Mały, zapomniany browarek, nieśmiało pojawiający się na rynku regionalnym. Jeżeli utrzyma się, może z niego coś być ciekawego
Lwówek Śląski, Książęce
Collapse
X
-
Miałem ostatnio okazję spróbować piwa Książęcego zarówno z butelki (pasteryzowane) jak i z beczki (niepasteryzowane).
Ekstrakt 12,5%, alk. do 5,2%
zapach: brak
piana: dość słaba, biała, dziurawa, szybko opadająca,
gaz: nie za dużo, dobrze rozpuszczony, delikatne bąbelki
kolor: bardzo jasny, trochę australijski
smak: trudno określić na pierwszy łyk, jest w nim jakaś delikatność, ja mam uczucie piwa górnej fermentacji, aczkolwiek nie jest to tak wyczuwalne jak w Palmie.
wrażenie ogólne: bardzo dobre piwo, rzekłbym: bardzo szlachetne i delikatne, nawet - kobiece. Chociaż na początek może wydawać się dziwne, można sie w nim rozsmakować.
Trochę się rozczuliłem
-
-
ojej, Krzysiu chyba doznał szczególnych wrażeń, bo brzmi doprawdy niczym rzecznik krainy łagodności- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Butelkowe, niepasteryzowane, Książęce Mocne, 18,5% ekstr. oraz 6,2% obj. szybko traci gaz i smak i jakoś wierzyć się nie chce w taką zawartość ekstraktu. Pianka śliczna, ale mała i krótkotrwała. Reszta opisu jak powyżej. Cechą wspólną jest bardzo jasny kolor i delikatny smak. Ogólnie całkiem całkiem, zwłaszcza, że kosztuje 1,4 zł
Comment
-
-
Teraz piłam Mocne, w Sulistrowiczkach. Znajomym posmakowało. Eksrt. 15,8%, alk. 5,8%
Tak samo jak w poprzednim przyp. - nie wierzę!
Reszty paraetrów nie podam - piłam z butelki przy grillu - zatem kolor nieznany.
Comment
-
-
Coś mi się literki pozajączkowały. Proszę bez aluzji do mojego stanu, jestem absolutnie trzeźwa
Comment
-
-
tego alkoholu to chyba było więcej...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
w butelce oczywiście- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
No i wracam do tematu. Po pierwsze: książęce butelkowe nie ma 18.5% ekstraktu, tylko 12.5%, tylko ja czytać nie umiem
Po drugie: cosik się im poprawiło, bo piana przestała znikać, jest teraz do złudzenia podobne do beczkowego, pianka wcale nie dziurawa, o przyjemnym smaku, bąbelki gazu malutkie, ale sporo... mmmm.....
Comment
-
-
Właśnie, **** dodaje smaczku Lwówkowi, a Lwówek sie odwzajemnia.
Nie piłam jeszcze pasteryzowanego...
Comment
-
-
Acha, rzeczywiście.
Ale widać nie było warte zapamiętania, skoro zapomniałam...
Comment
-
Comment