bym nie zwrócił na nie uwagi ze względu na opakowanie.
Piwo kupione w sklepie monopolowym na pasażu "Smyczkowa" za 2,30 zł. [1.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.725]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: jasnozłoty, idealnie klarowny [4.5]
Piana: wysoka i gęsta czapa na początku, utrzymuje się do końca w postaci półcentymetrowego wianuszka, nieuchronny koniec zwiastują coraz liczniejsze obręcze na kuflu [4.5]
Zapach: delikatny, intrygujący, bliski piwom pszenicznym [5]
Smak: po prostu doskonały, słów brak, skali ocen również - łagodny a wyrazisty, wysublimowany a swojski [5]
Wysycenie: w sam raz, niestrudzone pęcherzyki pracują do samego końce [4.5]
Opakowanie: jedyny mankament piwa - pospolite do bólu, przesłodzona etykieta, zwykły kapsel, wysłużone szkło [2.5]
Uwagi: dostępne w coraz większej ilości miejsc (przynajmniej w Warszawie):
- sklep spożywczy AGA, ul. Dolna,
- centrum handlowe Land, ul. Wałbrzyska
- Blue City, Al. Jerozolimskie (skandaliczne ceny !)
Moja ocena: [4.775]Comment
Comment