robox napisał(a)
Była kiedyś dyskusja, nie pamiętam już w jakim temacie, o tym, jaka partia Książęcego niepasteryzowanego jest ostatnia. Ppns mówił, że z wrześniową datą przydatności do spożycia jest ostatnia, u mnie była październikowa. A wczoraj zakupiłem z listopadową datą, więc może to też nie ostatnia. Tak trzymać ,
Była kiedyś dyskusja, nie pamiętam już w jakim temacie, o tym, jaka partia Książęcego niepasteryzowanego jest ostatnia. Ppns mówił, że z wrześniową datą przydatności do spożycia jest ostatnia, u mnie była październikowa. A wczoraj zakupiłem z listopadową datą, więc może to też nie ostatnia. Tak trzymać ,
a co do PN to -> okresy przechowywania w ktorych piwo powinno spelniac wymagania normy sa dla piwa
nieutrwalonego - 10 dni
utrwalonego - 30 dni
i to w okreslonych warunkach przechowywania !! czyli
nieutrwalone 2-10C
utrwalone 2-16C
oczywiscie mozna miec dluzszy okres przechowywania jesli potwierdzi sie to testami forsowania
/swoja droga utrzymanie 16C w magazynie/hurtowni np. w sierpniu gdzie na zew. jest ponad 30C to w 99% przypadkach kosmos/
/ciekawe ze wiekszosc molochow dysponujacych duzo lepszymi warunkami produkcji nie moze sobie pozwolic na niepasteryzowanie piwa a to przeciez chwyt marketingowy nawet dla 1 gat. wielki, przeoczyli czy co ??/
Comment