osobiście czuję się podobnie jak twórcy, których utwory są nielegalnie kopiowane:
z jednej strony satysfakcja ( w końcu nie bez przyczyny ktoś korzysta z pomysłu ) , z drugiej (...)
Jak łatwo sprawdzić zazwyczaj nie wypowiadam się w tym dziale. Lubię wypić piwo, lubię spróbować nowości, wiem co mi smakuje lub nie, natomiast nie czuję się powołany do rozkładania jego walorów na czynniki pierwsze.
Dziś spróbowałem nowego Koźlaka z browaru Belgia i czuję się w obowiązku wszystkich przed nim ostrzec!
Rzadko zdarza mi sie wylewać niedopite piwo, w przypadku koźlaków czy w ogóle piw ciemnych nie przypominam sobie podobnego faktu. Tym razem coś takiego miało miejsce. Dałem radę wypić trochę więcej niż pół butelki, reszta powędrowała do zlewu .
Ciekaw jestem zdania osób regularnie oceniających piwa w tym dziale. Może po prostu ja miałem słabszy dzień, a moze jednak browar Belgia
Jeśli to miała być konkurencja dla Ambera to Simon może spać spokojnie
Dałem radę wypić trochę więcej niż pół butelki, reszta powędrowała do zlewu .
No fajnie, że ostrzegasz, ale napisz dlaczego piwo powędrowało do zlewu. Było skwaśniałe, dawało szmatą, zepsute, za słodkie, odgazowane. Cokolwiek. Bo tak, to zupełnie nie wiadomo czego się spodziewać. Wykluczasz trefną butelkę?
No cóż, Belgia pewnie po prostu sypnęła za dużo ryżu i kukurydzy
Spójrzcie na kontrę:
"Zawiera słód jęczmienny, karmel, chmiel"
Czyli nie jest wyprodukowane ze słodu jęczmiennego - słód jest tylko jednym ze składników - reszta to zapewne wyżej wymienione ryż i kukurydza, z którymi browar niby się nie kryje, ale jednak na etykietach nie wpisuje.
Słodu karmelowego nie ma w ogóle - jest karmel
Mogliby tak łaskawie napisać, co jeszcze zawiera to "piwo"
No i jak to ma dobrze smakować? A co dopiero jak KOŹLAK
Producenci żywności piszą na etykietach wyrażenie "zawiera ..." aby uchronić się przed ewentualnymi roszczeniami konsumentów uczulonych na niektóre składniki. O ile w przypadku pszenicy, jaj, orzechów czy mleka jest to uzasadnione, to nie wiem po co Belgia umieściła ten karmel
Producenci żywności piszą na etykietach wyrażenie "zawiera ..." aby uchronić się przed ewentualnymi roszczeniami konsumentów uczulonych na niektóre składniki. O ile w przypadku pszenicy, jaj, orzechów czy mleka jest to uzasadnione, to nie wiem po co Belgia umieściła ten karmel
bo, o ile się nie mylę - musi umieszczać tzw. substancje dodatkowe
słód jest alergenem, a karmel substancją dodatkową. A tak w ogóle to nie bardzo rozumiem dlaczego wszyscy producenci żywności musza umieszczać pełny skład produktu, a piwo jest z tego prawa wyłączone. Ale to już dyskusja na inny temat
A wracając do tematu głównego: piwo z zawartością słodu jęczmiennego, bez dodatku słodu jęczmiennego karmelowego NIE JEST KOŹLAKIEM.
Tak na prawdę to nie jest powiedziane, że nie zawiera słodu karmelowego, gdyż nie mamy podanego całego składu.
Zresztą z tego co pamiętam to koźlaki wcale nie muszą zawierać słodu karmelowego
Tak na prawdę to nie jest powiedziane, że nie zawiera słodu karmelowego, gdyż nie mamy podanego całego składu.
Zresztą z tego co pamiętam to koźlaki wcale nie muszą zawierać słodu karmelowego
Wiesz co, zaczynam Cię podejrzewać, że jesteś rzecznikiem Browaru Belgia Na podstawie takiej wypowiedzi to nie możemy również powiedzieć, że to piwo nie zawiera arszeniku, gdyż nie ma podanego całego składu
A z tym brakiem słodu karmelowego - no pewnie, hellbocki nie muszą, ale to nie hellbock.
Po za tym - zepsuli pyszne piwo, którym był koźlak jurandowski (w mojej opinii znacznie lepszy od amberowskiego), zerżnęli pomysł na butelkę i etykietę z Ambera i ogólnie jestem niepomiernie zaskoczona, co ten browar robi, ma takie dobre pomysły, a tu taka jazda
Na podstawie takiej wypowiedzi to nie możemy również powiedzieć, że to piwo nie zawiera arszeniku, gdyż nie ma podanego całego składu
Chyba się nie zrozumiałyśmy
"zawiera słód jęczmienny" jest wyrażeniem które musi być zgodnie z prawem umieszczane na opakowaniach piwa ze względu na osoby uczulone na jęczmień. A jaki to jest rodzaj słodu jęczmiennego i co jest jeszcze w składzie to już jak widać tajemnica browaru .
Comment