Belgia, Koźlak Bock Beer

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23960

    Belgia, Koźlak Bock Beer

    Piwo gotowe do oceny

    jak wygląda?

    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Simon
    † 1964-2008 Piwosz w Raju
    • 2001.02
    • 993

    #2
    malowana etykieta, butelka NRW ...
    Simon

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      #3
      Amber wytycza standardy. Widać, że Simon się tym nie przejął
      Last edited by Pendragon; 2007-06-22, 10:54.

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • Simon
        † 1964-2008 Piwosz w Raju
        • 2001.02
        • 993

        #4
        osobiście czuję się podobnie jak twórcy, których utwory są nielegalnie kopiowane:
        z jednej strony satysfakcja ( w końcu nie bez przyczyny ktoś korzysta z pomysłu ) , z drugiej (...)
        Simon

        Comment

        • kibi
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 1875

          #5
          Jak łatwo sprawdzić zazwyczaj nie wypowiadam się w tym dziale. Lubię wypić piwo, lubię spróbować nowości, wiem co mi smakuje lub nie, natomiast nie czuję się powołany do rozkładania jego walorów na czynniki pierwsze.
          Dziś spróbowałem nowego Koźlaka z browaru Belgia i czuję się w obowiązku wszystkich przed nim ostrzec!
          Rzadko zdarza mi sie wylewać niedopite piwo, w przypadku koźlaków czy w ogóle piw ciemnych nie przypominam sobie podobnego faktu. Tym razem coś takiego miało miejsce. Dałem radę wypić trochę więcej niż pół butelki, reszta powędrowała do zlewu .
          Ciekaw jestem zdania osób regularnie oceniających piwa w tym dziale. Może po prostu ja miałem słabszy dzień, a moze jednak browar Belgia
          Jeśli to miała być konkurencja dla Ambera to Simon może spać spokojnie
          Last edited by kibi; 2007-06-27, 21:44.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi Wyświetlenie odpowiedzi
            Dałem radę wypić trochę więcej niż pół butelki, reszta powędrowała do zlewu .
            No fajnie, że ostrzegasz, ale napisz dlaczego piwo powędrowało do zlewu. Było skwaśniałe, dawało szmatą, zepsute, za słodkie, odgazowane. Cokolwiek. Bo tak, to zupełnie nie wiadomo czego się spodziewać. Wykluczasz trefną butelkę?
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              No cóż, Belgia pewnie po prostu sypnęła za dużo ryżu i kukurydzy

              Spójrzcie na kontrę:
              "Zawiera słód jęczmienny, karmel, chmiel"

              Czyli nie jest wyprodukowane ze słodu jęczmiennego - słód jest tylko jednym ze składników - reszta to zapewne wyżej wymienione ryż i kukurydza, z którymi browar niby się nie kryje, ale jednak na etykietach nie wpisuje.

              Słodu karmelowego nie ma w ogóle - jest karmel

              Mogliby tak łaskawie napisać, co jeszcze zawiera to "piwo"

              No i jak to ma dobrze smakować? A co dopiero jak KOŹLAK
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Producenci żywności piszą na etykietach wyrażenie "zawiera ..." aby uchronić się przed ewentualnymi roszczeniami konsumentów uczulonych na niektóre składniki. O ile w przypadku pszenicy, jaj, orzechów czy mleka jest to uzasadnione, to nie wiem po co Belgia umieściła ten karmel

                Comment

                • dori
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2004.10
                  • 320

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                  Producenci żywności piszą na etykietach wyrażenie "zawiera ..." aby uchronić się przed ewentualnymi roszczeniami konsumentów uczulonych na niektóre składniki. O ile w przypadku pszenicy, jaj, orzechów czy mleka jest to uzasadnione, to nie wiem po co Belgia umieściła ten karmel
                  bo, o ile się nie mylę - musi umieszczać tzw. substancje dodatkowe

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19270

                    #10
                    i w tym kontekście słód jest dodatkiem?

                    Comment

                    • dori
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2004.10
                      • 320

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      i w tym kontekście słód jest dodatkiem?
                      słód jest alergenem, a karmel substancją dodatkową. A tak w ogóle to nie bardzo rozumiem dlaczego wszyscy producenci żywności musza umieszczać pełny skład produktu, a piwo jest z tego prawa wyłączone. Ale to już dyskusja na inny temat

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        A wracając do tematu głównego: piwo z zawartością słodu jęczmiennego, bez dodatku słodu jęczmiennego karmelowego NIE JEST KOŹLAKIEM.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • dori
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2004.10
                          • 320

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          A wracając do tematu głównego: piwo z zawartością słodu jęczmiennego, bez dodatku słodu jęczmiennego karmelowego NIE JEST KOŹLAKIEM.
                          Tak na prawdę to nie jest powiedziane, że nie zawiera słodu karmelowego, gdyż nie mamy podanego całego składu.
                          Zresztą z tego co pamiętam to koźlaki wcale nie muszą zawierać słodu karmelowego

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori Wyświetlenie odpowiedzi
                            Tak na prawdę to nie jest powiedziane, że nie zawiera słodu karmelowego, gdyż nie mamy podanego całego składu.
                            Zresztą z tego co pamiętam to koźlaki wcale nie muszą zawierać słodu karmelowego
                            Wiesz co, zaczynam Cię podejrzewać, że jesteś rzecznikiem Browaru Belgia Na podstawie takiej wypowiedzi to nie możemy również powiedzieć, że to piwo nie zawiera arszeniku, gdyż nie ma podanego całego składu

                            A z tym brakiem słodu karmelowego - no pewnie, hellbocki nie muszą, ale to nie hellbock.
                            Po za tym - zepsuli pyszne piwo, którym był koźlak jurandowski (w mojej opinii znacznie lepszy od amberowskiego), zerżnęli pomysł na butelkę i etykietę z Ambera i ogólnie jestem niepomiernie zaskoczona, co ten browar robi, ma takie dobre pomysły, a tu taka jazda
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • dori
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2004.10
                              • 320

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Wiesz co, zaczynam Cię podejrzewać, że jesteś rzecznikiem Browaru Belgia

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Na podstawie takiej wypowiedzi to nie możemy również powiedzieć, że to piwo nie zawiera arszeniku, gdyż nie ma podanego całego składu


                              Chyba się nie zrozumiałyśmy
                              "zawiera słód jęczmienny" jest wyrażeniem które musi być zgodnie z prawem umieszczane na opakowaniach piwa ze względu na osoby uczulone na jęczmień. A jaki to jest rodzaj słodu jęczmiennego i co jest jeszcze w składzie to już jak widać tajemnica browaru .
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              A z tym brakiem słodu karmelowego - no pewnie, hellbocki nie muszą, ale to nie hellbock.
                              Co do bock'ów to pozostaję przy swoim, przynajmniej opierając się na BJCP

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X